کلان داده
کتاب «کلان داده» یا «چگونه انقلاب اطلاعاتی زندگی ما را دگرگون میکند» نوشته برایان کلگ است که پری آزرموند (مختاری) آن را به فارسی برگردانده و از سوی نشر نو منتشر شده است. برایان کلگ متولد ۱۹۵۵ نویسنده بریتانیایی است که در 7 فصل این کتاب میکوشد نشان دهد چگونه ترکیب «داده + اطلاعات = دانش» میتواند سبب شود چیزی معنادار درباره جهان بیابیم و از مصایب موقعیت متزلزلمان در اینترنت آگاه شویم. اگر «برادر بزرگ»، فرمانروای مستبد ناظر بر همهچیز در رمان «۱۹۸۴» را به یاد بیاورید وضعیت انسان مدرن در فضای وب نمونه اعلای کسی است که هر لحظه تحت نظر است.
از نظر کلگ ما در محاصره کلان دادهایم. کلانداده میداند که ما چه غذاهایی، کتابها و فیلمهایی دوست داریم. از وضعیت قند خونمان، ضربان قلبمان، نفستنگی هفته پیشمان باخبر است. میداند که از کدام مسیرها بیشتر تردد میکنیم و میداند که ممکن است چقدر پول در حسابمان باشد. تاریخ تولد ما و دوستانمان را میداند و...کلانداده هم آزادی است و هم اسارت.
کلگ در این کتاب سعی دارد به ما بگوید: کلانداده چگونه ساخته میشود؟ اختیار آن بهدست کیست؟ آیا میتوان از آن گریخت؟ یا میتوان از آن صرفنظر کرد؟ آیا باید از کلانداده بترسیم؟ فواید و مضرات آن چیست؟ دولتها از کلانداده چه بهرههایی میبرند؟ جهان ما هر روز بیش از دیروز اختیارش را بهدست کلانداده میدهد. این خوب است یا بد؟ در نگاه کلگ، کلانداده 3 وجه دارد: خوب: دادههای شما را آزاد میکند. بد: کلانداده، همه مزایای دولت نظارتی قدیم را به «برادر بزرگ» میدهد. زشت: مزاحمت کامپیوتری و سرقت اطلاعات توسط هکرها. چاپ نخست «کلانداده» نوشته براین کلگ را نشر نو در ۱۹۱صفحه با قیمت ۳۰ هزار تومان منتشر کرده است.