• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
شنبه 14 دی 1398
کد مطلب : 91948
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/mZQP3
+
-

برگ خونین انتخاباتی ترامپ


محمدامین خرمی ـ خبرنگار

«همانطور که همیشه گفته‌ام، باراک اوباما قبل از انتخابات، به‌نحوی به ایران حمله خواهد کرد.» این یکی از اظهارنظرهای دونالد ترامپ در سال 2012پیش از برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکاست. اکنون چند‌ماه مانده به انتخابات ریاست‌جمهوری 2020آمریکا، ترامپ با ترور سردار شهید قاسم سلیمانی، ایران را به‌نحوی هدف حمله قرار داده تا شاید بتواند بحران‌های سیاسی موجود بر سر راه ریاست‌جمهوری دوباره‌اش را حذف کند.
طبق اعلام پنتاگون، عملیات ترور سردار سلیمانی به دستور دونالد ترامپ انجام شده است؛ رئیس‌جمهوری که طی ماه‌های اخیر درگیر بحران‌های کوچک و بزرگ در داخل و خارج از مرزهای آمریکاست و احتمالا یک بحران بزرگ در سطح امنیت ملی است که می‌تواند حاشیه‌های کوچک‌تر موجود در مورد دوره ریاست‌جمهوری‌اش را حذف کند.
8سال پیش در بحبوحه رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ در میدان سیاست حرفی برای گفتن نداشت اما در برنامه‌های تلویزیونی خود، دائما نامزد دمکرات‌ها یعنی باراک اوباما را که تلاش می‌کرد برای بار دوم کرسی ریاست‌جمهوری را در دست بگیرد، هدف حمله قرار می‌داد. تحلیل او این بود که اوباما تا پیش از انتخابات، با به‌راه‌انداختن یک جنگ، مردم و چهره‌های سیاسی را از هر دو حزب دمکرات و جمهوریخواه آمریکا پشت سر خود متحد خواهد کرد و در خلال آن کرسی ریاست‌جمهوری را هم به چنگ خواهد آورد. گزینه مورد نظر او برای جنگ، ایران بود؛ چرا که ایران در آن زمان به‌دلیل پرونده هسته‌ای درگیر تنش بی‌سابقه با آمریکا شده بود. ترامپ یک سال تمام، از نوامبر 2011تا پیش از انتخابات در نوامبر 2012، این تحلیل را درتلویزیون و در شبکه‌اجتماعی تکرار می‌کرد. اوباما با شکست هم‌فکران ترامپ در حزب جمهوریخواه، پیروز انتخابات شد و جنگی هم میان آمریکا و ایران در نگرفت.
اکنون اما او خود همان مسیری را در پیش گرفته که پیش از این، با هدف تضعیف اوباما، نسبت به آن هشدار می‌داد. با این تفاوت که دولت باراک اوباما در سال 2012، چه در داخل و چه در خارج، با بحران‌هایی که اکنون دونالد ترامپ با آنها روبه‌رو است، مواجه نبود. بزرگ‌ترین بحران این روزهای دونالد ترامپ، استیضاح او است که از سوی اعضای دمکرات مجلس نمایندگان با جدیت دنبال شده و به‌زودی برای بررسی نهایی در مجلس سنا طرح خواهد شد.
تلاش ترامپ برای ایجاد یک بحران بزرگ خارجی در سطح امنیت ملی آمریکا که چیزی جز یک جنگ محدود یا غیرمحدود نیست، دور از چشم سیاستمداران آمریکایی نبوده است. ایلهان عمر، یکی از نمایندگان دمکرات کنگره که در صف اول استیضاح ترامپ قرار دارد دیروز ساعاتی پس از شهادت سردار سلیمانی در واکنش به این اقدام دولت دونالد ترامپ در پستی توییتری او را متهم کرد که به‌دنبال جنگ با ایران است. او تأکید کرد که دونالد ترامپ با به‌راه‌انداختن جنگ با ایران به‌دنبال منحرف‌کردن روند استیضاح است.
این نخستین بار نیست که یک رئیس‌جمهور حاضر در قدرت در آمریکا، تلاش می‌کند برای انحراف افکار عمومی و منحرف‌کردن مسیر استیضاح دست به یک حمله در خارج از مرزهای این کشور بزند. در واپسین روزهای سال 1998، درست زمانی که ماجرای استیضاح «بیل کلینتون» در مجلس نمایندگان به اوج رسیده بود، ناگهان خبر حمله موشکی آمریکا به خاک عراق منتشر شد. طی 4روز از 16تا 19دسامبر، ناوهای آمریکایی مستقر در خلیج‌فارس و هواپیماهای این کشور اهداف متعددی را در خاک عراق هدف قرار دادند. بهانه دولت کلینتون این بود که عراق از قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل در زمینه توقف تولید تسلیحات کشتار جمعی پیروی نکرده است. این حمله بدون اخذ مجوز از شورای امنیت و طبق تصمیم دولت آمریکا انجام می‌شد. مقام‌های وزارت خارجه و دفاع آمریکا اعلام کردند حمله به عراق با هدف ضربه زدن به توانایی این کشور برای تولید تسلیحات کشتار جمعی بوده است. در جریان این حمله، چندین مرکز تحقیقاتی نظامی، سایت‌های دفاع‌ موشکی و چند پادگان‌ هدف قرار گرفتند. حتی یکی از کاخ‌های صدام‌حسین نیز مورد حمله قرار گرفت.
آن زمان هم آمریکا بیش از هر کشور دیگری، درگیر تنش با حکومت صدام حسین بود و حمله ناگهانی به عراق همه را در آمریکا شوکه کرد. این حمله درست با گذشت 10روز از آغاز استیضاح کلینتون به‌خاطر ارتباط با مونیکا لوینسکی، در مجلس نمایندگان انجام می‌شد. بررسی روزنامه نیویورک تایمز در تاریخ 18دسامبر نشان می‌دهد، نمایندگان کنگره در پی این حمله دچار اختلاف نظر شده‌اند و در نهایت تصمیم گرفتند استیضاح را موقتا مسکوت بگذارند. نیویورک تایمز خود نوشته است که نخستین بمب‌ها دقایقی قبل از آغاز نشست داخلی جمهوریخواهان - که آن زمان مجلس نمایندگان را در اختیار داشتند - برای تصمیم‌گیری در مورد استیضاح کلینتون انجام می‌شد. جمهوریخواهان پس از 3ساعت بحث، اقدام کلینتون در حمله به عراق را مرتبط با استیضاحش می‌‌دانستند اما در نهایت رأی به توقف موقت استیضاح دادند.
همزمانی حمله به عراق و استیضاح کلینتون باعث شد تا رسانه‌های آمریکایی این حمله را «جنگ مونیکا» بنامند. با وجود موفقیت کلینتون در توقف روند استیضاح، جمهوریخواهان درست در روز پایانی حمله، بار دیگر نشست‌های استیضاح را از سر گرفتند و در نهایت رأی به استیضاح دادند. 
ایلهان عمر در پست توییتری خود نوشته است که با تلاش‌های ترامپ برای آغاز جنگ با ایران و در نتیجه منحرف‌کردن روند استیضاح مقابله خواهد کرد. او همچنین از دیگر اعضای کنگره دعوت کرده مقابل این اقدام ترامپ بایستند.

