اعضای شورای شهر تهران با اشاره به اوضاع سخت مالی این روزها خطاب به دولت اعلام کردند
قدردان خادمان شهر باشیم
معاون خدمات شهری شهرداری تهران دیروز اقدامات مقابلهای با کرونا را به شورای شهر گزارش داد
مجید جباری- خبرنگار
حال و هوای این روزهای «بهشت» متفاوت از گذشته است و همهگیری کرونا، حاضران دو ساختمان این خیابان تاریخی یعنی شورا و شهرداری را تحتتأثیر قرار داده است. میهمان ناخوانده این روزها بر همه حوزههای شهر سایه انداخته و مدیریت شهری تهران را بیش از سایر بخشها درگیر خود کرده؛ به همینخاطر است که نمایندگان مردم در شورای شهر بیشترین وقت جلسات صحن را به این موضوع اختصاص میدهند و همچنان پیگیر کیفیت خدمات سازمانها و معاونتهای شهرداری به شهر و شهروندان در خط اول جنگ با کرونا هستند. دیروز اعضای پارلمان شهری پایتخت در سومین نشست رسمی و حضوری خود در سال99 و دویستوهشتمین جلسه دوره پنجم، میزبان مجتبی یزدانی، معاون خدمات شهری و محیطزیست شهرداری تهران و مدیران زیرمجموعه این معاونت بودند؛ برای شنیدن گزارشی از مجموعه اقدامات این حوزه که بازوی اجرایی مهم مدیریت شهری در خط مقدم مقابله با کروناست. حوزهای که بهعنوان عائلهمندترین خانواده شهرداری بهویژه پس از ورود ویروس کرونا به پایتخت، بیشترین خدمات را در حوزههای مختلف به بیش از 9میلیون تهرانی ارائه داده اما اقداماتش در سایه حوزه بهداشت و درمان آنطور که باید به چشم نیامده است. اقداماتی که از تامین مایحتاج مردم در فروشگاههای شهروند و میادین میوه و ترهبار گرفته تا جمعآوری روزانه 7500تن پسماند خانگی و 110تن زباله بیمارستانی و از همه مهمتر ضدعفونی کردن روزانه معابر و خیابانهای شهر تنها بخشی از شرح وظایفش است و تدفین متوفیان مبتلا به کرونا هم ازجمله کارهای حوزه خدمات شهری شهرداری تهران است. متوفیانی که حتی نزدیکترین اعضای خانوادههایشان هم در بسیاری از کشورها از اجسادشان گریزانند. آنطور که اعضای شورا میگویند اما مجموعه عملکرد خدمات شهری نیازمند اطلاعرسانی به شهروندان است.
5کارگروه برای مبارزه با کرونا
مجتبی یزدانی، معاون خدمات شهری و محیطزیست شهرداری تهران که دیروز به پارلمان شهری تهران رفته بود، از اقدامات حوزه مدیریتش در بیش از 45روز گذشته، گزارشی مفصل به شورا داد و پس از آن پاسخگوی پرسشهای اعضا بود.معاون شهردار تهران ابتدا گفت: «اواخر بهمنماه که بحث این بیماری مطرح شد در دفتر شهردار تهران جلسهای با حضور معاونان، شهرداران مناطق و وزارت بهداشت تشکیل و درپی آن 5کارگروه برای مبارزه با این بیماری تعیین شد. در این جلسه به کارگروه خدمات شهری علاوه بر سازمانها و شرکتهای زیرمجموعه خدمات شهری، پشتیبانی از شرکت شهروند و بخش حملونقل عمومی نیز سپرده شد.» یزدانی با اشاره به اقدامات شاخصی که در حوزه مبارزه با کرونا ویروس انجام شده است به تجهیز آتشنشانی به 7دستگاه خودروی 4تنی برای ضدعفونی اماکن مختلف اشاره کرد.
