3 ضلع ساماندهی سرویس مدارس در بوشهر
ایمنی وسیله نقلیه، سلامت و صحت رفتاری رانندگان و آموزش شهروندان از مهمترین ارکان استفاده از سرویس مدارس است
هر سال همزمان با آغاز سال تحصیلی، دغدغه تردد ایمن دانشآموزان از جمله مهمترین مسائلی است که مورد توجه والدین و مسئولان است و آموزش و پرورش و شهرداری با هماهنگی، همکاری و برقراری سرویسهای مدارس بر اساس 3 محور خودرو ایمن، راننده مطمئن و شهروند مسئولیتشناس برای آسانسازی این مهم تلاش میکنند.
به گزارش ایرنا، در مورد سرویس مدارس 3موضوع اهمیت دارد. موضوع نخست وسیله نقلیه است که باید ایمن، مطمئن و دارای معاینه فنی باشد. این در حالی است که وقتی هنوز به سرویسهای مدارس متداول در شهرهای پیشرفته نرسیدهایم، باید از ظرفیت موجود بیشترین استفاده را ببریم و فراموش نکنیم که مهمترین دارایی و سرمایه هر پدر و مادری فرزندانشان هستند و به همین دلیل، دانشآموزانی که به سرویس مدرسه سپرده میشوند باید از وسیلهای استاندارد استفاده کنند.
موضوع دوم رانندگان سرویس مدارس هستند. همانطور که خودرو سرویس مدرسه باید سالم باشد، از سلامت و صحت رفتار اخلاقی و حرفهای رانندگان سرویس مدارس نیز باید مطمئن باشیم و رانندگان سرویس مدارس که فرزندان خود را به آنها میسپاریم، پس از تأیید صلاحیت عهدهدار مسئولیت سرویس مدرسه خواهند شد. ضمن آنکه دانشآموزان نیز باید آموزشهای لازم را فراگیرند و بدانند در هنگام استفاده از سرویس مدارس چه رفتاری داشته باشند.
موضوع سوم شهروندان هستند که وقتی میبینند خودرو سرویس مدرسه در مقابل مدرسه یا منزل دانشآموزان میایستد، باید رعایت حق تقدم آنها را داشته باشند و به نوعی رفتار کنند که در هر شرایطی اولویت به خودرو سرویس مدرسه و کودکانی که سوار یا پیاده میشوند داده شود. سرویسها باید به طور کامل کمریسک و کماشتباه عمل کنند، به نحوی که هیچ اتفاق ناگواری برای دانشآموزان نیفتد.
هدف از سرویس مدرسه ایجاد امنیت و آرامش برای خانوادهها، آسانسازی تردد دانشآموزان و راهکاری برای کنترل ترافیک در خیابانهاست، اما این هدف هرگز در شهر بوشهر محقق نشده است، زیرا بیشتر رانندگان سرویسهای مدرسه برای کسب درآمد بیشتر تلاش میکنند سرویسهای متعددی داشته باشند.
در همین زمینه، رانندگان سرویس مدرسه برای اینکه بتوانند سرویسهای خود را انجام دهند باید برخی از دانشآموزان را زودتر و برخیها را دیرتر به مدرسه برسانند، طوری که برخی از دانشآموزان بیشتر اوقات از مراسم صبحگاه محروم میشوند و برخی دیگر همواره اضطراب دیر رسیدن و توبیخ شدن دارند. با وجود همه تلاشهای صورتگرفته از جانب آموزش و پرورش و سازمان مدیریت حمل و نقل بار و مسافر شهرداری بندر بوشهر، بازهم نابسامانیهایی در بخش تردد دانشآموزان در این شهر دیده میشود.
افزایش نرخ کرایه، تناسب نداشتن تعداد دانشآموزان با ظرفیت سرویس، انجام دادن همزمان سرویس چند مدرسه، و رعایت نکردن قانون پرداخت نصف هزینه سرویس در ماههای فروردین و اردیبهشت از جمله مشکلات خانوادههای بوشهری در مورد سرویس مدارس است.
آموزش رانندگان سرویس مدارس
پدر یکی از دانشآموزان بوشهری بر این باور است که رانندگان سرویسهای مدارس باید در زمینههای مختلف از جمله تردد ایمن در معابر، اخلاق و رفتار با دانشآموزان، سلامت روحی و روانی و صلاحیت عمومی آموزشهای لازم را فراگرفته باشند تا خانوادهها با اطمینان خاطر فرزندان خود را به دست آنان بسپارند.
«علی اکبری» اضافه کرد: هماکنون به دلیل اشتباهاتی که در برخی رانندگان سرویسهای مدرسه مشاهده میشود، برخوردها و رفتارهای نامناسبی که با دانشآموزان دارند و رعایت نکردن برخی ضوابط و مقررات، اطمینان لازم برای سپردن فرزندم به سرویس مدرسه را کسب نکردهام و ترجیح میدهم با وجود همه مشکلات کاری و گرفتاریها خودم مسئولیت رفت و آمد فرزندم به مدرسه را بر عهده بگیرم.
