• شنبه 1 اردیبهشت 1403
  • السَّبْت 11 شوال 1445
  • 2024 Apr 20
شنبه 23 شهریور 1398
کد مطلب : 78173
+
-

دغدغه قلم و دفتر

مسئولان استان‌های کردستان و کرمانشاه  از افزایش نظارت‌ها بر بازار لوازم‌التحریر خبر می‌دهند

پرونده
دغدغه قلم و دفتر


روزیتا قادری|  سنندج- خبرنگار:


شهریورماه هر سال در آستانه بازگشایی مدارس، بازار خرید و فروش لوازم‎التحریر داغ می‌شود و شهر بوی مدرسه و بوی لوازم‎التحریر نو می‎گیرد. مغازه‌های لوازم‎التحریری مملو از پدر و مادرانی‌ است که به همراه فرزندان دانش‎آموز خود، مشغول خریدند.  دانش‌آموزان نیز خوشحال از خرید لوازم جدید مدرسه هستند و از بی‌پولی، تورم و گرانی خبر ندارند.  گرانی لوازم‎التحریر و افزایش چشمگیر قیمت‎ها، اغلب خانواده‌ها را که شاید تعداد بیشتری فرزند در حال تحصیل داشته باشند، دچار مشکل‌ خواهد کرد، از طرفی حمایت و توجه به محصولات تولید داخلی نیز موضوع مهم دیگری است که والدین باید به آن توجه کنند، چراکه لوازم‎التحریر و نوشت‎افزار یکی از حوزه‎هایی است که تولید داخلی آن می‎تواند مورد توجه جدی قرار بگیرد.


اجبار در انتخاب لوازم‏التحریر ارزان‌قیمت

پدر یک دانش‌آموز که در مغازه لوازم‎التحریر مشغول خرید برای فرزندش است، در گفت‌وگو با همشهری اظهار می‎کند: امروز برای خرید لوازم‎التحریر فرزندم چند ساعتی در سطح شهر به دنبال لوازمی باکیفیت و قیمت مناسب بودم، اما قیمت‎ها بسیار افزایش یافته است، مردم انتظار کاهش قیمت‎ها را نداشتند، اما تا این اندازه گران شدن هم انتظار نبود.  «سیف‎الله زندی» می‎گوید: خرید کالای ایرانی و تولید داخلی در جای خودش برای ما مهم است، اما حتی قیمت این کالاها نیز گران شده است، گرچه با این اوصاف اگر کیفیت لوازم‌التحریر داخلی مناسب باشد، قطعا قیمت را مد نظر نمی‎گیرم و حتما از محصولات داخلی بیشتر استفاده می‎کنیم.

یکی دیگر از شهروندان سنندجی به همراه 2 فرزندش هنگام خرید لوازم مدرسه عنوان می‎کند: افزایش قیمت‎ها و اختلاف نرخ لوازم‎التحریر، پوشاک و کیف از سال گذشته تاکنون بسیاری از خانواده‎ها را در روزهای نزدیک به آغاز سال تحصیلی جدید در نگرانی فرو برده است.«مهناز سیفی» با ابراز نارضایتی از گرانی لوازم‎التحریر بیان می‎کند: ناتوانی در خرید لوازم‎التحریر برای فرزندم مرا آزار می‌دهد. یکسری لوازم‎التحریر گران‌قیمت با رنگ و لعاب فراوان در بازار ارائه می‌شود که بسیار گران است و از پس خرید آنها برنمی‌آییم.

وی با اشاره به انتخاب خرید کالای داخلی یا خارجی اظهار می‎کند: تولیدکنندگان داخلی باید به نکات آموزشی و ذائقه دانش‌آموزان بیشتر توجه کنند و کالاهایی را تولید کنند که توان رقابت با نمونه‎های خارجی را داشته باشند. امروزه همه‌جا صحبت از حمایت تولیدات ملی در میان است، اما باید به ارتقای کیفیت و جذابیت محصولات داخلی با شکل و فرم زیباتر نیز توجه شود، در صورت رعایت این موارد، قطعا از کالای داخلی استقبال خواهم کرد.


