اخاذی از بیمه به بهانه تصادف
پژوهشگر مرکز تحقیقات پزشکی قانونی هرمزگان: نتایج یک مطالعه توصیفی در هرمزگان نشان میدهد بیشتر مراجعهکنندگان با صدمات ساختگی به پزشکی قانونی مردانی با سن۲۰ تا ۳۰ سال و سابقه کیفری هستند
همهروزه، با وقوع سوانح متعدد بهویژه ترافیکی، افراد زیادی برای جبران خسارت خود به پزشکی قانونی و شرکتهای بیمه مراجعه میکنند.
ولی نتایج یک پژوهش در این خصوص نشان میدهد برخی از این صدمات، با هدف دریافت خسارت، توسط خود افراد طراحی و اجرا میشوند.
به گزارش ایسنا، مرگ ناشی از سوانح ترافیکی بالاترین میزان مرگومیر ناشی از جراحتهای غیرعمدی را در دنیا به خود اختصاص داده است. به طوری که سالانه جان حدود ۳ میلیون نفر را در جادههای جهان میگیرد و همچنین باعث ۲۰ تـا ۵۰ میلیون مصدومیت غیرکشنده میشود و سیل عظیمی از افراد را بهسوی شرکتهای بیمهگر روانه میسازد؛ اما بد نیست از زاویهای دیگر نیز این موضوع را بررسی کنیم.
آسیب به خود در ۱۳ درصد مصدومان تصادفات
در برخی نقاط از جمله کشور ما ایران با توجه به شیوع بالای تصادفات و جراحتهای ناشی از آن، برخی افراد با ایجاد تصادفات و جراحتهای ساختگی یا افزودن به جراحتهای ناشی از یک تصادف واقعی، درصدد بـهدست آوردن مزایا و دریافت مبالغ سنگین از بیمهها بهعنوان غرامت هستند.
بر اساس مطالعات انجامشده، مشخص شده است حدود ۱۳ درصد از کل مصدومان ارجاعی به پزشکی قانونی، آسیب به خود داشتهاند. این میزان بیش از 2 برابر نتایج یک تحقیق در جمعیت ایالات متحده است. این در حالی است که وقوع مسائلی از این دست و افزایش تقلب در بیمهها علاوه بـر هزینه مالی سنگین ایجادشده بر شرکتهای بیمهای کشـور، منجر بـه افزایش حق بیمهها و تحمیل بار اقتصادی بر تمامی افراد یک جامعه میشود.
در همین رابطه، یک مطالعه علمیپژوهشی توسط محققانی از مرکز تحقیقات پزشکی قانونی هرمزگان انجام شده است که هدف از آن، بررسی فراوانی و الگوی صدمات مراجعهکنندگان حوادث ترافیکی به واحد معاینات پزشکی قانونی بوده است.
جزئیات یک پژوهش
یک مطالعه مقطعی توصیفی در یک بازه زمانی یکساله روی تعدادی از مصدومان ناشی از تصادفات رانندگی مراجعهکننده بـا معرفینامه مقام قضایی به اداره کل پزشکی قانونی استان هرمزگان واقع در بندرعباس انجام شده است. این افراد توسط یکـی از پزشکان قـانونی معاینه شده و بعد از شک به ایجاد صدمات ساختگی، توسط یکی دیگر از پزشکان قانونی معاینه مجدد شده بودند.
بر اساس یافتههای این تحقیق، اکثریت مراجعهکنندگان با صدمات ساختگی به پزشکی قانونی، مرد، در گروه سنی ۲۰ تا ۳۰ سال، با شغل آزاد، سابقه کیفری و سطح تحصیلات زیر دیپلم بودند. از نظر الگو نیز شایعترین محل جراحت و شکستگی به ترتیب ساعد دست و ساییدگی، بهعنوان تظـاهر عمده صدمات ساختگی بوده است.
«سعید محمدی»، پژوهشگر مرکز تحقیقات پزشکی قانونی هرمزگان، میگوید: بر اساس یافتههای ما شایعترین محل صدمه جراحت سطحی ساعد بود؛ همچنین در بررسی سوابق کیفری افراد، مشخص شد حدود ۲۶ درصد از آنها سابقه کیفری داشتند. برخی از افراد دارای 2 یا بیشتر از 2مورد سابقه کیفری بودند.
وی میافزاید: ساییدگی نیز شایعترین نوع جراحت در افراد مورد پـژوهش بود. بهعلاوه، بهطورکلی در ۶۴ مورد از افراد شکستگی دندانی ملاحظه شد که بیشترین فراوانی مربـوط بـه شکستگی دندانی نوع UL2 بـود.
آموزش مدون پزشکان قانونی
پژوهشگران معتقدند که با استفاده از نتایج این تحقیق بایستی راهکارهایی را برای جلوگیری از این اتفاقات ارائه داد که از آن جمله میتوان به آموزش مدون پزشکان قانونی در خصوص الگوی صدمات ساختگی، خصوصیات فردی و مختصات فردی و مختصات حوادث ترافیکی ساختگی، ارتباط نزدیک پزشکان قانونی و بیمهها در برخورد با حوادث ساختگی، تدوین قوانین جدید با پیشبینی مجازاتهای مناسب در مواجهه با حوادث و صدمات ساختگی بهعنوان عامل پیشگیریکننده اشاره کرد.
نتایج به دست آمده از پژوهش فوق در مجله «پزشکی قانونی ایران» منتشر شدهاند. این مجله متعلق به سازمان پزشکی قانونی ایران است.