وی ادامه داد: اگر ساماندهی مناسبی برای سرویس مدارس انجام شود و رانندگانی که این وظیفه مهم را به عهده میگیرند آموزش لازم را ببینند و سازمانی مسئولیت نظارت بر آنها را بر عهده بگیرد، خانوادهها با اطمینان بیشتری از سرویس مدرسه استفاده خواهند کرد.
رعایت نشدن نرخ مصوب سرویس مدرسه در بوشهر
«فاطمه باقری» یکی از اولیای دانشآموزان میگوید: هر سال آموزش و پرورش نرخی برای سرویس مدرسه تعیین و به مدیر مدرسه ابلاغ میکند، اما در عمل این قانون رعایت نمیشود.
وی افزود: با اینکه آموزش و پرورش اعلام میکند کرایه سرویس مدرسه در ماههای فروردین باید نصف و اردیبهشت بر اساس روزهایی که سرویس انجام میشود حساب شود این کار در عمل انجام نمیشود و خانوادهها باید شهریه کامل را پرداخت کنند.
باقری اضافه کرد: برخی از خانوادهها برای اینکه راننده سرویس بهتری به فرزند آنها بدهد در قالب هدیه اقدام به پرداخت بیشتر میکنند که این کار سطح توقع آنان را از دیگر خانوادهها بالا میبرد.
«مژگان حیدری» مادر یکی از دانشآموزان بوشهر افزود: سال گذشته ۹۷ هزار تومان بابت سرویس مدرسه فرزندم پرداخت میکردم، اما امسال بر اساس مصوبه این رقم به ۱۱۵ هزار تومان رسیده است.
وی بیان کرد: هرچند این رقم ممکن است برای برخی خانوادههای متمکن مناسب باشد، بیشتر خانوادهها توان پرداخت آن را ندارند، بهویژه خانوادههایی که ۲-۳ فرزند دانشآموز دارند و باید بهسختی هزینه سرویس مدرسه فرزندان خود را پرداخت کنند.
پرداخت به رانندگان سرویس مدرسه باید بر اساس نرخ تعیینشده باشد
کارشناس مسئول انجمن اولیا و مربیان اداره آموزش و پرورش شهرستان بوشهر گفت: بر اساس تصمیم کارگروه حمل و نقل دانشآموزی، نرخ جدید سرویس مدرسه در این شهرستان اعلام شده و رعایت آن الزامی است.
«کبری ارشدی» افزود: بر اساس تصمیم این کارگروه، برای جابهجایی هر دانشآموز در محدوده منطقههای یک و ۲ شهرداری برای مینیبوسها در منطقه یک (شامل فنس هوایی تا مرکز شهر) ۷۰ هزار تومان، منطقه ۲(فنس هوایی به بالا) ۸۰ هزار تومان و از منطقه یک به ۲ و بالعکس ۸۲ هزار تومان تعیین شده است. وی بیان کرد: همچنین، برای جابهجایی هر دانشآموز در محدوده مناطق یک و ۲ شهرداری با خودرو ون و سواری ۱۱۵ هزارتومان و از منطقه یک به ۲ و بالعکس ۱۵۰ هزار تومان تعیین شده است.
این کاشناس مسئول گفت: مدیران مدارس برای سرویس دانشآموزان حق بستن قرارداد با شرکتهای بدون مجوز را ندارند و به همه آنها ابلاغ شده با شرکتهای دارای مجوز اعلامشده قرارداد ببندند. ارشدی اظهار کرد: در صورتی که خانوادهای بخواهد به صورت مستقل سرویس برای فرزند خود بگیرد، باید به مدرسه اطلاع دهد و در صورت بروز هر گونه مشکلی مسئولیت آن متوجه مسئولان مدرسه نیست.
وی گفت: بر اساس تصمیم کارگروه حمل و نقل دانشآموزی، شهریه مربوط به سرویس مدرسه در تعطیلات نوروز باید به صورت نصف و در اردیبهشتماه نیز بر اساس روزهایی که سرویس داده میشود پرداخت شود. در صورتی که خانوادهای بخواهد مبلغ بیشتری پرداخت کند، به صورت جداگانه این کار را انجام دهد که منجر به افزایش دستمزد آنها نشود.
رانندگان مطابق با ظرفیت خودرو دانشآموز سوار کنند
ارشدی گفت: رانندگان سرویس مدارس باید بر اساس ظرفیت خودرو به دانشآموزان سرویس دهند و پلیس راهنمایی و رانندگی با رانندگان متخلف برخورد میکند. وی بیان کرد: تاکنون ۶۳۰ سرویس مدرسه در شهرستان بوشهر ساماندهی شده و کار ساماندهی مابقی نیز تا پایان مهر انجام میشود.