ساخت لوازم‎التحریر از مواد اولیه داخلی

یکی از فروشندگان لوازم‎التحریر سنندجی نیز به مشکلات موجود در این حوزه اشاره و بیان می‌کند: ما هر روز شاهد حضور پدر و مادرهایی هستیم که حتی توان خرید لوازم‌التحریر ساده را هم ندارند، اکنون که نیمی از شهریور گذشته است، بازار خرید و فروش نسبت به سال‎های گذشته بی‌رونق شده است.

«مسعود بهمنی» با بیان این‌که در شهریور سال جاری قیمت‌ها 3 برابر مشابه سال گذشته شده است، می‌افزاید: از دیدگاه من تولید داخلی شعار است، چراکه اکثر مواد اولیه آنها خارجی است و باز هم قیمت‌ها هیچ تفاوتی با محصولات خارجی ندارد. باید لوازم‎التحریر از مواد اولیه داخل کشور تهیه شود که هم برای حمایت از تولید داخلی فرهنگ‌سازی شود و هم قیمت‎ها به مردم فشار وارد نکند. وی در ادامه به گرانی کاغذ در سطح کشور اشاره و عنوان می‎کند: قطعا خرید کتاب‎های مدارس بار اقتصادی بسیاری برای والدین خواهد داشت، امیدوارم در این زمینه مسئولان متولی حداقل تدبیری بیندیشند. 

یکی دیگر از فروشندگان لوازم‎التحریر خیابان امام با ذکر این‌که باید محصولات داخلی بیشتر مورد نظر فروشندگان باشد، اظهار می‎کند: متاسفانه در آستانه بازگشایی مدارس اکثر دست‌فروشان و مغازه‎های سطح خیابان به فروش لوازم‎التحریر روی می‎آورند و نیاز است نظارت دقیق و منسجمی بر اجناس و قیمت‎ها وجود داشته باشد. 

به عقیده این فروشنده سنندجی، لوازم‎التحریر ایرانی نسبت به اجناس چینی بسیار باکیفیت‎تر است و مردم استقبال خوبی از محصولات باکیفیت می‎کنند، لذا باید توجه مردم را بیشتر به خرید محصولات ایرانی معطوف کنیم. امیدواریم با کاهش قیمت‎ها استقبال از اجناس چینی کمتر شود.

وی در ادامه تصریح می‎کند: اکثر محصولات لوازم‎التحریر مغازه‎ام را از تهران خریداری می‎کنم و حدود 80 درصد تولید داخلی است و با مد نظر قرار دادن قیمت‎ها، قطعا از محصولات داخلی حمایت خواهیم کرد. گرچه مردم هم به برند، شخصیت‎ها، طراحی روی جلد دفاتر و... بیشتر توجه می‌کنند، لذا با تنوع اجناس معمولا قیمت اجناس نیز متفاوت است.


برخورد با متخلفان تا حد پلمب مغازه

رئیس اتحادیه چاپ و نشر نوشت‎افزار سنندج با اشاره به حدود 115 واحد نوشت‌افزار دارای پروانه کسب در استان اظهار می‎کند: از ابتدای شهریور تا انتهای مهر امسال این تعداد واحد، لوازم‎التحریر در سطح استان عرضه خواهند کرد. «فرید عزت‎پور» عنوان می‎کند: واحدهای بازرسی اتحادیه به واحدهای متخلفی که لوازم‎التحریر می‎‌فروشند اخطار می‌دهد و اگر به تخلفات خود ادامه دهند، برابر قانون مغازه‎های آنها پلمب خواهد شد.

 وی بیان می‎کند: یکی از کالاهای فرهنگی که در آستانه سال تحصیلی جدید، دانش‌آموزان و والدین با آن سروکار دارند، همین لوازم‎التحریر است، لذا ترغیب برای لوازم آموزشی ایرانی ضمن این‌که میلیاردها ریال صرفه‎جویی ارزی به دنبال خواهد داشت، باعث رونق کارخانه‎ها و اقتصاد کشور می‌شود.رئیس اتحادیه چاپ و نشر نوشت‎افزار سنندج می‎گوید: افزایش کیفیت کالاها، ساماندهی بیشتر تولید و توزیع لوازم‎التحریر و برپایی نمایشگاه‎های مختلف، گام‎های اساسی در جهت رفع مشکلات موجود و گرانی خواهد بود.


