ضرر یک میلیارد دلاری به برنج کشور
سالانه یک میلیارد دلار برنج در کشور هدر میرود که دلیل عمده آن، فرسوده بودن امکانات و زیرساختها، سنتی بودن روند تولید، برداشت و فراوری برنج است. این موضوع سبب شده بخش قابل توجهی از برنج در مراحل نخست تولید به ضایعات تبدیل شود.به گزارش تسنیم، مهمترین قسمت که موجب هدررفت بخش زیادی از برنج در مراحل نخست تولید میشود، شالیکوبیها هستند؛ چرا که بسیاری از آنها قدیمی و دارای دستگاههای فرسودهاند.
براساس تحقیقات انجامشده، سالانه بیش از 280 هزار تن برنج در مراحل کاشت، برداشت و تبدیل شلتوک از بین میرود.رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در این رابطه اظهار کرد: در حال حاضر بیش از 1400 کارخانه شالیکوبی مدرن و سنتی در گیلان وجود دارد که براساس سیاست اعلامی وزارت جهاد کشاورزی و برنامههای اقتصاد مقاومتی تاکنون بیش از 400 کارخانه در استان مدرنسازی شد.
«علی درجانی» با بیان اینکه طبق برنامهریزیهای انجامشده، 57 میلیارد تومان تسهیلات به کارخانهداران برای مدرنسازی و بازسازی پرداخت شده است، افزود: افزایش بهرهوری، ارتقای کیفیت، کاهش ضایعات برنج و قیمت تمامشده محصول از مزایای بهسازی کارخانههای شالیکوبی است.رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به بهسازی شالیکوبیهای سنتی بیان کرد: در شالیکوبیهای سنتی، 10 درصد از برنج به ضایعات تبدیل میشود که میتوان با بهسازی این میزان را به 5 درصد کاهش داد.
یکی از کشاورزان گیلانی هم اظهار کرد: به دلیل هزینه بالا و مقرون به صرفه نبودن برداشت صنعتی نمیتوانم از کمباین ترکوب برای درو محصولات زمین کشاورزی خود استفاده کنم، بههمین دلیل مجبور به برداشت بهصورت سنتی هستم.یکی دیگر از کشاورزان گیلانی نیز در این باره گفت: برداشت سنتی باعث میشود که برنج دروشده، فرصت کافی برای خشک شدن در زمین کشاورزی را داشته باشد، به همین دلیل کشاورزان به برداشت سنتی تمایل بیشتری دارند.وی افزود: به دلیل ظرفیت پایین شالیکوبیها، امکان خشک شدن فوری برنج وجود ندارد، همین امر موجب آسیب دیدن برنج دروشده خواهد شد و به دلیل ماندگاری رطوبت، بخشی از آن به ضایعات تبدیل میشود.