کارشناس مسئول انجمن اولیا و مربیان آموزش و پرورش شهرستان بوشهر افزود: امسال شرکت تاکسیرانی با 5شرکت زیتون یک و ۲، تاکسی بیسیم بوشهر، تاکسیرانی پاسارگاد، و نظمآفرینان کیمیای مهر در شهر جدید عالیشهر برای سرویس مدرسه قرارداد بسته است. ارشدی اضافه کرد: برای شهر چغادک 4 مینیبوس با هزینه ۴۰ هزار تومان و برای روستای مرکزی نیز مینیبوسهایی تعیین شده که با توجه به نرخ بالای آنها آموزش و پرورش در تلاش است ۴۰ درصد از این هزینه را به عنوان کمک پرداخت کند.
خانوادههای بوشهری از سامانه سپند استقبال نمیکنند
وی یادآور شد: ثبتنام استفاده از سرویس مدرسه از شهریور آغاز شد و والدین دانشآموزان به منظور استفاده از سرویس باید در سامانه سپند (سامانه پایش ناوگان دانشآموزی) به نشانی
https://irtusepand.ir ثبتنام کنند. ارشدی افزود: با ثبتنام در سامانه سپند، والدین میتوانند راننده و خودرو را انتخاب و روند جابهجایی فرزند خود را کنترل کنند، اما تاکنون از جمعیت ۵۸ هزار نفری دانشآموزان که در حدود ۲۰ هزار نفر از آنان از سرویس استفاده میکنند، تنها ۳۰۰ نفر در سامانه سپند ثبتنام کردهاند.
وی تاکید کرد: از طریق سامانه سپند، رفتار رانندگان توسط خانوادهها کنترل میشود و استقبال نکردن از این طرح باعث میشود خانوادهها در تخلف رانندگان شریک شوند.
ساماندهی سرویس مدارس در بوشهر
سرپرست سازمان مدیریت حمل و نقل بار و مسافر شهرداری بندر بوشهر گفت: طرح ساماندهی سرویسهای حمل و نقل دانشآموزان در شهر بوشهر برای سومین سال همزمان با آغاز سال تحصیلی اجرا شد.
«حسن شجاعیپور» افزود: با مجهز شدن سرویس مدرسه به سامانه سپند، امکان رصد مسیر مبدا تا مقصد توسط خانوادهها فراهم میشود و پلیس راهنمایی و رانندگی نیز با این سامانه میتواند بر سرویسها و تخلفهای آنها نظارت بیشتری داشته باشد.
وی اضافه کرد: سال گذشته ۴۷۸ خودرو شامل مینیبوس، سواری و ون کار جابهجایی 5 هزار دانشآموز بوشهری را بر عهده داشتند. شجاعیپور ادامه داد: خانوادهها میتوانند از خودروهایی که دارای برچسب سپند هستند برای سرویس مدرسه فرزند خود استفاده کنند.
وی بیان کرد: به منظور برقراری نظم و امنیت سرویس مدارس یک برچسب واحد برای تمام ناوگان سرویس مدارس در سراسر کشور طراحی شده که مورد تایید همه شهرداریها از جمله شهرداری بندر بوشهر است.
سرپرست سازمان مدیریت حمل و نقل بار و مسافر شهرداری بندر بوشهر یادآور شد: با نصب این برچسبها و استفاده از بارکد، استعلامهای مورد نظر از سرویس مدرسه بهراحتی انجام میشود و پلیس، آموزش و پرورش و والدین هم میتوانند نظارت کافی بر سرویس مدارس داشته باشند.
شجاعیپور ادامه داد: برای نظارت بیشتر خانوادهها بر کارکرد سرویس مدارس، یک اپلیکیشن در اختیار آنها قرار داده میشود تا بتوانند مسیر تردد دانشآموزان و سرویس مدرسه را کنترل و از این راه از عملکرد راننده در چارچوب سرویس مدرسه اطلاع داشته باشند. وی گفت: با استفاده از این روش، رانندگانی که اصول و قوانین سرویس مدرسه را رعایت نکنند حذف میشوند.
شجاعیپور اظهار کرد: در سامانه سپند، مدارس والدین، شهرداریها و رانندگان هر کدام پنل ویژه خود را دارند. بنابراین والدین در صورت داشتن شکایت میتوانند از این طریق شکایت خود را ثبت کنند تا مورد بررسی قرار گیرد. وی گفت: با توجه به بازگشایی مدرسه، سازمان مدیریت حمل و نقل بار و مسافر شهرداری بندر بوشهر تمهیدات لازم را برای خدماترسانی هرچه بهتر به دانشآموزان و شهروندان در آغاز سال تحصیلی فراهم کرده است.
شجاعیپور ادامه داد: افزایش خودروهای گشت و بازرسی سازمان در ایستگاههای خودرو حمل و نقل عمومی، بررسی وضعیت خودروهای سرویس مدارس و افزایش ساعت کاری رانندگان حمل و نقل عمومی از جمله مهمترین کارکردهای این سازمان به مردم بوشهر در فصل بازگشایی مدارس است.