فروش غیرحضوری در 13میدان میوه و ترهبار
معاون خدمات شهری و محیطزیست شهرداری تهران گفت: «فاصلهگذاری اجتماعی در میادین میوه و ترهبار نیز اجرایی شد و موضوع فروش غیرحضوری را نیز راه انداختیم به شکلی که این کار در 13میدان اصلی این سازمان در حال انجام است. خدماترسانی سازمان پسماند در روزهای شیوع کرونا موضوع دیگری بود که از سوی معاون خدمات شهری در جلسه شورا مطرح شد. یزدانی اعلام کرد: «کار خوب توقف تفکیک پسماند با اعلام شیوع این بیماری انجام شد و با همکاری دادستانی و نیروی انتظامی با افراد متخلف در این حوزه برخورد شد. جمعآوری و دفن پسماندهای بیمارستانی اکنون به حدود 110تن در روز رسیده اما با این حال همه تلاش خود را بهکار گرفتهایم که این دفن بهصورت کاملا بهداشتی انجام شود. همچنین برای تامین تجهیزات بهداشتی کارکنان این حوزه نیز امکانات توسط حوزه مالی شهرداری خریداری میشود.»
راهاندازی سوله بحران
یزدانی در ادامه به اقدامات سازمان بهشتزهرا نیز پرداخت و اظهار کرد: «نخستین کاری که در این سازمان انجام دادیم خرید چند سردخانه بود که اگر بحرانی ایجاد شد مشکلی در این بخش نداشته باشیم. بعد از آن نیز سوله بحران را راه انداختیم و مجوز گرفتیم و در زمینی در خود بهشتزهرا در این حوزه برای 10هزار نفر موارد اجرایی را انجام دادیم. البته در بهشتزهرا هیچیک از متوفیان در بخش جداگانه دفن نمیشوند و این آمادهسازی تنها برای آمادگی بیشتر است.» یزدانی همچنین به کمک بنیاد مستضعفان به نیروهای کارگری شهرداری تهران اشاره کرد و افزود: «4میلیارد تومان به نیروهای کارگری پسماند و بهشتزهرا پرداخت کردیم و 4میلیارد تومان دیگر به شهرداری مناطق داده شد که توزیع این مبلغ نیز با نظارت اعضا صورت گرفت. ضمن اینکه امروز(دیروز یکشنبه) نیز 5میلیارد تومان دیگر دریافت میشود تا به کسانی که شغلشان تحتتأثیر قرار گرفته است پرداخت شود.»
بررسی ضوابط تشکیلاتی شهرداری تهران
پس از گزارش معاون خدمات شهری شهرداری تهران و واکنش اعضا به این گزارش، شورا وارد دستور جلسه دیگری شد که به ادامه بررسی لایحه ضوابط تشکیلاتی شهرداری تهران اختصاص داشت. در جریان بررسی این دستور، پیشنهاداتی از سوی اعضا مطرح شد. درنهایت اما سیدابراهیم امینی که پس از رفتن محسن هاشمی رفسنجانی ریاست ساعت پایانی جلسه شورا را برعهده گرفته بود، ادامه بررسی این لایحه را به جلسه بعد موکول کرد.
