مهمانان ناخوانده انگلیس
7هزار پناهجوی غیرقانونی طی سالجاری میلادی سوار بر قایق خود را از فرانسه به انگلیس رساندهاند که نسبت به سال گذشته رشد 3برابری داشته است
سمانه معظمی_خبرنگار
هر سال هزاران پناهجو از گوشه وکنار جهان دررؤیای زندگی بهتر خود را به سختی به شمال فرانسه میرسانند. بیشتر پناهجویانی که کشورهایشان در آسیا و آفریقا را ترک کرده و راه پرپیچوخم مهاجرت به اروپا را در پیش گرفتهاند، یک مقصد دارند؛ انگلیس.
انگلیس همیشه مقصد جذابی برای پناهجویان بوده است؛ بازار کار، خدمات اجتماعی که به تازهواردان میدهد و از همه مهمتر زبان رایج آن، همواره مهاجران را شیفته جزیره کرده است.
پناهجویان برای گذشتن از «کانال مانش» که به «جاده مرگ» معروف است و رسیدن به ساحل انگلیس، خطرهای زیادی را به جان میخرند. کانال مانش یا کانال انگلیس قسمتی از اقیانوس اطلس است که شمال فرانسه را به جنوب انگلیس وصل میکند. عرض این کانال ۲۴۰ کیلومتر در عریضترین نقطه و ۳۴ کیلومتر در باریکترین نقطه است. باریکترین نقطه در تنگه «دوور» است که یک سوی آن شهر «کاله» در فرانسه و سوی دیگر آن شهر «دوور» قرار دارد. این مسیر، محل گذر 25درصد ترافیک دریایی جهان است.ماه قبل یک جوان 28ساله که سوار قایق بادی بود غرق شد و سال گذشته نیز جسد 4مهاجر در ساحل فرانسه پیدا شد. غیراز اینها، نیروهای گارد ساحلی فرانسه هم دائما در حال گشتزنی هستند تا مانع حرکت پناهجویان به سمت انگلیس شوند.
با همه این خطرها، تعداد پناهجویانی که در سال 2020ازکانال مانش گذشتهاند، افزایش چشمگیری داشته است. امسال 7هزار پناهجوی غیرقانونی سوار بر قایق خود را از فرانسه به انگلیس رساندهاند که نسبت به سال 2019رشد 3برابری داشته است. سال گذشته 2هزار و 294پناهجو توانستند خود را به شبه جزیره برسانند. هر فرد حدود 3 هزار یورو به قاچاقچیان پرداخت میکند تا او را از کانال مانش عبور دهند.
رونامه دیلیتلگراف چاپ لندن در گزارشی که هفته گذشته منتشر کرد، نوشته است: «فقط درماه جاری میلادی (سپتامبر) هزارو 880 نفر خود را از سواحل شمال فرانسه به جنوب انگلیس رساندهاند. به این تعداد باید 393نفر که فقط روز سهشنبه هفته گذشته با قایق به انگلیس آمدند را هم اضافه کرد.» بهعبارت دیگر، درحالیکه هنوز چند روزی تا پایانماه باقی مانده، تعداد پناهجویانماه سپتامبر با کل پناهجویانی که سال گذشته به این روش وارد انگلیس شدهاند، برابری میکند.
پریتی پتل، وزیر کشور انگلیس چندی پیش وعده داده بود کانال را به روی پناهجویان میبندد، اما آمارها هیچ نشانهای از عملی شدن حرف او ندارد. با اینکه میلیونها پوند برای فناوریهای نظارت و کنترل از راه دور کانال و پرواز هواپیماهای نظامی برای ردیابی قایقها هزینه شده، اما تعداد مهاجرانی که سهشنبه به انگلیس رسیدند از نظر تعداد ورود روزانه به این شیوه، رتبه دوم را در ماههای اخیر داشته است. فقط در این روز 27قایق حامل پناهجویان در ساحل انگلیس پهلو گرفت.
یکی از دلایل افزایش آمار ورود مهاجران غیرقانونی در روزهای اخیر، نزدیک شدن فصل سرما و توفان است. آنها میخواهند تا هوا مساعد است خود را به ساحل امن برسانند.
فرانسه، محکوم به کمکاری
چند روز قبل بعد از اینکه مشخص شد نیروی دریایی فرانسه فقط تعداد محدودی از قایقهایی که قصد دارند ساحل این کشور را به مقصد انگلیس ترک کنند متوقف میکند، فشارها بر این کشور افزایش یافت.
خبرنگاران روزنامه دیلیتلگراف براساس بازدیدی که هفته گذشته از منطقه داشتند ادعا کردند یک قایق گشت نیروی دریایی فرانسه یک قایق بادی حامل 16پناهجوی افغان را تا نزدیکی ساحل انگلیس همراهی و سپس رها کرده است. قایق حامل پناهجویان حدود 40دقیقه روی آبهای خروشان سرگردان بود تا اینکه نیروهای ساحلی انگلیس آنها را نجات دادند.
هرچند نیروی دریایی فرانسهسهشنبه هفته گذشته اعلام کرد که 6قایق حامل 88مهاجر را به این کشور برگردانده است، اما لندن، پاریس را بهدلیل کوتاهی در این زمینه محکوم کرده است؛ بهویژه بعد از اینکه امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، به مقامهای انگلیسی قول همکاری بیشتر برای حل این معضل را داده بود.
ناتالی اپیک، نماینده پارلمان انگلیس گفته است: «تعداد مهاجران غیرقانونی که وارد انگلیس میشوند غیرقابلقبول است. فرانسه باید اقدامات کنترلی بیشتری در این زمینه انجام دهد. قدم اول برای ایجاد امنیت در دریا این است که قایقها از همان ابتدا اجازه حرکت پیدا نکنند یا اگر حرکت کردند مجبور به بازگشت شوند.»
رایزنی برای حل بحران
دان اوماهونی، فردی که به تازگی از سوی دولت انگلیس برای کنترل کانال مانش منصوب شده، هفته قبل با سفیر فرانسه در لندن دیدار و بر ضرورت حل فوری مشکل تأکید کرد. او در مصاحبهای گفت: «ما درباره اینکه از چه راهکارهایی برای توقف حرکت قایقها از ساحل فرانسه استفاده کنیم، بحث کردیم. دیروز نیروهای فرانسه 9عملیات در منطقه کاله انجام داده و تعدادی از قایقها را منهدم کردند که دستکم مانع عبور 98مهاجر شده است. باید اقدامات بیشتری در این زمینه انجام شود.»
او ادامه داد: «فرانسه کشور امنی است و پناهجویانی که اکنون در این کشور به سرمیبرند باید درخواست پناهندگی خود را در همانجا اعلام کنند.» بوریس جانسون هم به تازگی در واکنش به بحران پناهجویان گفت: «انگلیس مقصد جذابی برای پناهجویان است و باید قوانین پناهندگی تغییر کند. استفاده از ابزار نظامی برای جلوگیری از ورود آنها موفق نبوده است.»