دستور بانک مرکزی برای محدودیت ارزی واردات کالا از 4کشور
براساس بخشنامه ارزی بانک مرکزی واردات کالا از 4کشور بدون انتقال ارز ممنوع شد. به گزارش فارس، بانک مرکزی درخصوص کالاهای وارد شده قبل از 16بهمنماه و گشایش برات اسنادی بدون تعهد بانک دستورالعمل مهمی صادر کرد.
براساس دستورالعملی که اداره سیاستها و مقررات ارزی بانک مرکزی به تمامی بانکهای داخلی کشور صادر کرده شیوه پرداخت و گشایش برات اسنادی را تشریح شده است. متقاضیان مربوط تا پایان فروردینماه میتوانند از این شیوه بهرهمند شوند.
همچنین واردات کالا از کشورهای چین، ترکیه، کرهجنوبی و هند برای ثبت سفارشهای بعد از تاریخ 16بهمنماه 96بدون خرید ارز از بانک مرکزی ممنوع است.
این در حالی است که سیدکمال سیدعلی، معاون اسبق ارزی بانک مرکزی و مدیرعامل فعلی صندوق ضمانت صادرات گفت: بانک مرکزی برنامههای مختلفی برای کنترل نرخ ارز دارد و بهتر است کمتر اقدام به تزریق ارز بهصورت اسکناس کند و از سیاست عرضه ارز در مبادی خروجی بهره گیرد. وی درباره تأثیر افزایش نرخ ارز بر هزینه واردات و نرخ تورم اظهار داشت: صرفنظر از 2،3ماه گذشته که نرخ ارز یکباره جهش داشته است اگر بخواهیم به 5سال گذشته نگاه کنیم پول ملی و ریال تقویت شده است و این جهش قیمتی بهدلیل اینکه در گذشته روش درستی بهکار گرفته نشده و نرخ ارز حداقل سالی 8درصد افزایش نیافته است، اتفاق افتاد.
وی با بیان اینکه بالطبع همزمان با افزایش نرخ ارز افزایش نرخ کالاها در داخل کشور اتفاق افتاده است، افزود: قیمت کالاها همزمان با رشد نرخ ارز حدود ۱۰ تا ۱۳ درصد افزایش یافته است اما اعتقاد ندارم که این امر منجر به تورم واردات چشمگیری شود؛ هرچند افزایش بیش از هزار تومانی نرخ ارز و تأثیر آن بر تورم وارداتی منطقی است.
مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات درباره چگونگی تأثیر نرخ ارز بر تورم وارداتی گفت: این موضوع بستگی به نحوه ثبت سفارش دارد، اگر کماکان ارز با قیمت مبادلهای به مردم فروخته شود، افزایش نرخها کنترل میشود. البته موضوع مهم دیگر این است که بانک مرکزی برای ارز مبادلهای چه برنامهای دارد و این نرخ را در چه سطحی حفظ میکند. اگر بانک مرکزی بتواند قیمت را حدود 4هزار تومان نگه دارد تورم وارداتی چندانی وجود نخواهد داشت. وی درباره وضعیت یکسانسازی نرخ ارز در این شرایط نیز تصریح کرد: هماکنون اولویت دولت کنترل تورم است و در این صورت توجه خاصی به یکسانسازی نرخ ارز نمیکند و آن را به اولویت اول خود تبدیل نکرده است؛ بنابراین بهنظر میرسد که باید منتظر باشیم نرخ سود سپردههای بانکی به نرخ ۱۵ درصد بازگشته و از طرفی تورم را کنترل کنیم. در سالجاری هم کماکان باید بازار ارز در کنترل بانک مرکزی باشد، همچنین باید نرخ ارز بانک مرکزی به نرخ بازار آزاد نزدیک شود.
کالبدشکافی افزایش نرخ ارز در مجلس
یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، از بررسی نوسانات نرخ ارز در نشست هفته جاری این کمیسیون خبر داد. به گزارش همشهری، با افزایش قیمت ارزهای خارجی در بازار آزاد ارز ایران قرار است ولیالله سیف، رئیسکل بانک مرکزی و مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد با حضور در کمیسیون اقتصادی مجلس درباره چرایی این اتفاق و چشمانداز قیمت ارز در سال 1397توضیح دهند. به گزارش ایبنا فاطمه حسینی با بیان اینکه دستور کار کمیسیون بررسی نابسامانیهای اخیر بازار ارز با حضور رئیسکل بانک مرکزی است، افزود: این جلسه در راستای نقش نظارتی کمیسیون اقتصادی در این حوزه است و در آن، برخی خلأها را که میتوان با قانونگذاری مرتفع کرد نیز، مورد بررسی قرار میگیرد. وی تصریح کرد: کمیته ساماندهی بازار ارز کمیسیون اقتصادی طرحی دوفوریتی برای ساماندهی بازار ارز تهیه کرده که این طرح در کمیته در حال بررسی است.
حمایت مشاور رئیسجمهور از اصلاح نرخ ارز
مشاور رئیسجمهور با حمایت تمامقد از گران شدن نرخ دلار، تلاش دولت برای جلوگیری از افزایش نرخ ارز را عبث عنوان کرد و «شلخته بودن» را یکی از ویژگیهای تولید خودرو و قطعه در کشور دانست. به گزارش تسنیم، اکبر ترکان گفته است: اینکه قیمت دلار بالا رفت کار خوبی بود چارهای نبود چون آن موقع مصنوعی قیمت دلار را پایین نگاه داشته بودند، وقتی سطح عمومی قیمتها بالا میرود دلار هم بالا میرود. نمیشود تقاضای عمومی قیمتها بالا رود اما دلار بالا نرود چرا که این موجب شکست اقتصاد میشود. دلار ارزان بماند ولی تورم وجود داشته باشد کالای داخلی گران میشود. وی تصریح کرد دولت کوشش عبثی میکرد که جلوی افزایش قیمت دلار را بگیرد میلیادرها دلار هم پول تزریق کرد ولی نشد. دولت خلاف جریان حرکت اقتصاد حرکت میکرد، وقتی تورم وجود دارد سطح عمومی قیمتها بالا میرود؛ یعنی کالای ایرانی سال به سال به اندازه تورم افزایش قیمت پیدا میکنند و وقتی که دلار ثابت باشد کالاهای وارداتی هم دارای قیمت ثابت هستند.