• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
پنج شنبه 24 اسفند 1396
کد مطلب : 9946
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/k2r5
+
-

همه تئوری‌های فوتبالی هاوکینگ

همه تئوری‌های فوتبالی هاوکینگ

استیون هوکینگ که در رسانه‌های ایرانی به‌صورت استیون هاوکینگ یا استیفن هاوکینگ نوشته می‌شود در 76سالگی از دنیا رفت. او جدا از تئوری سیاه‌چاله فضایی و تئوری بیگ‌بنگ و نظریه‌های جنگ‌ستیزانه‌اش در جنگ‌های ویتنام، حمله به عراق و جنگ داخلی سوریه و حمایت از بایکوت رژیم صهیونیستی در مجامع جهانی و... در ورزش و فوتبال هم ردپاهایی از خود بر جای گذاشته است.

فیزیکدان و ریاضیدان و ستاره‌شناس فقید بریتانیایی که با برگزیت و استقلال اسکاتلند هم مخالف بود، نظریاتی درباره فوتبال هم ارائه داد که البته خیلی جدی گرفته نشد و درست از آب در نیامد. او 3‌سال‌ونیم قبل و پیش از جام‌جهانی2014 برزیل در رأس تیمی در دانشگاه کیمبریج مطالعاتی یک‌ماهه انجام داده بود که چطور تیم‌ملی انگلیس می‌تواند قهرمان این دوره جام‌جهانی شود. البته نظریات علمی گروه او شبیه نظریات رئیس‌جمهوری وقت ایران در مراسم بدرقه تیم‌ملی و اعزام به جام‌جهانی2006 بود، جایی که به ملی‌پوشان توصیه کرده بود:
«اگر بخواهید، از 40متری هم می‌توانید توپ را که قطر آن بیست و بیست‌و‌پنجم سانتی‌متر است در دروازه 7متر و 20سانتی‌ جای دهید.» هاوکینگ گفته بود: «در قیاس با فوتبال، فیزیک کوانتوم سر راست‌تر است. مثل تمام حیوانات، تیم انگلستان هم بنده عادت است. هر چه این تیم به خانه نزدیکتر باشد تأثیر منفی اختلاف ساعت و تفاوت‌های فرهنگی کمتر می‌شود. ما در هوای معتدل، ارتفاع کم و وقتی ساعت بازی به ساعت معمول ( 3‌بعدازظهر) نزدیکتر است، بهتر بازی می‌کنیم. از نظر آنچه در زمین بازی اتفاق می‌افتد، انگلستان با سیستم ۳-۳-۴ بهتر نتیجه می‌گیرد و در ۵۸ درصد موارد برنده می‌شود اما با ۲-۲-۴ در ۴۸درصد موارد.»

تیم او درباره رنگ لباس هم نظر داده بود: «رنگ پیراهن هم بی تأثیر نیست، انگلستان وقتی قرمز می پوشد، 20‌درصد بهتر از پیراهن سفید نتیجه می‌گیرد. انگلیس در جام‌جهانی با پیراهن سفید 1-2 از اروگوئه باخت، با همین پیراهن مقابل قرمزپوشان کاستاریکا صفر- صفر کرد و 1-2 به ایتالیا باخت. یعنی فدراسیون فوتبال انگلیس برای تحقیقات اسطوره علمی کشورش تره هم خرد نکرد و حتی یک‌بار هم تیم‌ملی را با پیراهن قرمز به‌میدان نفرستاد. نتیجه تحقیقات روانشناسان آلمانی درباره تیم‌هایی که با لباس قرمز به زمین می‌روند هم به نظریات هاوکینگ و دانشجویانش نزدیک بود. روانشناسان آلمانی به این نتیجه رسیده‌اند که پیراهن قرمز باعث می‌شود بازیکنان اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند بنابراین تسلط بیشتری بر بازی دارند و تهاجمی‌تر بازی می‌کنند. همین تأثیر روانی مثبت در مورد 3-3-4 هم صادق است. داوران اروپایی با سبک انگلیسی همدلی بیشتری نشان می‌دهند تا با بالرین‌هایی مثل لوئیس سوارس.» او به‌وضوح به تمارض‌های سوارس اشاره می‌کرد؛ مهاجم اروگوئه‌ای که تیمش با انگلیس همگروه بود و خودش در آن زمان در لیورپول بازی می‌کرد. همین نشان می‌داد که استاد هوادار لیورپول نیست. اتفاقا در همان بازی شکست‌بار مقابل اروگوئه، فیفا از داور اسپانیایی یعنی کارلوس ولاسکو کاربایو برای قضاوت این دیدار استفاده کرده بود. در بازی با ایتالیا هم بیورن کویپر از هلند داوری کرد و داور بازی با کاستاریکا حمال حیمودی از الجزایر بود. این یعنی انگلیس با داوران اروپایی 2‌بازی را واگذار کرد و تئوری پروفسور را زیر سؤال برد که می‌گفت انگلیسی‌ها با داور اروپایی شانس بیشتری برای پیروزی دارند. او معتقد بود داوران شمال اروپا نسبت به شیرجه‌ها، تمارض و نمایش بازیکنانی شبیه سوارس کمتر همدردی می‌کنند و تلاش او برای فریب داور را نادیده می‌گیرند. اتفاقا این‌بار پیش‌بینی او درست بود و داور بازی ایتالیا - اروگوئه، یک داور مکزیکی بود و اگر مارکو آنتونیو رودریگس اروپایی بود صحنه‌ای که سوارس کتف کیه‌لینی را گاز گرفت، می‌دید و او را اخراج می‌کرد.

او و تیم تحقیقاتی‌اش درباره پنالتی‌ها هم نظریه داده بودند و بر خلاف اعتقاد عموم مبنی بر این‌که بازیکنان راست‌پا بهتر از چپ‌پاها ضربه پنالتی می‌زنند، گفته بودند راست یا چپ‌پا بودن تأثیری کمتر از موی بازیکن بر احتمال موفقیت در پنالتی دارد: «بازیکنان موبور بهتر پنالتی می‌زنند و ۸۴‌درصد پنالتی‌هایشان گل می‌شود، بعد نوبت به بازیکنان طاس می‌رسد که ۷۱‌درصد پنالتی‌ها را گل می‌کنند و بازیکنانی که موهای تیره دارند ۶۹درصد پنالتی‌ها را به گل تبدیل می‌کنند.» فیزیکدان برجسته بریتانیایی حتی به بازیکنان توصیه کرده بود پنالتی را به گوشه بالای دروازه بزنند چون 84درصد احتمال گل دارد و برای پنالتی زدن اگر 3‌قدم یا کمتر بردارند احتمال گل شدن پنالتی ۵۸‌درصد خواهد بود. البته خود استاد زیاد علاقه‌ای به فوتبال نداشت و به فوتبال‌دوستان طعنه می‌زد و می‌گفت: «فریاد زدن جلوی تلویزیون کار من نیست.» البته او قهرمان را هم پیش‌بینی کرده بود که پیش‌بینی‌اش درست از کار در نیامد و تیم‌ملی برزیل با خفت به آلمان باخت. البته او این پیش‌بینی را به اصرار یک بنگاه پیش‌بینی اعلام کرد و درآمد حاصل از این پیش‌بینی را به 2‌موسسه خیریه‌ در حمایت از کودکان سوریه‌ای و بیماران حرکتی بخشید.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید