اصل اعتدال در برگزاری عزاداریها
روحانی: امسال باید دقیقا سلامت مردم با سوگواری را در کنار هم قرار دهیم و این تعادلبخشی را باید به خوبی انجام دهیم. این شدنی است
کار ستاد ملی مقابله با کرونا از توصیه و نصیحت افراد بیتوجه به پروتکلهای بهداشتی، به تنبیه و جریمه کشید؛ تجربهای که رئیسجمهور از سایر کشورها مثال آورد و درنهایت قرار شد عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور دستورالعملهای آن را به دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا بیاورد. این دستورالعملها هم برای ادارات هم برای اصناف و هم در سطح عموم در 3بخش ابلاغ میشود. براساس گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، حسن روحانی شیوع دوباره موج بیماری کرونا را ناشی از کاهش مراعات 77درصدی مردم به 17درصد عنوان کرد و گفت: حداقل باید اینگونه درنظر بگیریم 6ماه دیگر هم این اوضاع را داریم. حال اگر بگویم 6ماه ممکن است بیشتر شود، ممکن است یک سال دیگر شود، ولی درنظر بگیریم که 6ماه دیگر با همین اوضاع مواجه هستیم و باید خودمان را آماده کنیم تا روزی که یک واکسنی تولید شود و آن واکسن مؤثر باشد و به اندازه کافی در اختیار همگان قرار بگیرد و توزیع کنیم تا مردم بتوانند استفاده کنند.
اگر آن واکسن یک نوبته باشد، دو نوبته باشد، نمیدانیم ویژگیهای آن چیست و زمان بهدست آمدن آن چه وقت است؟ آن زمان یک شرایط جدیدی حاکم میشود، یک نفس راحتی میکشیم، ولی تا آن زمان که خیلی به دقت روشن نیست باید همه مراعات کنیم.
روحانی با بیان اینکه در همه سیاستهای مقابله با کرونا نیازمند یک حد وسط هستیم، تأکید کرد: ادامه محدودیتهای شدید امکانپذیر نیست؛ برای اینکه ادامه محدودیتهای بسیار شدید جامعه را دچار التهاب، اضطراب و افسردگی میکند. سلامتی که میگوییم باید در جامعه حاکم باشد، فقط سلامت جسم نیست هم سلامت جسم و هم سلامت روح است؛ مردم از لحاظ روحی و روانی باید دارای آرامش باشند. اگر افسردگی ایجاد شود، اصلا زندگی بر مردم تنگ میشود، نفس کشیدن برای آنها سخت میشود.
مجازات افراد بیتوجه
رئیسجمهور با اشاره به تجربه سایر کشورها در مجازات افراد متخطی از رعایت پروتکلهای بهداشتی مقابله با کرونا تصریح کرد: همه مردم هم باید دستورالعملها را وقتی یکی مثبت است، مراعات کنند که میگویند باید خود را 14 تا 15 روز در یک اتاق در حصر و قرنطینه قرار بدهد و باید مراعات کند و اگر مراعات نکرد در دستورالعملهای مجازاتی که هفته بعد آقای رحمانی فضلی میآید، این موارد را هم بیاورد که اگر کسی تخلف کرد و بنا بود 14روز در خانه بماند، 2 روز ماند و بیرون آمد و گفت که حالم خوب است باید با او برخورد شود برای اینکه دیگران را مبتلا میکند که ممکن است خیلی علامت ظاهری زیادی نداشته باشد ولی مبتلاست و دیگران را مبتلا میکند بنابراین باید حتما دنبال بیماریابی برویم. اعمال قانون در این جلسه مورد تأکید دوستان عزیز ما و وزارت بهداشت و درمان بود. به هر حال عمدتا مردم ما همیشه با قانع شدن و اقناع نیازی نبوده که از مجازات استفاده کنیم ولی همیشه افرادی هستند که نیازمند یک تنبیه یا مجازاتی هستند تا در مواردی نگذاریم تخلفات صورت گیرد و عدهای مراعات نمیکنند و دیگران را هم گرفتار میکنند بنابراین اعمال قانون برای ما بسیار مهم است و باید مدنظر قرار دهیم.
به گفته او «در بعضی از کشورهای اروپایی در اخبار اعلام کردند اگر کسی مهمانی برگزار کند مجازات بسیار سنگینی برای برگزارکننده مهمانی درنظر میگیرند. به هر حال نمیشود عروسی، عزاداری و اجتماعات به صورت سابق برگزار شود و ترددهای غیرضرور را باید کم کنیم.»
تنبیه با انفصال از خدمت
روی دیگر اظهارات روحانی با دستگاههای دولتی بود که پروتکلها را رعایت نمیکنند. او توضیح داد: من یکبار هم در این جلسه گفتم که البته باید این را هم آقای رحمانی فضلی در مجازاتها بیاورد که اگر کاری از طریق الکترونیک امکانپذیر است و مسئول اداری به طرف بگوید باید بیایی اینجا انجام دهی، برای آن مسئول اداره، ماده انفصال یک سالی که درنظر گرفته شده برای چنین فردی خوب است، برای کسی که میتواند خدمات الکترونیکی به مردم بدهد ولی مردم را از شهرستان به استان و از استان به تهران میکشد.
سفره نذریها را جمع کنیم
رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا در تشریح رویکردهای این ستاد در ایام عزاداری ماه محرم افزود: ما عدد را کم میکنیم، اصل عزاداری را باید انجام دهیم، به هرحال مراسم را باید برگزار کنیم، نذورات باید انجام بگیرد، منتها آن وقت میشد سفره بیندازند و غذا بخورند، میگوییم نه! اگر میخواهند در یک بسته بهداشتی تک نفری در اختیار مردم قرار دهند، فرد به منزل یا هر کجای دیگر ببرد و از این غذا استفاده کند. پس امسال باید دقیقا سلامت مردم با سوگواری را در کنار هم قرار دهیم و این تعادلبخشی را باید به خوبی انجام دهیم. این شدنی است. وزارت بهداشت زحمت کشیده و دستورالعملها تهیه و ابلاغشدهاست.