• سه شنبه 18 اردیبهشت 1403
  • الثُّلاثَاء 28 شوال 1445
  • 2024 May 07
شنبه 10 خرداد 1399
کد مطلب : 101547
+
-

فوق‌العاده ایثارگری غیرشاغلین برعهده کیست؟


ماده۵۱  قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران، کلیه دستگاه‌های اجرایی مشمول این قانون را موظف کرده است در احکام حقوقی شهدا، جانبازان ۲۵‌درصد و بالاتر و آزادگان شاغل در آن دستگاه‌ها، مبلغی معادل ۲۵‌درصد حداقل حقوق کارکنان دولت را که همه‌ساله توسط دولت تعیین می‌شود را به‌عنوان فوق‌العاده ایثارگری به‌طور ماهانه به آنان پرداخت کند. در تبصره ۱ این ماده آمده است: افراد مذکور در این ماده که در استخدام دولت نیستند پرداخت فوق‌العاده ایثارگری آنان برعهده بنیاد شهید است. از قرینه ذکر شده در تبصره ۱ می‌توان به این نتیجه رسید که مشمولین این ماده به ۲گروه عمده تقسیم می‌شوند؛ گروه اول مستخدمین دولت که تعهد پرداخت فوق‌العاده ایثارگری آنان برعهده دستگاه محل خدمت آنان است. گروه دوم غیرمستخدمین دولت که پرداخت این فوق‌العاده برعهده بنیاد شهید و امور ایثارگران خواهد بود.
نکاتی در خصوص پرداخت فوق‌العاده ایثارگری وجود دارد که به تک‌تک آن اشاره خواهد شد:
۱ - برخی از ایثارگران غیرمستخدم دولت از دریافت این فوق‌العاده ایثارگری محرومند و بنیاد شهید و امور ایثارگران در خصوص تعهد خود نسبت به آنان اقدامی نمی‌کند. کمیسیون ماده ۱۶ رسیدگی به شکایات ایثارگران در خصوص شکایت احدی از فرزندان شهدا از استانداری کردستان با صدور رای، وزارت کشور و استانداری را محکوم به پرداخت فوق‌العاده ایثارگری به ایشان کرده است. بنابراین تمام ایثارگران غیرمستخدم دولت که این فوق‌العاده را از بنیاد دریافت نمی‌کنند می‌توانند با طرح شکایت در کمیسیون ماده۱۶ نسبت به احقاق حق خود اقدام کنند. کمیسیون ماده۱۶ موظف به رسیدگی و صدور رأی علیه بنیاد است.
۲- برابر بند اول ماده ۴۸ قانون مدیریت خدمات کشوری، بازنشستگی یکی از حالات انتزاع از دستگاه است. با این وصف بازنشسته دیگر مستخدم دستگاه اجرایی و دولت نیست بلکه حسب سوابق خدمتی خود و کسوری که طی سال‌های خدمت به صندوق مربوطه پرداخت کرده، بازنشسته تلقی شده و صندوق مربوطه موظف است نسبت به پرداخت حقوق بازنشستگی وی اقدام کند. لذا بنیاد مکلف است به تمام بازنشستگان فوق‌العاده ایثارگری ماده ۵۱ را پرداخت کند. اگر مدیران بنیاد به هر دلیل موجه یا غیرموجهی معتقدند که پرداخت فوق‌العاده ایثارگری به بازنشستگان بر عهده آنان نیست و همچنان وظیفه دستگاه محل خدمت سابق آنان یا صندوق بازنشستگی مربوطه است موظفند این موضوع را در هیأت وزیران به نتیجه رسانده و تکلیف ایثارگران را روشن کنند. بنیاد به‌عنوان متولی امور ایثارگران این تعهد اخلاقی و قانونی را دارد لکن از تاریخ تصویب قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران بنیاد این موضوع را رها کرده و به هیچ‌وجه تلاشی که شایسته یک نهاد انقلابی و متولی امور ایثارگران است را به‌منظور احقاق حقوق ایثارگران انجام نداده است.
۳- با عنایت به اینکه احکام حقوقی شهدا چه قبل از تکمیل 30 سال سنوات خدمت و چه بعد از آن توسط بنیاد پرداخت می‌شود بنابراین پرداخت فوق‌العاده ایثارگری ماده۵۱ در احکام شهدا بر عهده بنیاد شهید و امور ایثارگران است.
 رده‌های مختلف نیروهای مسلح موظفند نسبت به درج این عنوان در حکم حقوقی شهدا اقدام کنند و بنیاد پرداخت آن را انجام دهد. دستگاه‌های اجرایی که حقوق شهدا را خود پرداخت می‌کنند نیز موظفند این فوق‌العاده را در حکم شهید جاری و به عائله تحت تکفل شهید پرداخت کنند.
 ۴- برابر تبصره ۲ ماده ۵۱، جانبازان و آزادگان از کار افتاده کلی که از حقوق حالت اشتغال مواد ۳۸ و ۳۹ برخوردارند از این فوق‌العاده محروم شده‌اند. این محرومیت فاقد دلیل منطقی و توجیهی است و هیچ دلیل قانع‌کننده‌ای تاکنون از سوی طراحان و تصویب‌کنندگان آن ارائه نشده است لذا شایسته است نمایندگان مجلس با بررسی مجدد این تبصره نسبت به اصلاح آن اقدام کنند.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید