
۵ استان در صدر شیوع آنفلوآنزا
رئیس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت از راههای پیشگیری از آنفلوآنزا میگوید

معاون بهداشت وزارت بهداشت با بیان اینکه این موج از بیماری آنفلوآنزا از 2هفته دیگر فروکش میکند، گفت: هماکنون هیچ مشکلی از نظر تامین داروهای آنفلوآنزا نداریم.
علیرضا رئیسی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به آخرین وضعیت بروز و درمان بیماری آنفلوآنزا در کشور گفت: امسال بروز و شیوع آنفلوآنزا نسبت به سالهای گذشته چند تفاوت دارد؛ یکی اینکه میزان سرعت شیوع این بیماری بسیار شدید شد. همچنین امسال ویروس H1N1 که شدت بیماری آن مقداری بیشتر است، سهم بیشتری را در شیوع آنفلوآنزا بهخود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه طی یک هفته اخیر یعنی از دوم تا هشتم آذرماه ۲۷۳ نفر بهدلیل آنفلوآنزا در بیمارستانها بستری شدهاند و متأسفانه ۱۹نفر هم فوت کردهاند، افزود: البته همه مبتلایانی که فوت کرده و یا در بیمارستان بستری شدهاند، دارای بیماریهای زمینهای مانند بیماری مزمن تنفسی و بیماریهای قلبی بودهاند. رئیسی در ادامه با تأکید بر اینکه داروهای آنفلوآنزا نیز تامین و در بیمارستانها توزیع شدهاند و مشکلی از بابت دارو نداریم، گفت: افراد مبتلا از دستدادن، روبوسیکردن و حضور در جمع بپرهیزند. همچنین شستوشوی مداوم دستها یکی از اقدامات مؤثری است که توصیه میکنیم. معاون بهداشت وزارت بهداشت در پاسخ به اینکه در کدام استانهای کشور بیشترین بروز و شیوع آنفلوآنزا وجود دارد، گفت: استانهای گلستان، مازندران، کهگیلویه و بویراحمد، کرمان و اهواز استانهایی هستند که بیشترین بروز و شیوع بیماری آنفلوآنزا در آنها گزارش شده است. در عین حال باید توجه کرد که این موج آنفلوآنزا تا حدود 2هفته دیگر ادامه خواهد داشت و شاید طی این مدت شدیدتر هم شود، اما بعد از 2هفته فروکش خواهد کرد.
همچنین رئیس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت ضمن اشاره به گروههای در معرض خطر بروز آنفلوآنزا و تمهیدات پیشبینیشده برای کنترل بیماری در کشور، گفت: ویروس آنفلوآنزا شدیدا مسری است و از راه تنفس انتقال مییابد. بر همین اساس پایه اصلی کنترل این بیماری رعایت نکات بهداشتی است. بهگزارش ایسنا، حسین عرفانی با اشاره به نسبت مستقیم ویروس آنفلوآنزا با فصل سرما، گفت: بیماری آنفلوآنزا از ویروسهای نوع A، B و C برخوردار است و از این نظر حائز اهمیت است که میتواند بین انسان و دام مشترک باشد و همچنین میتواند موارد تکگیر یا همهگیر ایجاد کرده و طیف وسیعی از علایم را بهدنبال داشته باشد.
وی در اینباره افزود: یک سرماخوردگی ساده که ۹۷ تا ۹۸ درصد موارد آنفلوآنزا در این قسمت قرار میگیرند، با یک تب و سرفه حاد و علایم خفیف بروز مییابد و با استراحت در منزل و صرف مایعات گرم و درمان علامتی زیر یک هفته تا 5روز بهبود پیدا میکند، اما 2 تا 3 مورد این بیماری تبدیل به یک بیماری شدید و عفونت شدید تنفسی میشود و ویژگیاش هم این است که به بستری در بیمارستان و خدمات بیمارستانی نیاز دارد. از این 2تا 3درصد حدودا ۱۰ تا ۲۰درصد نیاز به بستری در بخشهای ویژه را پیدا میکنند و متأسفانه تعدادی از اینها که به دستگاه تنفس مصنوعی وصل میشوند، ممکن است با توجه به سیر بیماریشان به فوت بیمار هم منجر شود.
عرفانی با تأکید بر اهمیت این بیماری ادامه داد: در این بیماری بهداشت عمومی بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه بیماری واگیردار است، از طریق تنفس انتشار مییابد و به راحتی میتواند در جامعه پخش شود. آنچه در هفتههای گذشته نیز اتفاق افتاده دور از ذهن نیست؛ چراکه بیماری آنفلوآنزا در فصل سرد سال در نیمکرهشمالی زمین و ازجمله ایران اپیدمی و همهگیری خودش را دارد و کشور ما هم در این کمربند جغرافیایی قرار دارد و قاعدتا مستثنی نیست. وی افزود: در سالجاری و با توجه به اطلاعاتی که از سیستم مراقبت آنفلوآنزا در کشور استخراج و تجزیه و تحلیل شده، سه چهار هفته تعجیل و زودرسی در اپیدمی آنفلوآنزا را داشتیم. ویژگی دوم این همهگیری نیز این است که متأسفانه ویروس آنفلوآنزا مرتب در حال جهش و موتاسیون و تغییر است و بنا بر موتاسیونهایی که داشته، سبب شده که شدت علایم بیماری افزایش یابد؛ یعنی با یک بیماری شدیدتری مواجه هستیم. بنابراین باید اقداماتی انجام شود تا دامنه این همهگیری را کوتاهتر کنیم و تعداد افراد کمتری مبتلا شوند و دوم اینکه زمان همهگیری را کاهش دهیم. بیتردید این موارد با تقویت در 3 رکن اصلی سلامت جامعه یعنی ساختار خود وزارت بهداشت، هماهنگیهای بینبخشی بین نهادهای ذیربط و از همه مهمتر مشارکت مردم بر پایه فرهنگ خودمراقبتی و افزایش سواد سلامت و اطلاعات درست بهداشتی میسر خواهد بود و خواهیم توانست این بیماری را تحت کنترل درآوریم. عرفانی با تأکید بر اینکه ویروس آنفلوآنزا شدیدا مسری است و از راه تنفس انتقال مییابد، ادامه داد: پایه اصلی کنترل این بیماری رعایت نکات بهداشتی است. بنابراین شستوشوی مرتب دستها بسیار توصیه میشود؛ چراکه ویروس آنفلوآنزا از طریق دست حداقل میتواند بهمدت نیم ساعت قدرت انتقال عفونت را داشته باشد.
برهمین اساس باید رفتار بهداشتی به یک فرهنگ تبدیل شود و افراد هنگام سرفه و عطسه دهان خود را بپوشانند و درصورت عدمدسترسی به دستمال حتی از آستین لباس خود استفاده کرده و جلوی دهان خود را بپوشانند، دستمال استفاده شده را نیز به نحو مناسب در سطل زباله بیندازند، از دست دادن و روبوسی بپرهیزند. همچنین درمان اصلی آنفلوآنزا، استراحت است و در این صورت سیستم ایمنی میتواند بر این بیماری غلبه کند. با مصرف مایعات گرم نیز بیماری زودتر کنترل میشود. وی در ادامه صحبتهایش با تأکید بر اینکه آنتیبیوتیک روی آنفلوآنزا تأثیری ندارد، گفت: مصرف آنتیبیوتیک باید با توجیه علمی توسط پزشک باشد و بیماران در این زمینه خوددرمانی نکنند.