گمرکات تخصصی در کردستان ایجاد میشود
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان از آزادسازی محموله کارخانه سیگار سقز پس از ١۶ روز خبر داد و گفت: بعضی از کالاها نیاز به ترخیص از گمرک تخصصی آن کالا دارد و این در حالی است که کردستان گمرکات تخصصی ندارد اما مقدمات ایجاد گمرکات تخصصی در استان در حال بررسی و انجام است.
به گزارش ایسنا، ایجاد کارخانهها و شهرکهای صنعتی از دیرباز یکی از راهکارهای پیشنهادی کارشناسان اقتصادی برای کاهش بیکاری و کنترل قاچاق در استان کردستان بوده است و این کارشناسان نسخه کاهش قاچاق کالا را با ایجاد اشتغال پایدار در مناطق مرزی کشور پیچیدهاند.
به منظور ایجاد اشتغال، جذب سرمایه و افزایش صادرات، مسئولان اجرایی کردستان با درخواست ساخت کارخانه سیگارت سقز با حمایت سرمایهگذاران ایرانی و خارجی موافقت و مراحل قانونی و پرپیچ و خم آن را یک به یک طی کردند.
کارخانه سیگارتسازی سقز با ظرفیت اسمی ۵ میلیارد نخ سیگار در سال و با سرمایهگذاری اولیه ۹۲ میلیارد تومانی با هدف ایجاد اشتغال مستقیم برای ١۵۰ نفر در زمستان سال گذشته فعالیت خود را آغاز کرد. محصولات تولیدی این کارخانه با ۵ برند متفاوت و با هدف صادرات تولید میشود.
در ششم شهریور ماه سال جاری محموله کارخانه سیگارتسازی سقز، با برند پرزیدنت که در حال حرکت به سمت بندر جلفا بود، در یکی از ایستگاههای بازرسی شهرستان میاندوآب استان آذربایجان غربی توقیف شد. این اتفاق در حالی رخ داده است که به گفته محمد درهوزمی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان تمامی مدارک و مجوزها برای صادرات این محموله اخذ شده و توقیف این محموله بیمورد است.
همچنین وی در همایش آمران به معروف و ناهیان از منکر در عرصه تولید و اشتغال که در ١۷ شهریور سال جاری برگزار شد، اظهار کرد: گاهی افرادی خواسته یا ناخواسته به اشتغال و چرخه تولید کشور لطمه میزنند.رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان توقیف محموله هزار و ۴۰۰ کارتنی کارخانه سیگار سقز توسط ایست و بازرسی نیروی انتظامی میاندوآب را خیانت به مملکت و نمونه بارز منکرات توصیف کرده بود. اکنون پس از گذشت ۲۸ روز از توقیف این محموله، «محمد درهوزمی» با اشاره به آزادسازی این محموله پس از ١۶روز از حرکت این کامیون به سمت بندر جلفا خبر داد.
وی برای جلوگیری از تکرار چنین مشکلاتی برای تولیدکنندگان کردستان اعلام کرد که از این پس اظهار به صادرات محمولههای صادراتی این استان، در گمرک سنندج انجام میشود و با پلمب آنها دیگر مشکلی در ایست و بازرسیها به وجود نخواهد آمد. رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان با بیان اینکه بعضی از کالاها نیاز به ترخیص از گمرک تخصصی آن کالا دارد، افزود: کردستان گمرکات تخصصی ندارد اما مقدمات ایجاد گمرکات تخصصی در این استان در حال بررسی و انجام است.
درهوزمی عنوان کرد: تصمیم به ایجاد گمرک تخصصی پس از توقیف محموله کارخانه سیگار سقز گرفته شد و تا ایجاد گمرک تخصصی کار خوداظهاری در استان کردستان با همکاری کارشناسان مرکز انجام میشود.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان موانع تولید را مشترک برای همه استانها دانست و ابراز امیدواری کرد که در حد توان مشکلات تولیدکنندگان در کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید استان کردستان بررسی و حل شود. با بسته شدن مرزهای استان کردستان و کاهش جنب و جوش در بازارهای مرزی بسیاری از جوانان بیکار به مشاغل فصلی و یا کولبری روی آوردهاند.
حمایت از سرمایهگذاران و درنظر گرفتن مشوقها راهکاری برای جذب سرمایهگذاری و ایجاد اشتغال در مناطق مرزی است. وجود موانع تولید و شنیده شدن اخباری مبنی بر توقیف محموله کارخانجات استان در ایست و بازرسیها قطعا به نفع کردستان نخواهد بود و نگرانی در دل سرمایهگذاران به وجود خواهد آورد.
استان کردستان با داشتن ظرفیتهای بسیار و نزدیکی به کشور عراق، با توجه به تحریم کشورهای غربی میتواند به میانبری برای دور زدن تحریمها تبدیل شود که همه این موارد مستلزم همکاری و همراهی تمامی ارگانها و مردم در استان کردستان است. گمرکات اختصاصی برای تخصصی کردن برخی کالاهای دارای حساسیت خاص برقرار میشود. راهاندازی این گمرکات معایب و محاسنی دارد اما راه دیگری بهجز ایجاد گمرکات تخصصی برای مقابله با کماظهاری و تشخیص دقیق کالاها و تعرفهها وجود ندارد.