برپایی نمایشگاه پاییزه 

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان درباره نظارت‎های دقیق بر قیمت‎های لوازم‎التحریر در آستانه بازگشایی مدارس در گفت‌وگو با همشهری اظهار می‎کند: طرح نظارتی و برخورد سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان برای سال تحصیلی جدید مد نظر قرار گرفته است.«فرزاد سردارزاده» بیان می‌کند: برپایی نمایشگاه پاییزه از 20‌شهریور و طرح بازگشایی مدارس از جمله برنامه‎های مهم این سازمان در آستانه بازگشایی مدارس است. 

وی با بیان این‌که قبل از موعد مقرر نظارت و بازرسی جدید در سطح شهر شروع شده است، می‎گوید: در چند روز اخیر با نظارت و گشت‎های مداوم، متاسفانه بازرسان این سازمان متوجه مواردی از گران‎فروشی و تقلب در سطح استان بوده‎اند که پرونده آنها تشکیل و به سازمان تعزیرات حکومتی فرستاده شده است.

رئیس اداره نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان با بیان این‌که فروشندگان و دست‌فروشان این استان باید بر مبنای فاکتور جدید فروش داشته باشند، می‎افزاید: با توجه به بازار آرام فعلی و هشدار جدی به فروشندگان این سازمان ورود دقیق و شفاف خود را بر فروش لوازم‎التحریر شروع کرده، اما در چند روز آینده قطعا با شدت نظارت و برخورد جدی بر بازار لوازم‎التحریر ورود خواهیم داشت.   سردارزاده می‏افزاید: به منظور تثبیت قیمت کاغذ، با تهران مکاتباتی داشته‌ایم و امیدواریم وزارتخانه و دولت توسط ستاد تنظیم بازار با در اختیار قرار دادن دفتر یارانه‎ای، این کالا با قیمت یارانه‌ای در مدارس و مغازه‌ها توزیع شود، اما هنوز این موضوع تثبیت نشده است.

 

نابسامانی بازار  لوازم التحریر کرمانشاه


فرحناز چراغی|  کرمانشاه- خبرنگار:

هر سال با فرارسیدن شهریور پدر و مادر‌ها به تکاپوی خرید لوازم التحریر برای دانش‌آموزان می‌افتند. گرانی‌ این بار به بازار لوازم التحریر رسیده، به طوری یک دفتر ساده و معمولی قیمت چندبرابری پیدا کرده است. سری به بازار اصلی کرمانشاه زده‌ایم. مردم به بازار آمده‌اند، اما هنوز بازار رونق آن‌چنانی ندارد. در یک پرس‌وجوی کوتاه متوجه می‌شوید که مردم برای خرید لوازم التحریر همچون سال‌های پیش، شور و هیجان ندارند. قیمت‌ها بالاست و مردم برای خرید هر قلم از لوازم التحریر، بازار را بالا و پایین می‌کنند تا بتوانند کمی ارزان‌تر خرید کنند.

یکی از شهروندان با بیان این‌که 2 فرزند دانش‌آموز پسر دارد، می‌گوید: تاکنون ۸۰۰ هزار تومان دفتر، چند مداد سیاه و چند مداد قرمز خریده‌ام و هنوز خریدمان تمام نشده است. وی که دارای ۲ دانش‌آموز ابتدایی دوقلو است، می‌افزاید: من کارمند بانک و همسرم پزشک است. گرانی بازار لوازم التحریر ما را از خرید‌های اضافی منع کرد و ترجیح دادیم بقیه خریدها را به زمان دیگری موکول کنیم.این شهروند اضافه می‌کند: خرید برای ما سخت بود، وای به حال خانواده‌های کارگر و... آنها چطور می‌توانند از عهده این همه گرانی برآیند.  این شهروند ادامه می‌دهد: با ۸۰۰ هزار تومان فقط توانسته‌ایم چند قلم جنس تهیه کنیم و کیف و لباس هنوز مانده است.

