• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
سه شنبه 14 فروردین 1397
کد مطلب : 10482
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/57xA
+
-

آرزوهایی که به طبیعت سپرده شد

اصفهانی‌ها در 13 فروردین آرزو‌های خود را به طبیعت گره زدند

گزارش
آرزوهایی که به طبیعت سپرده شد




هاجر مرادی| اصفهان- خبرنگار:

اصفهانی‌ها در 13 فروردین سبزه آرزوهایشان را گره می‌زنند و به دل آب می‌سپارند و برای این که تا سال آینده شاهد برآورده شدن آرزوها و خواسته‌‍‌های دیروزشان باشند، این رسم را هرسال پس از 12 روز جشن نوروز برپا می‌کنند و به یاد 12 ماه سال و با پهن کردن سفره مهربانی به دل طبیعت جانی دوباره می‌دهند. 
 این رسم در سراسر ایران از گذشته‌های دور، برای لذت بردن از شروع سال جدید و دور کردن غم و غصه ‌با بیرون آمدن از خانه و پناه گرفتن در طبیعت برگزار می‌شود. دیروز نیز آخرین مراسم از آیین‌های نوروزی در اصفهان برگزار شد. 


آیین‌های سیزده‌به‌در

در این روز، از صبح تا شامگاه، آیین‌های مختلفی برای گذراندن یک روز شاد در طبیعت انجام گرفت. 
بیشتر مردم ترجیح می‌دهند این مراسم را در طبیعت و خارج از شهرها و روستاهای خود برگزار کنند؛ به طوری که جمعی از مردم از عصر روز 12 فروردین اقدام به رفتن به خارج شهر کردند. 
اعتقاد عمومی اکثر مردم بر این است که 13فروردین نباید در خانه بمانند بلکه باید این روز را در دامن طبیعت سبز بگذرانند. به همین دلیل فضای سبز اطراف شهر، بوستان‌ها، پارک‌های حاشیه زاینده‌رود و حتی میدان‌های کلانشهر اصفهان و سایر مناطق این استان در روز سیزده‌به‌در، جای سوزن انداختن نبود و پارک کردن وسایل نقلیه در این مکان‌ها گاهی غیرممکن می‌شد. 

بازی و شادی جمعی و سر یک سفره نشستن به صرف ناهار از دیگر آداب روز 13 فروردین در اصفهان است.  در گذشته مردم سیزده‌به‌در را همراه با اقوام و خویشان می‌گذراندند که این رسم، شادی در طبیعت بودن را دو چندان می‌کرد؛ اما امروز این آیین کمرنگ شده است. با این حال همراهی همه اعضای خانواده حال و هوای خاصی به سیزده‌به‌در می‌دهد. 
از مواد خوراکی که مردم برای این روز آماده کردند می‌توان به آش رشته اشاره کرد که مواد مورد نیاز آن از قبل آماده شده و در روز طبیعت در دشت و صحرا روی آتش گذاشته شد. 
باقالی‌پلو، باقالی، آش ترخنه و خاگینه نیز از دیگر غذاهای سنتی است که در این روز در استان اصفهان پخته می‌شود. 

کاهو و سکنجبین، آلیشنگ، چاقاله بادام و شبدر نیز از خوراکی‌هایی است که در روز طبیعت در استان خورده می‌شود؛ هرچند در دهه‌های اخیر کمتر این سبزیجات و مواد استفاده می‌شود. 
کباب پختن نیز یکی از تفریحات مردم استان در روز طبیعت است؛ به طوری که دیروز نیز بیشتر آن‌ها اقدام به پختن کباب کوبیده و جوجه کردند. 

بازی‌های دسته‌جمعی مانند تاب‌بازی، الک‌دولک و هفت‌سنگ و همچنین دوچرخه‌سواری، توپ‌بازی و چوب‌بازی نیز از بازی‌های محبوب در این روز بود.   در این بازی‌ها همه افراد خانواده اعم از پیر، جوان و نوجوان شرکت کردند که این امر از نکات وِیژه و جالب توجه بازی‌های سیزده‌به‌در است. 
گره زدن سبزه برای برآورده شدن آرزوها نیز از آداب روز 13 فروردین است و این بدان معناست که زندگی انسان به طبیعت سبز و محیط زیست گره خورده است. 


لبخند جوانی

علی 19 سال سن دارد و وقتی می‌خواهد از آرزوهایش بگوید لبخند می‌زند. در لبخند علی احساس تازه‌ جوانی جریان دارد. وقتی از او درباره آرزویش در روز 13 فروردین می‌پرسیم، می‌گوید دوست دارد وقتی‌ در آینه موهای سفیدش را می‌بیند هنوز لبخند به صورت داشته باشد و با دیدن هر تار موی سپیدش خاطره خوشی را به یاد بیاورد. 


