• سه شنبه 18 اردیبهشت 1403
  • الثُّلاثَاء 28 شوال 1445
  • 2024 May 07
دو شنبه 25 شهریور 1398
کد مطلب : 78715
+
-

«نی‌نوا» روایتگر واقعه عاشورا

72 اثر از «محسن توسلی» هنرمند مشهدی با موضوع عاشورا در نگارخانه رضوان در معرض نمایش است

هنری
«نی‌نوا» روایتگر واقعه عاشورا

نمایشگاه «نی‌نوا» به مناسبت ماه محرم در نگارخانه رضوان برقرار است. به گزارش خبرگزاری رضوی، «محسن توسلی» هنرمند مشهدی 72 اثر با موضوع عاشورا، بر روی تابلوها با نقاشی‌خط و پرچم‌هایی با موتیف‌های نمادین واقعه صحرای کربلا را به تصویر کشیده است. در این گزارش، نقاشی‌خط‌های روی دیوارهای نگارخانه روایت شده است. 


نگاهی به نمایشگاه

بوی شمع می‌آید. نورهای رقصانی که سر به آسمان دارند. اشک‌هایی که بر عریانی قامت‌ها می‌نشینند. چگونه باد ناموافق زیر تابش خورشید جهت‌دار شده است؟ بگویید تأمل کند. آنچه باید رخ دهد، رخداد تاریخ است. 


دیوار اول

عمو سمت فرات رفت. عمو دست داشت. الفبای نام اباالفضل(ع)، میان گرمای دشت نینوا، برافراشته است. کودکی فریاد می‌زند: «عمویم عباس را می‌بینم.» هنوز انعکاس صدای کودک به خیمه نرسیده که تیرها یکی پس از دیگری، بر بدن عمو می‌نشیند. کودک دیگر آب نمی‌خواهد. «فقط عمو بیاید.» عمو از سمت فرات برنگشت. 


کنج اول

سه رنگ بیشتر نیست؛ سفید، آبی، سرخ. داستان کوتاه است. تیری سیاه بر سفیدی گلویی بی‌آب فرو می‌رود و سرخ می‌شود، هم تیر، هم صورت پدر و هم آسمان. 


دیوار میانی

خورشید وسط آسمان است. این بار کاش آن طرف‌تر می‌بود. شرق‌تر یا غرب‌تر. گودالی پر از بدن‌های بی‌سر که دیدن ندارد. خورشید برای نظارت چه آمده بود؟ این بار کاش خورشید نبود، وقتی نورهایی بر سر نیزه‌ها می‌درخشند. قیصر در شعرش آورده است: «از عرق پیشانی خورشید، ‌تر می‌شد.» تصور بر این است که عرق شرمساری بود یا گرمای خورشیدهای روی نیزه. تو راحت باش خورشیدجان. شمسی که بر نیزه، والضحی می‌خواند تا ابدیت تاریخ خواهد درخشید. 


عمق تهی

نی، با سر آمد. آن نواها که قبل‌تر از نی شنیده شده بود، سرخوشانه‌های تاریخ بشر بود. حالا نوای نسل نی‌هایی که سرشان بر نای‌ها فرو رفته، ناله‌ها و فغان‌های بی‌بشری را سر می‌دهند. 


زمین و زمان

ذوالجناح رنگین‌کمان، نه، کمانی رنگی است. به سمت زنان عزادار رو می‌آورد. سنگین قدم برمی‌دارد. قوس داخلی کمان گردنش روی شانه‌های زینب جا می‌گیرد. «سوارت کجاست ذوالجناح؟» قطره‌های خونی که از یال‌هایش می‌چکد بر چادر خواهر بی‌برادر می‌نشیند. اسب سرخ نینوا، سرش را به سمت میدان قتلگاه می‌چرخاند. «او می‌برید و من می‌بریدم... او از حسین سر، من غیر از او دل». 


برای نینوا

محسن توسلی در شرح کوتاهی در مورد نمایشگاه نینوا گفت: هر یک از این آثار نمایانگر داستانی از واقعه روز عاشوراست. آثار به صورت نقاشی‌خط است که سعی شده با ترکیب رنگ و حالت سنتی خطوط، اثری معاصر خلق شود تا تأثیر آن بر زندگی مردم بیشتر باشد. این تأثیر وقتی به چشم می‌آید که هنرمند هنرش را به قصد انجام وظیفه و ادای دین ارائه دهد. توسلی ادامه می‌دهد: استفاده از پرچم‌های بزرگ و موتیف‌های کبوتر و شیر و شمشیر و دستک به صورت نقاشی‌خط، نوعی ترکیب سنتی و معاصر را نشان می‌دهد.

شهدا نیز به شیوه‌های متفاوت نشان داده شده‌اند. روی نقش پیراهن، بر سر نی، روی زمین قتلگاه. از برخی روایات گذشته در پرده‌خوانی‌ها و تعزیه‌خوانی‌های رایج نیز در نقاشی‌خط پرده‌ها استفاده شده است. «ماندانا یمینی» مدیر مجموعه هنری رضوان نیز گفت: آثار نمایشگاه نی‌نوا با رویکرد گالری‌گردی مجموعه هنری رضوان در ماه‌های محرم و صفر در استان خراسان جنوبی و استان گلستان نیز همراه با ورکشاپ استاد توسلی برگزار خواهد شد. نمایشگاه نی‌نوا در مشهد و در نگارخانه رضوان تا 28 شهریور، پذیرای هنرمندان و هنردوستان خواهد بود.

این خبر را به اشتراک بگذارید