نرخ خودرو ترمز برید
چشم بازار به پراید هاچبک 90میلیونی، پژو206 تیپ5 با قیمت 170میلیونی و تیبا هاچبک 100میلیون تومانی روشن شد
علی ابراهیمی- روزنامهنگار
ناتوانی ستاد تنظیم بازار در کشف و ابلاغ قیمت کارخانهای خودروهای پرتیراژ داخلی و خودداری خودروسازان از عرضه به نرخ مصوب سال گذشته، زمینه کاهش عرضه و افزایش قیمتها را در بازار خودرو فراهم کرده است. بهگزارش همشهری، از اول امسال به اینسو عرضه خودروهای صفرکیلومتر پرتقاضای داخلی، بهدلیل اصرار خودروسازان بر محاسبه قیمتهای جدید بر مبنای هزینه تمامشده، عملا به حالت تعلیق درآمده و این شرکتها از تحویل خودروهای ثبتنامشده به مشتریان خودداری میکنند. کمبود عرضه صفرکیلومترها به افزایش سریع قیمت خودروها در بازار بیمشتری منجر شده، اما رضا رحمانی، سکاندار وزارت صنعت در کمال تعجب این افزایش قیمتها را شایعه قلمداد کرده و بازهم وعده داده افزایش قیمت خودرو حداقلی خواهد بود.
اتوبان یکطرفه رشد قیمت
بهگزارش همشهری، پس از چند هفته کشمکش بر سر تعیین نرخ کارخانهای خودروها بین شورای رقابت، سازمان حمایت، کمیته قیمتگذاری خودرو و ستاد تنظیم بازار، هنوز نهتنها سرنوشت تعیین نرخ معلوم نشده بلکه در تازهترین اظهارنظرها رئیس شورای رقابت هرگونه توافق با سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار برای تعیین فرمول قیمتگذاری خودرو را رد و اعلام کرده تعیین هر نوع فرمول قیمتگذاری بدون توافق با شورای رقابت غیرقانونی است. از ستاد تنظیم بازار نیز خبر میرسد یکبار دیگر به تکرار سناریوی کشف قیمت خودرو در سازمان حمایت و کمیته قیمتگذاری خودرو حکم داده شده است. پیش از این احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان در گفتوگو با همشهری از کشف قیمت خودرو بر مبنای هزینه تمامشده در سازمان حمایت و ارائه آن به کمیته خودرو خبر داده بود. پس از آنکه در پایان نشست روز دوشنبه ستاد تنظیم بازار دود سفید از اردوی سیاستگذاران صنعت و بازار خودرو به هوا برنخاست، چراغ سبزی در برابر اتوبان یکطرفه رشد قیمتها روشن شد تا مصرفکنندگان تاوان ناکارآمدی سیاستگذاران و مدافعان دخالت دستوری دولت در بازار را بدهند.
سونامی گرانی
مشاهدات خبرنگاران همشهری حاکی است: در 20روز گذشته قیمت پراید111 بهعنوان شاخص بازار خودرو، با افزایش 10میلیون تومانی به محدوده 89 تا 90میلیون تومان رسیده و پژو206 تیپ5 در مرزهای بالاتر از 170میلیون تومان معامله شده است. مشاهدات خبرنگاران همشهری در نمایشگاههای سطح شهر تهران و بررسی آگهیهای درجشده در فضای مجازی نشان میدهد نرخ خودروهای داخلی با شیبی تندتر از آنچه قبلا برخی کارشناسان تخمین میزدند، در حال افزایش است. چندی پیش فربد زاوه، کارشناس صنعت خودرو در گفتوگو با همشهری، خداحافظی بازار با خودروهای کمتر از 100میلیون تومان را پیشبینی کرده بود. برمبنای آخرین معاملات انجامشده در سطح اتوگالریهای فعال در تهران، قیمت پراید131 به 80میلیون تومان و تیبا2 به 100میلیون تومان رسیده. ویروس رشد قیمت به بازار محصولات ایرانخودرو بهویژه خانواده پژو هم سرایت کرده، بهطوریکه نرخ پژو206 تیپ2 مدل99 به 145میلیون تومان افزایش یافته است.
عروسی در کوچه پرایدهای سالخورده
افزایش نجومی قیمت خودروهای صفرکیلومتر، بازار خودروهای کارکرده را داغتر کرده. خبرنگاران همشهری میگویند در بازار پرایدهای دستدوم، نرخ پراید صندوقدار مدل87 با کارکرد 160 تا 240هزار کیلومتر به 29 تا 39میلیون تومان، پراید 132SE مدل96 با کارکرد 70 تا 105کیلومتر به 60 تا 63میلیون، پراید 131SX مدل96 با 100 تا 230هزار کیلومتر به 54 تا 67میلیون تومان افزایش یافته است. موج گرانی خودرو تنها به پرتیراژها محدود نبوده، بلکه نبض قیمتها در بازار خودروهای مونتاژ داخل و وارداتی نیز تندتر شده. در این میان میتوان به افزایش 130میلیون تومانی قیمت مزدا3 در مدت 2ماه اشاره کرد. نرخ این خودرو از 500میلیون تومان در آخرین روزهای اسفند98 به 630میلیون تومان رسیده است. با این روند بهنظر میرسد گرانی نرخ خودرو در حاشیه بازار چندان هم به مذاق خودروسازان بد نیامده و آنها را برای دعوت بهکار دوباره و بازگرداندان پراید به خطوط تولید ترغیب کرده؛ چنانکه دیروز حسین کاظمیطرقی، معاون بازاریابی و فروش سایپا اعلام کرد، تولید 2مدل پراید۱۳۲ و ۱۱۱ متوقف شده، اما خط تولید پراید۱۳۱ برای انجام تعهدات قبلی همچنان فعال است و با افزایش ظرفیت آن و برای کاهش قیمتها میتوان عرضه پراید را ازسر گرفت.
آفت توقف عرضه به جان بازار خودرو
سعید موتمنی، رئیس اتحادیه دارندگان نمایشگاهها و فروشندگان خودرو در واکنش به موج افزایش قیمت خودروهای پرتیراژ داخلی به همشهری، گفت: با توقف عرضه خودروهای صفرکیلومتر، نمایشگاهها برای عرضه در بازار سهمیهای در اختیار ندارند. به گفته او، این روزها خودروهای موجود در بازار را کسانی میفروشند که قبلا در بازار خودرو سرمایهگذاری کردهاند. موتمنی افزود: این افراد با تحویلگرفتن خودروها و قیمتسازی در فضای مجازی بنا بر شرایط بازار به عرضه اقدام میکنند. این افراد با درنظر گرفتن عواملی مانند نوسان نرخ ارز یا چشمانداز بازار قیمتسازی و خودروهایشان را با قیمتهای بالاتر به اندک مشتریان بازار خودرو میفروشند.