معاملات آتی پسته از هفته آینده در بورس کالا آغاز میشود
معاون توسعه بازار بورس کالا از آغاز معاملات آتی پسته یک هفته بعد از آغاز معاملات گواهی سپرده این محصول در بورس کالا خبر داد.
به گزارش همشهری، از سهشنبه هفته قبل معاملات گواهی سپرده پسته در بورس کالا آغاز و با استقبال سرمایهگذاران مواجه شد. اکنون قرار است معاملات آتی پسته هم در بورس کالا آغاز شود. پیشبینی میشود این معاملات جایگزین مطلوبی برای معاملات آتی سکه باشد که سال قبل معاملات آن در بورس کالا تعطیل و منجر به کاهش درآمدهای بورس کالا شد.
درحال حاضر معاملات آتی 2 محصول زعفران و زیره در بورس کالا انجام میشود و قرار است پسته هم به جمع این دو محصول بپیوندد.
سالانه 150تا 200هزار تن پسته به ارزش 25تا 30هزار میلیارد تومان در ایران تولید میشود و پیشبینی میشود تحتتأثیر آغاز معاملات گواهی سپرده و آتی پسته بخشی از این معاملات به بورس کالا منتقل شود.
در چنین شرایطی از سهشنبه هفته قبل معاملات گواهی سپرده پسته در بورس کالا آغاز شده و آنطور که اکنون معاون توسعه بازار بورس کالا اعلام کرده از هفته بعد هم معاملات آتی پسته در بورس کالا آغاز خواهد شد.
گواهی سپرده کالایی اوراق بهاداری است که موید مالکیت دارنده آن بر مقدار معینی کالاست و پشتوانه آن قبض انبار استانداردی است که توسط انبارهای مورد تأیید بورس صادر میشود.
آغاز معاملات آتی پسته
سرپرست معاونت توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران درباره آغاز معاملات آتی پسته در بورس کالا گفت: قرارداد آتی پسته فندقی با سررسید آذرماه ۱۳۹۸ از هفته آینده در بورس کالا راهاندازی میشود و در ادامه سررسیدهای دیگری نیز به این بازار اضافه میشود.
علیرضا ناصرپور افزود: اندازه قرارداد آتی پسته ۱۰۰ کیلوگرم بوده و مبنای تحویل در بازار گواهی سپرده کالایی و قراردادهای آتی، محصول پسته فندقی در سایز استاندارد
۳۲-۳۰ بهعنوان دارایی پایه درنظر گرفته شده است؛ این در حالی است که قابلیت تحویل با دیگر سایزهای دارای استاندارد بورس یعنی گرید ۳۰-۲۸ نیز وجود دارد.
ناصرپور تأکید کرد: در زعفران به ازای هر گرید یک قرارداد آتی راهاندازی شد، اما در پسته برای نخستین بار استاندارد قرارداد آتی ۳۲-۳۰ درنظر گرفته شده و قرار نیست برای سایر گریدهای پسته قرارداد آتی جدیدی تعریف شود، زیرا پرحجمترین نوع پسته تولیدی با سهم ۶۰ درصدی کل تولید کشور، پسته فندقی بوده که در این میان ۴۰درصد کل تولید پسته کشور فندقی دهان باز است؛ بنابراین این نوع پسته مبنای تحویل در قراردادهای آتی خواهد بود.
فروش نقدی جایگزین معاملات چکی
نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی درباره عرضه پسته در بورس کالا گفت:همواره بازار پسته در فصل برداشت دچار التهاب میشد و قیمت به شکل مصنوعی افت داشت اما بدون شک با آغاز معاملات پسته و حمایت مسئولان و فعالان این بخش دیگر شاهد مشکلات قدیمی بازار در فصل برداشت و بروز التهابهای کاذب نخواهیم بود.
حسین امیری خامکانی گفت: بازار محصولات کشاورزی با مشکلات عدیدهای در حوزه قیمتگذاری، حضور واسطهها و سود کم کشاورزان روبهروست که اگر مزایای ورود محصولات کشاورزی در بورس کالا ازجمله فروش مستقیم محصولات با قیمت واقعی از سوی کشاورزان، کنار رفتن واسطهها، رشد کیفیت کالاها و دریافت سریع وجه معاملات به کشاورزان آموزش داده شود بدون شک شاهد توسعه بخش کشاورزی و تولیدات خواهیم بود.
رئیس مجمع نمایندگان استان کرمان با اشاره به اینکه باغداران از معاملات پسته در بورس استقبال خواهند کرد، گفت: متأسفانه در بازار سنتی واسطهها و دلالان محصول باغداران پسته را بهصورت ارائه چک با تاریخهای مدتدار خریداری میکنند که این امر در بسیاری از موارد باعث میشود تا کشاورز به پول خود نرسد. این در حالی است که در معاملات گواهی سپرده کالایی فروش محصول بهصورت مستقیم و نقدی انجام شده و باغدار به راحتی و در کمترین زمان پس از انجام معامله پول خود را دریافت میکند.
او تأکید کرد: همچنین استفاده از قراردادهای آتی پسته نیز به باغداران در پیشبینی قیمتها طی ماههای پیش رو بهویژه فصل برداشت و پوشش ریسکهای ناشی از نوسانات قیمتی کمک میکند. بهطوری که با این سازوکار معاملاتی، خیال کشاورز از قیمتهای آینده راحت است و میتواند محصول را بهاصطلاح پیشفروش کند.
او عرضه پسته را راهکاری مناسب برای شفافسازی قیمت این محصول صادراتی و ارزآور دانست و تصریح کرد: با ورود این محصول جهانی به بورس کالا، مسیر جدیدی پیش روی تجار داخلی و خارجی قرار میگیرد؛ بهطوری که بورس کالا میتواند دریچهای جدید در تجارت پسته باشد و در امر قیمتگذاری کمک بیشتری به فروشندگان و خریداران داخلی و خارجی انجام دهد.
امیری خامکانی با بیان اینکه عرضه پسته در بورس باید زودتر از اینها انجام میشد، تصریح کرد: به هر حال در کنار افزایش بهرهوری باید بازار شفاف فروش و بازاریابی پسته را نیز داشته باشیم و از روش سنتی بیرون بیاییم و فروش و بازاریابی را نیز بهصورت کارشناسی انجام بدهیم تا پستههایی که در کشور تولید میشود بهویژه شهرستان زرند را مدیریت کرده و بهموقع و با قیمت مناسب به بازارهای جهانی عرضه کنیم.