سفرههای همدلی در محلههای کمبرخوردار
گزارشی از فعالیت برخی خیریهها و نهادهای مردمی تهران برای کمک به نیازمندان و اقشار آسیبپذیر در ایام ماه مبارک رمضان
پریسا امیرقاسمخانی _ خبرنگار
باید باشید و ببینید که چه وضعیتی دارند؛ این جمله را یکی از داوطلبانی که در ایامماه مبارک رمضان برای کمک به افراد نیازمند به حاشیههای تهران رفته، میگوید؛ «گاهی برای دریافت یک وعده غذایی، تعداد زیادی از نیازمندان هجوم میآورند و شما شرمنده میشوید و...» این روزها بسیاری از سمنها و خیریههای تهران با این تصاویر روبهرو میشوند. بهخصوص که شیوع ویروس کرونا نیز بسیاری از فقرا را فقیرتر از قبل کرده است. ولی خیریههای مردمنهاد همچنان به فعالیتشان ادامه میدهند. به همینخاطر سری به دل محلهها و شهر زدیم و فعالیت برخی از این نهادها و خیریهها را برای کمک به نیازمندان در ایام ماه مبارک رمضان جویا شدیم.
توزیع 115هزار سبد کالا توسط شورایاریها در محلات
شورایاریها در هر محلهای بهعنوان نماینده مردم هستند. جالب است بدانید در ایام ماه مبارک رمضان شورایاریها در مناطق 22گانه فعالیت چشمگیر دارند. در مرحله اول شورایاریها افراد خیر و نیازمند هر محله را شناسایی میکنند. افراد نیازمند میتوانند زنان پرست خانوار، افراد بیکار یا کم درآمد، افراد دارای معلولیت و... باشند. سپس با معرفی شورایاران، سبدهای کالا توسط خیرین بین نیازمندان هر محله توزیع میشود که شامل بستههای میوه یا آب میوه، مرغ، ماکارونی، روغن، پنیر، خرما، ژل ضدعفونی و... است. فتاح غلامی، مدیر امور مناطق و عضو هیأت اجرایی ستاد شورایاریها در این رابطه میگوید: «در ایام مبارکماه رمضان، تعداد 115هزار سبد کالا در سطح محلههای تهران توسط شورایاریها به افراد نیازمند داده میشود. از دیگر کارهایی که در ایام ماه مبارک، شورایاریها در محلهها انجام میدهند، ضدعفونی اماکن عمومی هرمحله است؛ از معابر اصلی گرفته تا ورودی بیمارستانها، پارکها و داروخانهها. یکی از کارهای اصلی شورایاران در این دوران تولید محتوا درباره نحوه خرید، صف نانوایی، فاصلهگذاری اجتماعی و... است.»
102 کارتنخواب به کانون خانوادهها بازگشتند
خیریه همراز ایرانیان با همکاری مدیریت شهری در حوزه کاهش آسیبهای اجتماعی و ساماندهی افراد کارتنخواب فعالیت دارد که تا امروز 15گرمخانه با 120نیروی متخصص شامل پزشک و روانشناس و... را تحت پوشش قرار داده است. قبل از شیوع ویروس کرونا تعداد 1500نفر در گرمخانههای خیریه بودند، ولی از اوایل اسفند این تعداد به 2000نفر رسید. حال در ایام ماه رمضان، شناسایی پاتوقهای کور کارتنخوابها توسط مددکاران خیریه در برنامه قرار گرفته تا بستههای ارزاق بینشان توزیع شود و برای پیشگیری از ویروس کرونا آموزش ببینند. از طرف دیگر هرروز تعداد 2000افطاری و 2000غذای سحری در گرمخانهها توزیع میشود.
مدیرعامل مؤسسه نوید همرازی ایرانیان، هم میگوید: «تهیه و توزیع 1500پرس غذا در محلههای محروم و کمبرخوردار مانند شوش، دروازه غار و... البته بهصورت یک شب در میان از دیگر اقدامات همدلی است. علاوه بر این هر هفته به خانوادههای نیازمند، 5هزار ماسک و محلول ضدعفونی داده میشود و 500سبد کالا به افراد بیسرپرست و معتادان بهبودیافته اختصاص مییابد.»
به گفته محمد مومنی از همه جالبتر اینکه با کمک خیرین 102نفر از کارتنخوابها با جلسات مشاوره خیریه به خانوادههایشان وصل شدهاند و اکنون در کنار بستگان روزگار سپری میکنند.
توزیع 600پرس افطاری بین کودکان نیازمند
سازمان غیردولتی رستاک که مختص کودکان بیسرپرست و بدسرپرست یا همان کودکان کار است و اکنون با همکاری مدیریت شهری منطقه 14مرکز پرتو را برای آموزش کودکان کار راهاندازی کرده است، در ایام ماه مبارک رمضان به توزیع روزانه 600پرس غذای افطاری با همکاری سازمان خدمات رفاه و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران میپردازد. این خیریه مردمنهاد از 22اسفند روزانه 200پرس توزیع غذا برای کودکان کار داشته است که از ابتدای ماه رمضان این تعداد به 600پرس غذا رسیده است. اینطور که عقیل عزتیگرگری، داوطلب حوزه کمک به آسیبدیدگان عنوان میکند این کمکها با تمرکز بر کودکان کار و کودکان زبالهگرد در گودهای زبالهگردی (محدوده محمودآباد، اشرفآباد، شهر ری، خلازیر و...)، گاراژهای تفکیک زباله و میان خانوادههای محروم ساکن حاشیه شهر (دولتخواه، صالحآباد، محدوده بین اسلامشهر و تهران و آدران) صورت گرفته است. او که مدیرعامل رستاک است، میگوید: «همچنین توزیع اقلام بهداشتی ازجمله توزیع 2400ماده ضدعفونیکننده دست با تمرکز بر کودکان، 100جفت دستکش با تأکید بر کودکان زبالهگرد و 500بطری ضدعفونیکننده نیز در این ایام پخش شده و در عین توزیع، مشاورهها و گفتوگوهای سلامتمحور با تمرکز بر کودکان و خانوادههای آنان نیز انجام گرفته است.»