 وی با گلایه از گرانی چند برابری قیمت بازار لوازم التحریر می‌گوید: دولت باید نظارت بیشتری بر بازار داشته باشد، چراکه مردم مجبور به خرید و تحت فشارند. یکی از فروشنده‌ها نیز با ابراز نارضایتی از وضعیت بازار کرمانشاه می‌گوید:  قیمت اجناس نسبت به سال گذشته چندین برابر افزایش یافته و مردم مانند قبل توان خرید و تهیه لوازم التحریر را برای فرزندشان ندارند.

وی با اشاره به این‌که قیمت کاغذ و دفتر بیش از همه لوازم التحریر گران شده است ادامه می‌دهد: یک دفتر ساده ۴۰ برگ ۵ هزار تومان، سیمی آن ۱۰ هزار تومان است. همچنین قیمت هر دفتر سیمی ۱۰۰ برگ ۳۰ تا ۵۰ هزار تومان، سیمی ۸۰ برگ ۲۰ تا ۴۰ هزار تومان، ۶۰ برگ ۱۵ تا ۲۵ تومان است. دفتر معمولی نیز با کمی تفاوت قیمت نسبت به دفاتر سیمی، با توجه به جنس و تعداد برگ، قیمتی بین ۱۰ تا ۲۵ هزار تومان در بازار دارد.  این فروشنده اضافه می‌کند: این‌ها تنها لوازم نوشتن است.

 قیمت کیف، کوله‌پشتی و دیگر اقلام نیز بماند.  یکی دیگر از والدین که در حال خرید دفتر است، می‌گوید: همسرم کارگر است. یک فرزند دانشجو و یک دانش‌آموز دارم. قصد خرید لوازم التحریر آن‌چنانی ندارم اما قیمت‌ اجناس معمولی هم افزایش چند برابریپیدا کرده است. یک دفتر ۴۰ برگ با جلد ساده ۵ تا ۶ هزار تومان قیمت دارد. یک دفتر سیمی ۵۰ برگ هم ۹ هزار تومان است. دفتر ساده ۵۰ برگ هم ۸ هزار تومان است.

وی به قیمت خودکار نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: خودکار ۷۰۰ تومانی سال گذشته الان به ۲۵۰۰‌تومان افزایش قیمت داده است. قیمت لوازم التحریر۳ برابر افزایش داشته است. این شهروند با بیان این‌که گرانی در بازار لوازم التحریر‌ها سرسام‌آور است، اظهار می‌کند: برای خانواده‌های کارگر و ندار خرید لوازم التحریر سخت‌تر از سایر اقشار جامعه است و دولت نیز به فکر این قشر ضعیف و مظلوم نیست.وی می‌افزاید: خرید را به آینده موکول کرده‌ام، بلکه کمی قیمت‌ها متعادل‌ شود. هنوز اول کار بازار لوازم التحریر است. منتظر می‌مانم که بازار کمی آرام‌ شود.


گرانی قیمت لوازم التحریر 

یک دانش‌آموز سال اول دبیرستانی نیز با اشاره به گرانی قیمت لوازم التحریر می‌گوید: سال گذشته هر لوازم تحریری که خواستم، مادرم برایم خرید اما امسال خیلی محتاطانه خرید می‌کنیم. قیمت خودکار چند برابر شده و نمی‌شود هر چیزی را خرید. امسال مجبور شدیم خودکار و دفتر با جنس و کیفیت پایین‌تری خریداری کنیم.«مهراد» می‌افزاید: مادرم خودش انتخاب می‌کند و حق انتخاب لوازم التحریر را از من گرفته است و می‌گوید من گران‌قیمت‌ها را انتخاب می‌کنم. 

