غافلگیری در جلسه غیرعلنی
جلسه غیر علنی مجلس در حالی برگزار شد که وزیران دعوت شده، هیچکدام به بهارستان نرفتند، آیا رابطه دولت و مجلس شکنندهتر از همیشه دنبال میشود؟
فرزانه آئینی ـ خبرنگار
دیروز مجلس برای بررسی یارانهها نشست غیرعلنی داشت؛ نشستی که از 3 هفته پیش وعده برگزاریاش با وزرای اقتصادی و رئیس سازمان برنامه و بودجه داده شده بود، برگزار شد، اما نه وزرا آمدند و نه رئیس سازمان برنامه و بودجه.
غیبت بیژن نامدارزنگنه، رضا رحمانی، رضا اردکانیان و فرهاد دژپسند وزرای نفت، صمت، نیرو و اقتصاد و همراهی محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه با آنها در این غیبت سبب شد نمایندگان غافلگیر شوند.
نمایندگان تا صبح دیروز و حتی در جریان نشست هم انتظار ورود وزرا و نوبخت را میکشیدند اما عقربههای ساعت که به 9رسید، مشخص شد به جای وزرا معاونان آنها پیک دولت به مجلس شدهاند و خبری هم از آمدن نوبخت نیست. چنین شد که انتقادات نمایندگان، هیأت رئیسه را نشانه گرفت که چرا به رغم اعلام قبلی و وعده هیأترئیسه وزرا نیامدند؟ نقدهایی که سبب شد علی لاریجانی، رئیس مجلس، حسینعلی امیری، معاون پارلمانی دولت را مخاطب قرار دهد و از او بخواهد غیبت و چرایی نیامدن وزرا به مجلس را بررسی و طی گزارشی به هیأت رئیسه اعلام کند.
جالب توجه حضور سردار حسین فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران در جلسه غیرعلنی دیروز بود. حضور او در یک جلسه اقتصادی که درباره یارانههای پنهان در آن بحث میشد عجیب بود؛ عجیبتر آن که به گفته نمایندگان مجلس وی در این جلسه سخنرانی هم نکرده است. جلسه غیرعلنی دیروز با حضور معاونان وزرا، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس و برخی کارشناسان مرکز برگزار شد.
چرا وزرا نیامدند؟
حسینعلی حاجیدلیگانی، نماینده شاهین شهر با اعلام خبر اعتراض نمایندگان به غیبت وزرا در نشست غیرعلنی دیروز مجلس به همشهری گفت: «برای بررسی وضعیت یارانهها هیأت رئیسه از 6 نفر از وزرای مرتبط دولت برای حضور در جلسه علنی مجلس دعوت کرده بود اما هیچ کدام از آنها در این جلسه حضور پیدا نکردند، غیبت آنها که در هفته قبل هم سبب تعویق نشست شده بود، موجب اعتراض نمایندگان و حتی رئیس مجلس به نماینده دولت است.»
احمد امیرآبادیفراهانی، عضو هیأترئیسه مجلس نیز با تأکید خبر اعتراض جمعی از نمایندگان به غیبت وزرا در حاشیه نشست دیروز مجلس به خبرنگاران گفت: «مجلس منتظر پاسخ دولت است و ما باید بدانیم وزرا چرا نیامدند.» با وجود اینکه امیرآبادی و حاجیدلیگانی از اعتراض نمایندگان به غیبت وزرا خبر میدهند، بهروز نعمتی، دیگر عضو هیأترئیسه مجلس با بیان اینکه قرار نبود در نشست غیرعلنی وزرا الزاما حضور داشته باشند به همشهری گفت:«مجلس از حضور وزرا در جلسات راهبردی و کارشناسانه استقبال میکند اما تا آنجایی که بنده بهعنوان دبیر هیأترئیسه خبر دارم از وزرا دعوتی رسمی برای حضور در نشست نشده بود.»
این برای نخستین بار نیست که روابط مجلس دهم و دولت دوازدهم در حالت شکننده دنبال میشود. عدمحضور وزیران در جلسه غیرعلنی دیروز مجلس شاید نمادی از گلایههای دولت از احضارهای مکرر و سؤالات پی در پی مجلس از وزیران است. اگرچه این احضارها و سؤالات را نباید به پای همه مجلس نوشت و اقلیتی قدرتمند در مجلس پرچمدار این حرکت هستند. تاکنون در این حوزه دولت صبر استراتژیک به خرج داده بود اما بعد از اتفاقاتی که در یک سال اخیر در مجلس رخ داده ، بهنظر میرسد ماه عسل مجلس با دولت پایان یافته است؛ مجلسی که یکی از 3 فراکسیون اصلیاش همدل و همراه با دولت بود. بهعنوان نمونه یکی از اختلافات دولت و مجلس تلاش چندباره دولت برای تصویب تشکیل وزارت بازرگانی و امتناع مجلس از تصویب این طرح بود. نمایندگان حالا کمتر از 6ماه مانده به انتخابات، برای کسب اسم و رسم، تنور تذکر و سؤال از دولت را داغتر خواهند کرد. سیاست دولت مدارا خواهد بود یا کماعتنایی؟ در روزهای آینده عیان خواهد شد.