برخورداری از خدمات پشتیبان سکونت در بافتهای فرسوده، یک چهارم متوسط شهر است
پروژههای کوچک مقیاس فرصتی برای شنیدن صدای مردم
آسیبپذیری ساختمانها در بافت فرسوده، تنها یکی از مشکلاتی است که این مناطق شهری با آن دست و پنجه نرم میکنند و کمبود خدمات و زیرساختهایی که استاندارد زندگی را برای ساکنان این مناطق تامین کند در کنار فرسودگی بناها از مشکلاتی است که باید به آن توجه شود. از همین رو، طراحی و اجرای پروژههای کوچک در مقیاس محله با توجه به نیازهای ساکنان این مناطق یکی از راههایی است که شهرداری در این محدودهها دنبال میکند.
بهگزارش سایت شهر، مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران درباره این موضوع گفت: «در بافتهای فرسوده تهران به جز ساختمانهای کمدوام در مقابل زلزله، یکی از مشکلات جدی که مردم با آن مواجه هستند کمبود خدمات پشتیبان سکونت است. سطح برخورداری مردم از خدمات ورزشی، فرهنگی، آموزشی، سلامت و فضاهای سبز شهری در این بافتها یک چهارم متوسط شهر است و این سبب میشود که مشکلات بسیاری برای ساکنان این مناطق ایجاد شده و کیفیت زندگی در این محلات کاهش یابد.»
کاوه حاجعلیاکبری افزود: «از همین رو سازمان نوسازی همزمان با اقدامات مشوقی که برای نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده انجام میدهد، یکی از اهدافی که دنبال میکند ارتقای کیفیت زندگی است تا محله به محیط مناسبتری برای زندگی تبدیل شود. این سازمان با همین هدف تامین خدمات پشتیبان سکونت یکی از کارهایی است که سازمان دنبال میکند.»
این مدیر شهری درباره رویکرد شهرداری نسبت به اجرای پروژههای کوچک مقیاس بیان کرد:« تلاش بر این است که تنوع خدماتی که به واسطه پروژههای کوچک مقیاس در محلات ایجاد میشود، متناسب با میزان این کمبود و تقاضای مردم تامین شود. اگر تامین خدمات براساس نیازهای واقعی ساکنان محلات صورت گیرد، صدای مردم در این زمینه شنیده شده و متناسب با آن خدمات تامین شود، حتما به جز ارتقای کیفیت زندگی، سطح رضایتمندی مردم از مدیریت شهری هم افزایش مییابد؛ چرا که اگر مردم یقین پیدا کنند که حرفشان شنیده میشود و اقدامات مدیریتی شهری با خواستههای آنها انطباق دارد، به مدیریت شهری اعتماد میکنند. بنابراین تلاش بر این است که برنامههای توسعه محلات با رویکرد مشارکت محور و مبتنی بر حضور ساکنان باشد.»
براساس این گزارش در ماههای اخیر سازمان نوسازی شهر تهران، در مناطق مختلف ازجمله مناطق 15،14، ۱۶، 19 و20 پروژههای کوچک مقیاس از مرکز محله تا بوستان را افتتاح کرده است که میدانگاه امیرکبیر در منطقه۱۴ شهرداری تهران با 8هزار مترمربع فضای عمومی از آخرین موارد آن است. پروژهای که ۱۵میلیارد تومان هزینه داشت و در طراحی آن بهجز فضای باز شهری که شامل مسیر پیاده روی، مسیر دوچرخه سواری و همچنین فضاهای متعدد نشیمن و زمین بازی کودکان است تلاش بر این بود که فعالیتهای مورد نیاز و مورد تقاضای مردم محله در این فضا جانمایی شود تا هم میدانگاه با خواست جامعه محلی انطباق داشته باشد و هم این فعالیتها سبب شود که چراغ این فضا همواره روشن بماند تا امکان نظارت و امنیت هم برقرار باشد.
اجرای پروژههای کوچک در مقیاس محله با توجه به نیازهای ساکنان بافتهای فرسوده، یکی از راههایی است که شهرداری برای جبران کمبود خدمات پشتیبان سکونت برای شهروندان در این محدودهها دنبال میکند