مادر این دانش‌آموز نیز با بیان این‌که فرزندم را مجبور به پذیرش دلایل خودم کرده‌ام، می‌افزاید: فرزندم ممکن است در مدرسه در مقایسه با لوازم‌التحریر همکلاسی‌هایش ناراحت شود اما چه می‌شود کرد؟ حقوق ما کفاف گرانی‌ها را نمی‌دهد و باید فرزندانمان را متقاعد کنیم به خواسته‌های ما عمل کنند.مادر مهراد می‌افزاید: برایم سخت است که نمی‌توانم لوازم التحریر دلخواه فرزندم را تهیه کنم و تسلیم گرانی‌ها شده‌ایم. وی اضافه می‌کند: نسبت به پارسال کمی کمتر برایش خرید کرده‌ام، چراکه توانش را نداریم. امیدوارم دولت سروسامانی به این بازار دهد.


دردسرهای فروشندگان 

یکی از فروشندگان لوازم ‌التحریر با اشاره به رشد چند برابری قیمت انواع لوازم التحریر می‌گوید: اقلام لوازم التحریر بسیار گران و در بازار کمیاب شده است. «ابراهیمی» می‌افزاید: تامین لوازم‌التحریر با مشکل مواجه شده است و جنس به‌سختی پیدا می‌شود. برخی فروشندگان عمده نیز به‌عمد و با وجود داشتن لوازم التحریر اقدام به فروش نمی‌کنند و می‌گویند نداریم.

وی ادامه می‌دهد: خرید مردم نیز با توجه به شرایط بازار بسیار کم شده است. استان ما که استانی پر از بیکار است بدون شک خرید و فروش لوازم التحریر با قیمت چند برابری در آن بسیار مشکل است. مردم بیشتر اجناس با کیفیت پایین را خریداری می‌کنند‌. این کاسب اضافه می‌کند: بیشترین افزایش قیمت به قیمت دفتر مربوط می‌شود که به دلیل گرانی و کمبود کاغذ در کشور است. سال گذشته قیمت یک دفتر معمولی ۴۰ برگ ۲۵۰۰ تومان بود که امسال به ۵ هزار تومان رسیده است. با نزدیک شدن به بازگشایی مدارس هر روز قیمت‌ها بالا و بالاتر می‌رود‌. 


کاهش خرید مردم 

نایب‌رئیس اتحادیه کتاب و لوازم التحریرفروشان کرمانشاه نیز از افزایش چند برابری قیمت برخی از انواع لوازم التحریر نسبت به سال گذشته خبر می‌دهد. «محمد تقی زرشکیان» می‌گوید: به دلیل افزایش قیمت‌ها، خرید مردم کرمانشاه به اندازه سال‌های گذشته نیست. وی با اشاره به افزایش قیمت دفتر می‌افزاید: دفتر حدود ۲۰۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش قیمت داشته است. این گرانی به دلیل کمبود و گرانی کاغذ در کشور است. به گفته زرشکیان، قیمت دیگر انواع لوازم التحریر نیز بین ۸۰‌تا ۴۰۰ درصد نسبت به سال قبل گران شده‌ است. 


رصد بازار در سراسر استان

معاون بازرسی و حمایت از حقوق مصرف‌کننده نیز در گفت‌وگو با همشهری با بیان این‌که 3 اکیپ بازرسی از ابتدای شروع خرید لوازم التحریر، بازار را در شهر کرمانشاه تحت رصد خود دارند، می‌گوید: در همه شهرستان‌ها نیز اکیپ‌های بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در حال رصد بازار هستند. هر روز اکیپ‌های بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت با همکاری دیگر ارگان‌های مرتبط در حال رصد دقیق بازار هستند. «مسعود بیگلری» با تاکید بر برخورد قاطعانه با گران‌فروشی‌ها و دیگر تخلفات بازار اضافه می‌کند: چندین پرونده تخلف نیز تشکیل شده است. 

وی با اشاره به گشایش نمایشگاه ویژه لوازم التحریر با هدف تعدیل این بازار می‌افزاید: در این نمایشگاه نیز اکیپ‌های نظارت و بازرسی سازمان حضور دارند و مردم در صورت مشاهد هر گونه تخلف در بازار با شماره ۱۲۴ سازمان تماس بگیرند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن بررسی شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید