• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
دو شنبه 1 مهر 1398
کد مطلب : 80213
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/yROP
+
-

مدارس زنجان؛ میزبان 200 هزار دانش‌آموز

شمار دانش‌آموزان استان از ۱۹۳ هزار نفر در سال گذشته به ۲۰۰ هزار نفر در سال جاری رسیده است که رشد 3 درصدی را نشان می‌دهد

مهر
مدارس زنجان؛ میزبان 200 هزار دانش‌آموز

حمید نصرتی‌قانعی| زنجان ـ خبرنگار: 

بعد از خانواده، خانه اول دانش‌آموزان مدرسه است؛ جایی که پایه اصلی رشد و آموزش اجتماعی انسان‌ها در مسیر رشد و شکوفایی استعداد گذاشته می‌شود.

 استان زنجان 2 هزار مدرسه با حدود 199 هزار دانش‌آموز دارد. در این میان 580 مدرسه با حدود هزار کلاس درس براساس قوانین جاری ساخت بنا‌ها به مقاوم‌سازی نیاز دارد. 


پایه اولی‌ها

مدیرکل آموزش و پرورش استان زنجان گفت: 2۵۵۰ مدرسه شامل 9۱۸۴ کلاس درس اعم از دولتی و غیردولتی در استان زنجان مهیای حضور دانش‌آموزان در سال تحصیلی جدید است. شمار دانش‌آموزان استان زنجان از ۱۹۳ هزار نفر در سال تحصیلی گذشته اکنون به ۲۰۰ هزار نفر رسیده است که رشد 3 درصدی را نشان می‌دهد. 

ابراهیم رفیعی با بیان این‌که امسال ۱۹ هزار و ۲۰۰ دانش‌آموز به پایه اول ابتدایی می‌روند، افزود: در حوزه آموزش ابتدایی سامانه‌ای برای تجمیع دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل راه‌اندازی شده است که اطلاعات همه دانش‌آموزان در آن ثبت می‌شود. با وجود روستاهای پراکنده، استان زنجان در پوشش تحصیلی دوره ابتدایی، به میزان ۹۸ درصد، رتبه دوم کشوری را در اختیار دارد. 

وی ادامه داد: امسال ۵۱۰ فرهنگی به زنجان انتقال یافتند و ۲۷۸ دانشجومعلم به‌عنوان معلمان جدید وارد سیستم تعلیم و تربیت استان می‌شوند. 


تعداد مدارس زنجان

مدیرکل نوسازی و تجهیز مدارس استان زنجان که حدود 2 سال مسئولیت این حوزه را‌ برعهده دارد، درباره وضعیت مدارس استان زنجان بیان کرد: هفته دولت امسال 8 مدرسه با هزینه 7 میلیارد‌ تومان بهره‌برداری شد. همچنین امسال 17 مدرسه تخریب و نوسازی شده است و هم‌زمان با آغاز سال تحصیلی نیز 25 مدرسه با 125 کلاس درس با 31 میلیارد‌ تومان هزینه‌کرد آماده تحویل به آموزش ‌و پرورش استان است. 

جهانگیر صفری با یاد‌آوری این‌که اکنون استان زنجان 2 هزار مدرسه دارد که 580 مدرسه باید تخریب و نوسازی شود (همه مقاطع تحصیلی) افزود: بیشترین تخریب و نوسازی مربوط به شهر‌ستان‌های ابهر، خرمدره، خدابنده و زنجان است البته معنای مقاوم‌سازی آن نیست که این ساختمان‌ها دوام کافی برای تحصیل دانش‌آموزان ندارد و ممکن است روی سر آنها آوار شود، بلکه باید طبق ضوابط جدید این مدارس در مقابل حوادث طبیعی مستحکم‌تر شوند. 

وی در پاسخ به این سوال که آیا دانش‌آموزان این استان در مدارس خشت و گلی تحصیل می‌کنند یا نه، گفت: در استان زنجان نه تنها مدرسه خشت و گلی نداریم، بلکه 13 سال قبل برای همه مدارس استان زنجان شناسنامه فنی ساختمان تهیه شد که بر مبنای آن مشخص است هر مدرسه در چه سالی، با چه نوع اسکلت و سازه‌ای، با چه مصالح و به چه تعداد کلاس و امکانات در کدام نقطه ساخته شده است یعنی اکنون در استان زنجان 2 هزار مدرسه با شناسنامه فنی ساختمان را شناسایی کرده‌ایم و از وضعیت آن مطلع هستیم. میانگین سرانه فضای آموزشی کشور 16/5 و استان زنجان 60/5 است یعنی از میانگین کشوری هم بالا‌تر است. 


نوع گرمایش مدارس در فصل سرد

مدیرکل نوسازی و تجهیز مدارس استان زنجان درباره وضعیت پراکندگی سرانه آموزشی در استان زنجان توضیح داد: به غیر از شهرک‌های اقماری، کمبودی به لحاظ سرانه فضای آموزشی در استان نداریم. 

در این شهرک‌های اقماری جدید نیز سازندگان باید در زمان طراحی شهرک‌ها سرانه و فضای آموزشی مورد نیاز را تامین می‌کردند (طبق ماده 18) اما تامین نشده است، البته در شهرک‌های گلشهر، ثمین، الهیه و پونک که مشکل سرانه فضای آموزشی داریم با تدابیری در پی تامین فضا و سرانه آموزشی مناسب برای تحصیل دانش‌آموزان هستیم. مدارس این مناطق (مدارس 12 کلاسه) در مراحل اسکلت، سفت‌کاری، دیوار‌چینی و مانند آن است. 

