بخش دوم از مجموعه «شهیدگاه» که توسط آیدین باقری و حمیدرضا علی ثانی ساخته و پرداخته شده است، بیست و یکم شهریور در گالری طراحان آزاد به نمایش گذاشته میشود.
به گزارش همشهری، این نمایشگاه چند رسانهای با فهمی بین رشتهای از پدیدهای تاریخی که در کشاکش جنگ چالدران رقم خورده است، روایت میشود.
آیدین باقری درباره این نمایشگاه میگوید: بخش دوم از مجموعه «شهیدگاه»، پروژهای بلندمدت است که این بار بر دوره صفویه متمرکز شده است. شهیدگاه نه بازنمایی گورستان یا گورنگاری بلکه در پی چرایی حذف روایت زنانه از چند و چون این نبرد است.
وی میافزاید: در خلال بررسی اسناد مربوط به این دوره متوجه این نکته شدم که در خلال جنگ چالدران به روایت برخی سفرنامهها عدهای از زنان دوشادوش مردان جنگیده و کشته شدهاند که دستکم در تاریخنویسی این دوره غایب و مغفول مانده است. آیدین باقری درباره چرایی پرداخت این موضوع و همچنین بهرهگرفتن از بازنمایی ذیل هنر معاصر اینگونه توضیح میدهد: من یک جامعه شناس هستم، اما تخصص من به این معنی نیست که لزوما ابزارهای بیانی محدود به پژوهش و ارائه کتاب و مقالات باشد، کما اینکه شهیدگاه نیز ماحصل پژوهشی طولانی مدت است. برای هرگونه تفکر بنا رشتهای صرف تغییر رسانه مکفی نیست و لازمه ورود، تبحر یافتن در هرکدام از میدانهاست برای جامع دیدن و منظری ساختن که امکان تعامل را ایجاد کند. او ادامه میدهد: شهیدگاه، روایت فقدان روایتهای زنانه است که همواره در سیطره عقل مذکر دیده ، پرداخته و توصیف شدهاند؛ بیآنکه مجالی برای بازگویی وجود داشته باشد. هر فردی میتواند مصداقهای آن را نه در گذشتهای دور، بلکه در وضعیت معاصر و حتی امروز آن را حس کند، امری که تمامی دستاندرکاران نظام دانش میبایست به آن توجه کنند، بلکه بتوان روزنهای گشود برای یافتن روایتی غیرمغرضانه و همچنین تلاش برای برهم زدن مناسباتی که مداوما خود را تولید و بازتولید میکند. چه بسا بتوان با ایجاد اندک اختلالی در برهههایی تاریخی اندکی فضا را عادلانهتر کرد.
نمایشگاه روایی از تاریخ حذف زنان در ایران
در همینه زمینه :