
همشهری، صدای مردم

پیروز حناچی _ شهردار تهران
دانشمندان علوم سیاسی مطبوعات را رکن چهارم دمکراسی دانستهاند. در کنار قانون اساسی، نظام پارلمانی و احزاب. بخش مهمی از حوزه عمومی که در آن نخبگان هر جامعهای در باب مسائل مختلف آن جامعه به بحث و گفتوگو میپردازند، خبرنگاران بهعنوان چشمان تیزبین جامعه مدنی، اصحاب قدرت را نقد میکنند و شفافیت و پاسخگویی طلب میکنند.
در ایران، با وجود سابقه درازدامن استبداد نهادینه شده در جامعه، و در نتیجه جامعه مدنی ضعیف، همواره نقش مطبوعات اهمیت فراوانی داشته است و در عین حال ثبات و تداوم آنها در معرض تهدیدات جدی بوده است. متأسفانه حاکم شدن درکی خاص از نسبت دولت و جامعه مدنی که همواره این دو را در برابر هم میدانسته و کوچک شدن یکی را سبب بزرگ شدن دیگری قلمداد میکرده نیز باعث شده تا دستکم در دورههایی، نقش ساختارهای رسمی در پیوند با جامعه مدنی و تقویت آن نادیده گرفته شود. درحالیکه تقویت ایده دولت مسئولیتپذیر (دولت بهمعنای کلی همه ارکان قدرت رسمی) میتواند با عرضه شکلی متفاوت از نسبت دولت و جامعه مدنی، به تقویت جامعه مدنی و مسئولیتپذیر شدن بیشتر ساختارهای رسمی در برابر افکار عمومی منجر شود.
در این میان شهرداریها بهعنوان بخشی از ساختار قدرت که به واسطه اخذ مشروعیت از شوراهای شهر، پیوندی مستقیمتر با جامعه مدنی دارند، میتوانند نقش مهمتری در تقویت ایده قدرت مسئولیتپذیر و دارای پیوند با جامعه مدنی ایفا کنند. امکاناتی که در ساختارهای رسمی وجود دارد فقط با کوچک کردن ساختار رسمی، خصوصیسازی و قرار گرفتن امکانات ساختار در دست بخش خصوصی و لذا بازار عرضه و تقاضا نیست که میتواند به تقویت جامعه مدنی کمک کند بلکه با مسئولیتپذیرتر کردن ساختار رسمی و افزایش مشارکت دمکراتیک مردم در آن است که میتوان با تقویت جامعه مدنی هم در برابر بازاری و سطحی شدن و هم در برابر تبدیل شدن به قدرت محدودکننده جامعه مدنی راه سومی گشود.
آنچه در سالهای گذشته در روزنامه همشهری رخ داده است، دستکم در دورههایی حرکت در چنین مسیری بوده است. نسلی از روزنامهنگاران و خبرنگاران ایرانی در دورههای مختلف در روزنامه همشهری فرصت تجربه و پرورش یافتهاند و توانستهاند صدای بخشهایی از افکار عمومی و نخبگان جامعه باشند. آنها امروز هر جا که باشند، بیشک در قوام جامعه مدنی ایران مؤثرند.
اکنون نیز بهنظر میرسد نزدیک 3دهه پس از تاسیس، روزنامه همشهری در وهله اول همچنان بستری است برای تربیت و تجربه و پرورش روزنامهنگاران و خبرنگاران جوانی که چه در روزنامه همشهری بمانند و چه نمانند به بزرگشدن جامعه روزنامهنگاری کشور و در نتیجه جامعه مدنی کشور کمک میکنند. جوانی کادر روزنامه همشهری، از همین نظر همواره یکی از نقاط قوت آن بوده است.
علاوه بر آن، روزنامه همشهری بهعنوان یک روزنامه «اجتماعی» همواره در پوشش مسائل و مشکلات اجتماعی نقشی مهم ایفا کرده است. این مسئله نیز امروز اهمیت فراوانی دارد. همه ما باید بپذیریم که شدت مسائل و مشکلات اجتماعی در جامعه امروز ما، باعث شده تا در مطالبات مردم شاهد یک شیفت پارادایمی باشیم. اگر فاصله سالهای 1376 تا ابتدای دهه90 را بتوان دوره حاکمیت «پارادایم سیاسی» با محوریت مفاهیمی چون آزادی بیان، دمکراسی، محدودیت و پاسخگویی قدرت، مدارای سیاسی و نظایر آن بر افکار عمومی ایران نام نهاد، دهه90، در برابر دهه حاکمیت «پارادایم اجتماعی» است. در این دهه مسائلی مانند فقر، نابرابری، حاشیهنشینی، تبعیض و فساد به مسائل اصلی جامعه ایران تبدیل شدهاند و در ذهن افکار عمومی اهمیت یافتهاند. اعتراضات مردمی چه در دیماه1396 و چه در آبانماه1398، علل و مطالبات اجتماعی داشتهاند و همین مسئله ضرورت توصیف مسائل و مشکلات اجتماعی و در کنار آن بحث و گفتوگو برای حل آنها را در مطبوعات بیشتر کرده است.
ظرفیتهای روزنامه همشهری برای قرار گرفتن در چنین مسیری بسیار است و میتواند نقشی مهم هم در پوشش مطالبات مردم و هم در دامنزدن به گفتوگویی ملی برای حل مسائل و مشکلات ایفا کند.
البته برای اینکه روزنامهای چون همشهری بتواند چنین نقشی را ایفا کند، درک مدیران سیاسی و شهری از نسبت خود با روزنامه باید تغییر کند. «دولت مسئولیتپذیر» وظیفه دارد به نمایندگی از افکار عمومی، شرایط را برای طرح مطالبات مردم و گفتوگو درباره آنها فراهم کند. «دولت مسئولیتپذیر» نباید از روزنامه انتظار داشته باشد صرفا به تریبونی برای پوشش صدا و گزارش عملکرد صاحبان قدرت بدل شود. به همین دلیل به رسمیت شناختن استقلال خبرنگاران و روزنامهنگاران حاضر در رسانه، یکی از مهمترین ضرورتهای ایفای چنین نقشی در روزنامهها بهطور کلی و روزنامه همشهری بهطور خاص است.
همه میدانیم جامعه ما در شرایط ویژهای به سر میبرد. مطبوعات در این شرایط میتوانند بهعنوان یکی از معدود امکانهای جامعه ایران برای پیوند برقرار کردن میان جامعه مدنی و ساختار رسمی از افزایش فاصله میان مردم و اصحاب قدرت جلوگیری کنند. بهخصوص در دوره جدید فعالیت شهرداری تهران، چنین ارادهای در مدیریت شهری وجود دارد و امید است تداوم فعالیت روزنامه همشهری بتواند الگویی پایدار از رسانههایی مسئولیتپذیر در برابر جامعه مدنی ارائه کند.