• سه شنبه 18 اردیبهشت 1403
  • الثُّلاثَاء 28 شوال 1445
  • 2024 May 07
دو شنبه 25 شهریور 1398
کد مطلب : 78698
+
-

۶۰ درصد کانال‌های آبیاری خراسان شمالی خاکی است

در استان
۶۰ درصد کانال‌های آبیاری خراسان شمالی خاکی است

حوزه کشاورزی خراسان شمالی ۱۱ هزار کیلومتر کانال آبیاری دارد که از این میزان تنها ۴۰ درصد بتنی و یا لوله‌گذاری شده و ۶۰ درصد همچنان خاکی است. به گزارش ایرنا، رئیس سازمان جهاد کشاورزی با اعلام این مطلب اظهار کرد: بخش کشاورزی این استان بیشتر خرده‌مالکی است که برای اجرای طرح‌های عمومی از جمله بتنی کردن و لوله‌گذاری کانال‌های آبیاری، باید از محل اعتبارات دولتی کمک شود. «عبدالله یوسفی» افزود: از مجموع کانال‌های آبیاری موجود در استان 4۴۴۸ کیلومتر بتنی و یا لوله‌گذاری شده است.

ی در خصوص برنامه این سازمان برای اجرای سند سازگاری با کم‌آبی، افزود: امسال ۳۱۲ میلیارد ریال اعتبار برای بتنی کردن ۳۲۸ کیلومتر کانال آبیاری در استان منظور شده است. برای سال ۹۹ نیز ۳۲۸ میلیارد ریال اعتبار با حجم عملیات ۳۲۰ کیلومتر کانال و برای سال ۱۴۰۰ نیز ۴۰۰ میلیارد ریال با حجم عملیات ۳۵۰ کیلومتر کانال در نظر گرفته شده است. یوسفی گفت: اکنون راندمان آبیاری استان از ۳۳ درصد به ۴۵ درصد ارتقا یافته که بر اساس برنامه‌ریزی باید این رقم تا سال ۱۴۰۰ به ۶۰ درصد برسد. 

وی اظهار کرد: هدررفت آب مربوط به کانال‌های سنتی انتقال آب یک معضل بخش کشاورزی است و در خراسان شمالی با توجه به چالش کم‌آبی و ضرورت استفاده بهینه از آب، نوسازی تجهیزات و سامانه‌های آبیاری نیازمند تخصیص اعتبارات قابل توجهی است. حجم آب مصرفی بخش کشاورزی خراسان شمالی یک میلیارد و ۵۴ میلیون مترمکعب است و حدود ۸۸ درصد آب قابل استحصال استان در حوزه کشاورزی و ۱۲ درصد در بخش صنعت و شرب مصرف می‌شود. هم‌اکنون ۵۸ درصد آب مورد نیاز بخش کشاورزی این استان از منابع آب‌های سطحی تامین می‌شود و ۹۰ درصد حوزه کشاورزی استان نیازمند آبیاری است. 

در کنار ایجاد سامانه‌های نوین آبیاری، روش انتقال آب بین مزارع و در داخل مزارع بزرگ مساله‌ای است که غفلت از آن تمام اقدامات علمی و تجربی برای جلوگیری از هدررفت آب را بی‌نتیجه می‌گذارد. سنتی بودن شکل انتقال آب در بخش کشاورزی که بیشتر به همان شکل کانال‌های سنتی و خاکی است، باعث هدررفت میزان قابل توجهی از آب می‌شود. تبدیل این کانال‌ها از شکل سنتی به سیمانی یا انتقال آب درون لوله یا همان شکل سرپوشیده می‌تواند با حفظ آب، به ارتقای ارزش اقتصادی و استفاده بهینه از آب کمک کند.

این خبر را به اشتراک بگذارید