شهادت سردار سلیمانی، بحث انتخاباتی آمریکا
دمکرات‌های آمریکا که این ‌روزها درگیر رقابت‌های انتخاباتی داخلی حزب هستند، نسبت به تصمیم ترامپ برای ترور سردار سلیمانی واکنش منفی داشته‌اند. جو بایدن، معاون رئیس‌جمهور در دوره باراک اوباما و یکی از نامزدهای اصلی در انتخابات داخلی حزب دمکرات، با انتشار بیانیه‌ای نوشت:‌ «ترامپ دینامیتی به بشکه باروت انداخته و می‌گوید هدفش حفظ امنیت سربازان آمریکایی است.» او نوشته که ترور سردار سلیمانی، باعث سقوط آمریکا به ورطه یک درگیری بزرگ در منطقه خاورمیانه خواهد شد.برنی سندرز، دیگر نامزد دمکرات، هشدار داده که اقدام ترامپ می‌تواند جان هزاران سرباز آمریکایی را به خطر بیندازد. او نوشته است: «ترامپ وعده داد جنگ‌های بی‌پایان آمریکا را پایان دهد، اما اقدام اخیر ما را در مسیر یک جنگ دیگر قرار داده است.»
الیزابت وارن نیز که اکنون در میان نامزدهای دمکرات در جایگاه سوم قرار دارد، تصمیم برای ترور سردار سلیمانی را «بدون منطق» توصیف کرده که به تنش بیشتر با ایران و در نتیجه کشته شدن افراد بیشتر در درگیری‌های جدید خاورمیانه منجر خواهد شد. او در پستی توییتری نوشته است: «اولویت ما باید جلوگیری از یک جنگ پرهزینه دیگر باشد.» 