نگرانی جدی از ایجاد موج شیوع پاندمی کرونا
محسن هاشمیرفسنجانی، رئیس شورای اسلامی شهر تهران
رئیس شورای اسلامی شهر تهران در آغاز دویستوهشتمین جلسه شورا با اشاره به آغاز فعالیت ادارات در تهران با دوسوم کارمندان، گفت: «از هفته آینده فعالیت اصناف هم آغاز میشود که این فعالیتها موجب افزایش تردد در سطح شهر و ازدحام در سیستم حملونقل عمومی خواهد شد.» محسن هاشمیرفسنجانی با بیان اینکه وزارت بهداشت، حملونقل عمومی را مهمترین عامل شیوع کرونا و مؤثرتر از فعالیت مدارس و دانشگاهها و همچنین فعالیت اصناف اعلام کرده است، افزود: «نگرانی جدی در مورد ایجاد موج شیوع پاندمی کرونا وجود دارد که همزمانی آن باماه مبارک رمضان و تضعیف سیستم ایمنی شهروندان روزهدار، پیامدهای نگرانکنندهای را بهدنبال دارد. او از شیوه انعکاس خدمات پرسنل زحمتکش مدیریت شهری انتقاد کرد و ادامه داد: «در این ایام با توجه به حجم زیاد بارندگیها، در شرایط سخت کرونا مشغول پاکسازی معابر و کانالهای پساب در سطح شهر هستند. در 2ماه گذشته نیز پاکبانان و نظافتگران شهر، جمعآوری و دفع پسماند بهخصوص پسماند عفونی، سازمان بهشت زهرا، شرکت شهرسالم، سازمان آتشنشانی و فروشگاه شهروند عملا بدون تعطیلات و فراتر از زمان عادی مشغول خدمترسانی بودهاند. جا دارد رسانه ملی و رسانههای مجازی همگام با پرسنل بخش سلامت، زحمات این عزیزان را نیز پوشش بدهند. او همچنین از معاونت فرهنگی - اجتماعی و سازمان فرهنگی - هنری شهرداری خواست تا برنامههای ویژه خود را در 3محور برای ماه مبارک رمضان، ترمیم آلام خانوادههای مصیبتزده در ماههای اخیر که بهدلیل نبود امکان برگزاری مجالس ترحیم و تسلی توسط نزدیکان دچار آسیب روحی و سوگ خاموش شدهاند و همچنین تقویت و حمایت از فعالیتهای خیریه که کالاهای بهداشتی و خوراکی نیازمندان را تامین کنند.
واکنش اعضای شورا به گزارش خدمات شهری
بعد از گزارش مفصل معاون خدمات شهری شهرداری تهران، اعضای شورا هر یک واکنشهای متفاوتی به این گزارش و صحبتهای یزدانی داشتند که بهطور خلاصه در ادامه میخوانید.
شهربانو امانی: هنوز شرایط کرونا به خط پایان نرسیده وحتی پیک ابتلا به این بیماری را نگذراندهایم. تحت این شرایط، حمایتهای جسمی و روانی از شهروندان بهویژه فعالان حوزه خدمات شهری ضروری است.
محمد علیخانی: کارکنان شهرداری در حوزه پسماند و بهشتزهرا ایثارگرانه خدمت میکنند و باید تقدیر از آنها انجام گیرد و فعالیتهایشان بازتاب داشته باشد. از سازمان بهشتزهرا میخواهم تا بهصورت هفتگی آمار فوت بر اثرکرونا را در اختیار شورای شهر قرار دهد.
محمدجواد حقشناس: از ستاد ملی کرونا درخواست دارم آمار ابتلا و مرگومیر تهران را جداگانه اعلام کند تا مردم بدانند چه اتفاقی در تهران در حال رخ دادن است تا به این ترتیب شاید خود مردم تصمیم بهتری بگیرند.
الهام فخاری: نیروهای خدمات شهری در خط مقدم مقابله با کرونا قرار دارند و جای سؤال است که غربالگری این نیروها چگونه و اولویت غربالگری با چه کارگرانی است؟
زهرا صدراعظم نوری: هنوز پروتکل یا دستورالعملی برای بازگشایی بوستانها اعلام نشده و هیچ ستاد یا فردی دستور بازگشایی مجدد بوستانهای تهران را نداده و این موضوع قطعی نیست؛ از معاون خدمات شهری میخواهیم که در مورد این موضوع و ابهامات ایجاد شده پیگیر باشند و از ستاد مقابله با کرونا سؤال بپرسند.
علی اعطا: اقدامات انجام شده در حوزه مبارزه با کرونا از سوی شهرداری بعضاً از دستگاههای اجرایی دیگری که مسئولیت مستقیمتری داشتند کاراتر بوده است. اعضای شورای شهر بعضا در دسترسی به اطلاعات با مشکلاتی مواجه میشوند و بعضی از سازمانها حتی اعلام کردند که اطلاعات لازم در این زمینه را نمیتوانند از فاوای شهرداری دریافت کنند.