صفری گفت: حتی برای تجهیز مدارس به سامانه گرمایش جدید هم اقدام کردیم و همه سامانه‌های گرمایشی مدارس استان استاندارد است (بخاری گازی یا نفتی کاربراتوری). امسال همه مدارس روستایی هم به سامانه گرمایش متناسب و جدید مانند پکیج یا موتور‌خانه مرکزی مجهز خواهند شد و اگر مدرسه‌ای در این حوزه کوتاهی کند خودش مسئول است.  

وی ادامه داد: سال 93 در استان زنجان همه بخاری‌های نفتی غیر‌استاندارد (چکه‌‌ای) جمع‌آوری و بخاری نفتی و گازی استاندارد به مدارس استان تحویل شد.

 3300 کلاس درس که سامانه گرمایش استاندارد نداشتند، استاندارد‌سازی شدند. امسال هم به همه مدارس روستا‌های دارای علمک گاز، بخاری گازی استاندارد (هرمتیک) داده می‌شود که شامل 122 روستا با علمک گاز و 250 کلاس درس است. 

براساس ضوابط، برای مدارس با 2 یا 3 کلاس درس بخاری هرمتیک و بیش از آن هم موتور‌خانه مرکزی راه‌اندازی و نصب خواهد شد. 


اعتبار نوسازی و تخریب مدارس زنجان

مدیرکل نوسازی و تجهیز مدارس استان زنجان در پاسخ به این سوال همشهری که برای نوسازی و تخریب مدارس چقدر هزینه شد و چه میزان اعتبار برای تکمیل همه فضا‌ها لازم است، گفت: تاکنون 139 مدرسه تخریب و نوسازی شده است (حدود600 کلاس درس)، اعتبار سال قبل در این حوزه حدود 40 میلیارد‌ تومان بود که 100 درصد تخصیص یافت. 

برای اتمام همه فضا‌های نیازمند نوسازی و مقاوم‌سازی آموزشی دولتی استان زنجان حدود900 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که به تناسب تامین اعتبار دولتی و همکاری که وجود دارد روند را پیش‌می‌بریم. از همکاری و مشارکت خیران مدرسه‌ساز نیز در این حوزه بهر‌ه‌مند شدیم و خیران مدرسه‌ساز استان زنجان در 21 سال گذشته حدود 300 مدرسه ساختند. 

صفری درباره وضعیت نامناسب و شکایت مردم از ساختمان مدارس غیر‌دولتی نیز خاطرنشان کرد: طبق قوانین موجود و جاری کشور هر مجموعه آموزشی باید از نهاد متولی آن حوزه مجوز‌های لازم را برای فعالیت دریافت کند و این موضوع جدای از فعالیت مدارس غیر‌دولتی هم نیست. 

امسال برای تحقق این هدف تاکنون از 140 مدرسه بازدید شده است و به مدارس دارای شرایط مجوز‌هایی داده‌ایم. اداره کل نوسازی و تجهیز مدارس پس از بررسی این فضا‌های آموزشی به لحاظ کمیت و کیفیت، آنها را تایید یا رد می‌کند. 

نظر دادن درباره شرایط آموزش هم برعهده اداره کل آموزش ‌و پرورش استان است و صلاحیت‌های این حوزه را آنها باید تایید یا رد کنند. در بررسی نوسازی مدارس برای صدور مجوز استحکام بنای فضای آموزشی، ظرفیت بنا برای آموزش و نوع کاربری و مانند آن بررسی می‌شود. 


تجهیز مدارس با کمک خیران مدرسه‌ساز

مدیرکل نوسازی و تجهیز مدارس استان درباره وضعیت تجهیز مدارس زنجان به امکانات مورد‌ نیاز تحصیل گفت: برای تامین تجهیزات مدارس استان زنجان، سال قبل 8 میلیارد‌ تومان اعتبار مصوب داشته‌ایم و امسال نیز حدود 4 میلیارد ‌تومان داریم. 

سال قبل کل اعتبار را تخصیص دادند، اما امسال تاکنون مقدار تخصیص تعمیر و تجهیز مدارس مشخص نیست و قبل از آن باید موافقت‌نامه‌ها مبادله شود. جهانگیر صفری اظهار کرد: سال قبل استان زنجان 190 هزار دانش‌آموز داشت و امسال تعداد دانش‌آموزان 9 هزار نفر بیشتر شده است. 

باید به تناسب آن در فضای آموزشی نیز تغییر ایجاد شود که متناسب با آن از سال‌های قبل برای تامین اعتبار‌ها برنامه‌ریزی‌هایی کرده‌ایم و استاندار، فرمانداران، خیران مدرسه‌ساز، نمایند‌گان مردم در مجلس و همچنین معاون وزیر در حوزه نوسازی مدارس همکاری و تعامل همه‌جانبه‌ای برای تامین اعتبار‌ها داشتند به طوری که اعتبارات ملی این حوزه 400 درصد و اعتبار استانی 47 درصد رشد داشت. سال قبل برای نخستین بار در حوزه نوسازی مدارس استان زنجان 52 طرح آموزشی را آغاز کردیم.

 وی ادامه داد: خیران مدرسه‌ساز نیز مشارکت و همکاری مناسب داشتند که باید از آنها تشکر کرد. هرجا طرحی را خیر مدرسه‌ساز آغاز کرد و تا مرحله‌ای از ساخت پیش برد و بیش از آن امکان ادامه نداشت با همکاری آموزش و پرورش آن طرح به صورت مشارکتی و خیری به بهره‌برداری و استفاده آموزشی رسید.

این خبر را به اشتراک بگذارید