واکنش‌های دوگانه

واکنش‌ها به صدور دستور ترور سردار سلیمانی از سوی ترامپ در آمریکا دوگانه بوده است. برخی که عمدتا مخالفان ترامپ و سیاست‌های او هستند، نسبت به عواقب این اقدام هشدار داده‌اند. در مقابل، جمهوریخواهان از ترامپ حمایت کرده‌اند.

ریچارد هاس، مدیر پیشین سیاستگذاری در وزارت خارحه آمریکا : طنز روزگار و البته تراژدی است که دولتی که قصد داشت نقش آمریکا در خاورمیانه را کاهش دهد، دست به حرکتی زده که ما را بیش از پیش در درگیری‌های خاورمیانه فرو می‌برد؛ درست در موقعیتی که آمریکا در آسیا از سوی چین و کره‌شمالی و در اروپا از سوی روسیه تحت فشار است.
وندی شرمن، معاون سیاسی پیشین وزیر خارجه آمریکا: ترور قاسم سلیمانی آغازگر یک دور بسیار خطرناک است که ممکن است در نهایت به جنگ ختم شود؛ چه بخواهیم، چه نخواهیم.
بن رودز، معاون مشاور امنیت ملی آمریکا در دولت اوباما: دلیلی که برای ترور آورده‌اند سراسر تناقض است؛ اینکه به‌دنبال مهار حمله به نیروهای آمریکایی بوده‌اند، درحالی‌که این حمله خود احتمال وقوع حمله علیه سربازان آمریکایی را افزایش می‌دهد. باید دلایل این‌اقدام به روشنی اعلام شود.
جان بولتون، مشاور امنیت ملی پیشین ترامپ: تبریک به همه آن‌هایی که در حذف قاسم سلیمانی دخیل بوده‌اند. خیلی زمان برد اما این یک ضربه مهم به فعالیت‌های سپاه قدس ایران در جهان خواهد بود. امیدوارم این نخستین گام تغییر رژیم در ایران هم باشد.
نیکی هیلی، نماینده پیشین آمریکا در سازمان ملل: قاسم سلیمانی تروریستی بود که دستش به خون آمریکایی‌ها آلوده بوده است. ترور او باید از سوی همه آن‌هایی که خواهان صلح هستند مورد استقبال قرار گیرد. به ترامپ به‌خاطر چنین اقدام درستی افتخار می‌‌کنم.
مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه: سلیمانی مستقیما مسئول برنامه‌‌ریزی‌های کنونی و آینده برای کشتن سربازان و دیپلمات‌های آمریکایی در عراق و منطقه بود. بعضی اما آنقدر از ترامپ نفرت دارند که می‌گویند او کار اشتباهی کرده است. احمقانه‌ است. آنها دیوانه‌اند.


آگنس کالامارد، گزارشگر ویژه سازمان ملل
ترور قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس اقدامی غیرقانونی و برخلاف حقوق بین‌الملل است. هدف قرار دادن آن‌ها خارج از درگیری نظامی نمی‌تواند قانونی باشد. استفاده از قوه قهریه مرگ‌آور تنها در صورتی قانونی است که تهدیدی فوری علیه جان کسی وجود داشته باشد. به عبارت دیگر، آن‌هایی که این دو فرد را هدف قرار داده‌اند باید اثبات کنند که تهدیدی فوری وجود داشته است. بهانه دخالت در فعالیت‌های تروریستی در گذشته، دلیل کافی برای هدف قرار دادن آن‌ها نیست.

این خبر را به اشتراک بگذارید