محمد سالاری: متأسفانه دیده شده که ضوابط سختگیرانه برای دفن افراد عادی در بهشتزهرا وجود ندارد و بعضا 100 تا 200نفر برای تدفین میآیند و کسی مانع نمیشود. باید در این زمینه ستاد کرونا اقدامی انجام دهد. همچنین، با وجود زحمات زیادی که مدیریت پسماند درخصوص ممنوعیت زبالهگردی داشته شاهد هستیم که همچنان زبالهگردی در سطح شهر رخ میدهد. ضمن اینکه با توجه به واقعیات شاید لازم باشد بازگشایی اصناف غیرضرور حداقل یک هفته دیگر به تعویق بیفتد.
حجت نظری: اقداماتی در فروشگاه شهروند انجام گرفته که البته باید بیشتر شود. درمورد میادین میوه و ترهبار هم لازم است فروش آنلاین توسعه پیدا کند و حتی در این مورد میتوان از ظرفیت شرکت ساماندهی مشاغل نیز بهره برد. همچنین نسبت به بیتوجهی سازمان پارکهای شهرداری تهران به بخشنامههای خود در مورد کاشت درختان سوزنی برگ انتقاد دارم.
ناهید خداکرمی: از معاون شهردار تهران میخواهم تا در هماهنگی با ستاد مقابله با کرونا، از بروز بینظمیها در این زمینه جلوگیری کند.
افشین حبیب زاده: حقوق و عیدی برخی از کارگران پیمانکاری در اسفندماه سال گذشته پرداخت نشده که در این زمینه شهرداری تهران باید ورود کند.
سید آرش حسینی میلانی: درپی شیوع کرونا، طرح تفکیک پسماند در این مدت متوقف و از سوی دیگر، بودجه طرح کاپ نیز از قبل از عید تأیید شده است و حالا سازمان مدیریت پسماند و معاونت خدمات شهری شهرداری برای ادامه این وضعیت باید طرحی داشته باشند و توضیحات لازم را در این رابطه بدهند؛ چراکه معتقدم شاید این زمان فرصت مناسبی باشد که تفکیک از مبدا اصولی را اجرایی کرد.
احمد مسجدجامعی: جمعآوری پسماندهای بیمارستانی وظیفه شهرداری نیست و بیمارستانها باید این پسماندها را بیخطر کرده و تحویل شهرداری دهند اما اکنون همه این موضوع برعهده شهرداری گذاشته شده و نباید این مسئله روال کار در آینده باشد. همچنین باید بگویم طرحی برای حمایت از آتشنشانانی که در زمان خدمت دچار حادثه میشوند، به امضا رسیده است.
مجید فراهانی: فروشگاه شهروند و میادین میوه و ترهبار و حتی بخشهایی مانند شهرسازی میتوانست در این روزها خدمات آنلاین بیشتری را در اختیار شهروندان قرار دهند، اما این اتفاق آنگونه که باید محقق نشد. از معاون خدمات شهری میخواهم از برخی نیروهای خلاق و استارتاپها در این روزها استفاده و مدام وضعیت مدیریت شهری در نقاط مختلف دنیا و اقدامات انجام شده را رصد کند.
حسن خلیلآبادی: انتهای تمام مصیبتها به شهرری ختم میشود. ازجمله معضلات پسماند و بهشتزهرا که به این شهر سرازیر و در آنجا انباشت میشود. با این حال ری هیچ امتیازی، حتی از سرزمین جغرافیایی شهر تهران ندارد. متأسفانه در نقشه تهران، یکی از نقاط قرمز شیوع کرونا بخش کهریزک است. چرا که اغلب کارکنان بهشتزهرا و مرکز دفع پسماندهای ری از سکنه این بخش و بخش باقرشهر هستند. از این رو، خواستار جلوگیری از دفن اجساد مبتلا به کرونا در آرامستانهای قدیمی شهر ری هستم. این آرامستانها، همچون شاه عبدالعظیم حسنی(ع) و ابن بابویه در مرکز شهر ری و کنار منازل مردم است و با این کار، بهداشت عمومی مردم به خطر میافتد و نارضایتی آنان را بهدنبال دارد ضمن اینکه توجه ویژه به باقرشهر و کهریزک در این وضعیت ضرورت دارد.