یادی از اکبر رادی
مرکز کتاب اردیبهشت رشت به بهانه هشتادمین سالروز میلاد زندهیاد «اکبر رادی» نمایشنامهنویس شهیر گیلانی رویدادی فرهنگی را با حضور «فرامرز طالبی» پژوهشگر، همراه قدیمی و نویسنده «شناختنامه رادی» برگزار کرد.به گزارش ایرنا، اکبر رادی زاده ۱۰ مهر ۱۳۱۸ در رشت، درگذشته ۵ دی ۱۳۸۶ در تهران از برجستهترین و تاثیرگذارترین نمایشنامهنویسان ایران است. او در شکلگیری تئاتر متفکرانه و هویتمند پیشگام بود و همچنان مصداق تمام عیار یک درامنویس سترگ معاصر قلمداد میشود.
رادی را اغلب به رئالیسم انتقادی منتسب میکنند، اما برخی از آثار او در قالبهای دیگری هم میگنجند؛ ازجمله «از پشت شیشهها»، «هاملت با سالاد فصل»، «خانمچه و مهتابی» و «شب به خیر جناب کنت.» چند نمایشنامه او تا به حال به زبان انگلیسی ترجمه شده است. زبان در نوشتههای رادی اصالت ویژهای دارد و گاهی بیرحمانه و خودآگاه، جنبههای دیگر اثر را زیر سیطره میگیرد.
«محمد رضاییراد» نویسنده، پژوهشگر و کارگردان تئاتر درباره رادی نوشته است: «درامنویسی که در هیچ ادباری قلم خود را بر زمین ننهاد. نه نان به مظلمه فروخت و نه به دام سخافت مضحکهنویسی برای جعبه جادوی سیما افتاد. بدین رو او تنها کسی است که به تمامی شایسته عنوان نمایشنامهنویس است. ما میتوانیم آثار او را دوست داشته باشیم یا نداشته باشیم، برخی را بپسندیم و برخی را نپسندیم-به هر حال این حق ماست-اما نمیتوانیم او را به عنوان تنها کسی که پاس حرمت نمایش را داشته است بزرگ و عزیز نداریم.»
از دست رفته، روزنه آبی، افول، مرگ در پاییز، از پشت شیشهها، ارثیه ایرانی، صیادان، لبخند باشکوه آقای گیل، در مه بخوان، هاملت با سالاد فصل، منجی در صبح نمناک، تانگوی تخم مرغ داغ، آهسته با گل سرخ، شب روی سنگفرش خیس، آمیز قلمدون، باغ شبنمای ما، ملودی شهر بارانی، خانمچه و مهتابی، روی صحنه آبی و آهنگهای شکلاتی تعدادی از نمایشنامههای رادی است.