براساس قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی، برخی از ایثارگران از سنوات ارفاقی در طول خدمت برخوردار بوده و با استفاده از آن میتوانند زودتر از موعد بازنشسته شوند. مجلس شورای اسلامی در تاریخ یکم آذرماه سال۶۷ ماده واحده قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی را به تصویب رساند. برابر این قانون همه وزارتخانهها، شرکتها و مؤسسات دولتی، شهرداریها، بانکها، مؤسسات و شرکتها و سازمانهایی که شمول قانون بر آنها مستلزم ذکر نام است و همچنین با اصلاحیه بعدی مجلس، بنیاد شهید و امور ایثارگران میتوانند مستخدمین جانباز خود را به شرط داشتن حداقل20 سال تمام سابقه خدمت، براساس درخواست کتبی آنان و تصویب شورای امور اداری و استخدامی کشور با افزودن سنوات ارفاقی بهمدت خدمت آنان بدون پرداخت کسورات، فقط از لحاظ احتساب حقوق بازنشستگی، بازنشسته کنند. میزان سنوات ارفاقی برای جانبازان ۲۰درصد تا ۴۰درصد حداقل ۳سال و حداکثر ۶سال و برای جانبازان بین ۴۰ تا آستانه از کار افتادگی کامل حداقل ۶سال و حداکثر ۱۰سال به تناسب درصد جانبازی آنان خواهد بود.
با اصلاحیه مورخ ۲۱ اردیبهشتماه سال۸۳ آزادگان نیز مشمول بهرهمندی از سنوات ارفاقی شدند و قیدی که در قانون، کارگران مشمول قانون کار را در استفاده از این قانون محروم ساخته بود حذف شد.
مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۱۰دیماه سال۸۷ براساس ماده واحدهای که به تصویب رساند، مفاد قانون نحوه بازنشستگی جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی را به نیروهای نظامی و انتظامی و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمانهای وابسته آنان تسری و آنان را مشمول اجرای این قانون کرد.
ماده۲۴ قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران، همسران شهدا و همسران جانبازان ۵۰درصد و بالاتر، شیمیایی و اعصاب و روان متوفی یا در قید حیات و همسران آزادگان با سابقه اسارت 5 سال و بالاتر که قبل از اسارت با آنان ازدواج کردهاند را درصورت شاغلبودن مشمول 5سال سنوات ارفاقی با دریافت حقوق و مزایای کامل بهرهمند کرده است. برای همسران شاغل جانبازان زیر۵۰درصد و آزادگان با سنوات اسارت کمتر از ۵سال مقرر شده است آییننامهای به تصویب هیأت وزیران برسد که آنان نیز بتوانند از یک تا5 سال سنوات ارفاقی بازنشستگی بهرهمند شوند، لکن هنوز آییننامهای برای این منظور به تصویب هیأت وزیران نرسیده است.
برابر بند خ ماده۸۷ قانون برنامه ششم توسعه همه فرزندان و همسران شهدای شاغل در دستگاههای موضوع ماده۲ قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران میتوانند با حداکثر8 سال سنوات ارفاقی و با دریافت حقوق و مزایایی کامل بازنشسته شوند. با تصویب این بند در قانون برنامه ششم توسعه، همسران شهدا از ماده۲۴ قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران منفک شده و سنوات ارفاقی آنان به 8سال ارتقا یافت. نکته مهمی که در اجرای قوانین سنوات ارفاقی ایثارگران وجود دارد تأخیر در اجرای این تسهیلات توسط نهادهای متولی و دستگاههای اجرایی است؛ قوانینی که سالها از تاریخ تصویب آن میگذرد ولی همچنان گرفتار عدمتصویب آییننامه اجرایی یا عدمهماهنگی بین دستگاهها و مهمتر از آن عدمتخصیص و تامین منابع مالی آن در بودجه سنواتی است؛ سرنوشت مشابهی که اکثر قوانین ایثارگران با آن مواجه است.
سنوات ارفاقی ایثارگران
در همینه زمینه :