سلامتی در گرو شاد بودن

سارا دلش می‌خواهد همیشه شاد باشد، برای به دست آوردن لذت شاد بودن تلاش می‌کند و معتقد است افراد شاد همیشه سالم هستند و ساز دنیا برایشان کوک است. 
سارا دانشجوی سال سوم دندان‌پزشکی است و دغدغه زیادی برای تحصیلاتش دارد. 


رکود به خاطر سیاست‌های اقتصادی

 «هاشم خدابخش» پدر یک خانواده 5 نفره است. او آرزو دارد هیچ پدری شرمنده خانواده‌اش نشود. خدابخش از کارگرانی می‌گوید که آخر سال گذشته بیکار شده‌اند. 
وی اظهار می‌کند: اکثر کارخانه‌ها و کارگاه‌ها در اصفهان در حالی تعطیل شده است که این کارگران حقوق چند ماه قبل خود را هم نگرفته‌اند و عید امسال شرمنده خانواده‌شان شده‌اند. 
این پدر دلسوز با بیان این که انگار مسئولان برای این وضع هیچ فکری نمی‌کنند، اظهار می‌کند: بسیاری از این کارخانه‌ها و کارگاه‌ها به خاطر سیاست‌های غلط اقتصادی تعطیل شده‌اند و مسئولان هم دست روی دست گذاشته‌اند تا وضعیت روزبه‌روز بدتر شود. 


چشم‌های پرامید جوانان

سعید و مرضیه امسال با هم پیوند آسمانی بسته‌اند. آن‌ها زندگی را بهشتی می‌بینند برای آن‌هایی که عاشقانه عشق می‌ورزند و بی‌پروا محبت می‌کنند این زوج جوان آرزو دارند چشم‌های همه جوان‌ها سرشار از امید باشد و طعم خوب زندگی کردن را در جوانی بچشند. 
سعید بالا بودن سطح توقع زوج‌های جوان را دلیل عقب افتادن ازدواج‌ها می‌داند و ادامه می‌دهد: آرزو می‌کند فشارهای اقتصادی کمتر شود تا جوانان گرایش بیشتری به ازدواج داشته باشند و آن را بهانه نکنند. 


گره زدن سبزه برای شفای کودکان سرطانی

چند جوان در حال سبزه گره زدن هستند. بعد از چند دقیقه حرف زدن خود را مددکار اجتماعی معرفی می‌کنند، آن‌ها نوروز امسال را کنار کودکان سرطانی سپری کرده‌اند. 
این جوانان از چشم‌های گریان مادرانی می‌گویند که برای زنده ماندن کودکانشان راهی جز دعا و توسل ندارند. آن‌ها در کنار این که برای همه آرزوی سلامتی و سالی توام با شادی دارند، با آرزوی شفای همه بچه‌های سرطانی سبزه گره می‌زنند و امیدوار هستند آمار این کودکان هر روز کمتر شود. 

حالا میان همه آدم‌هایی که شادابی را برای خودشان آرزو می‌کنند در دیار نصف جهان بسیارند افرادی که کمر همت می‌بندند و آرزوهای دیگران را که زندگی‌شان به تار مویی بسته، جامه عمل می‌پوشانند.
 آدم‌هایی که برآوردن آرزوها دغدغه تمام وقتشان است و به همه دردمندان و نیازمندان امید تزریق می‌کنند.
 شاید 13 فروردین یک الگو باشد؛ الگوی زندگی انسان‌هایی که دست به کار تحقق آرزوهای دیگران زده‌اند، اما شاید 13فروردین امسال، روز کسانی است که عشق را با تمام وجود معنا می‌کنند و آن را برای تحقق آرزوهای دیگران مقابل دیدگان همه به تصویر می‌کشند.


اصفهان با زاینده‌رود زنده است

ن. معتمدی 45 ساله و فرهنگی است. وی درباره آرزویی که در روز طبیعت آن را به سبزه‌ها گره زده است، می‌گوید: آرزو دارم طبیعت اصفهان با وجود کم‌‌آبی خشک نشود. این شهر با زاینده‌رود زنده است و اگر قرار باشد این شهر شاهد خروش آب زاینده‌رود نباشد، دیگر جای زندگی نیست. 
معتمدی با بیان این که تمام اخبار زاینده‌رود را از رسانه‌ها دنبال می‌کند، می‌گوید: جالب است یکی از مطالبات دانش‌آموزان مدرسه و بحث و گفت‌وگوهای آن‌ها در کلاس درس در مورد زاینده‌رود و اقدامات مسئولان اصفهان برای جاری شدن آب این رودخانه است.

این خبر را به اشتراک بگذارید