توسعه کشت چغندر پاییزه در فارس
مدیرعامل اتحادیه مرکزی شرکتهای تعاونی تولید روستایی با اشاره به تلاش برای توسعه کشت چغندر پاییزه در کشور تاکید کرد که امسال کاشت چغندر پاییزه در هزار هکتار از اراضی کشاورزی استانهای فارس، ایلام و کرمانشاه دنبال میشود.
به گزارش ایسنا، «محمدرضا رزاقی» در جلسه نشست کشت چغندر پاییزه در شیراز با اشاره به نقش تعاونیها در افزایش عملکرد محصولات کشاورزی، بهرهوری آب و مهندسی کردن کشاورزی گفت: توسعه کاشت چغندر قند پاییزه در دستور کار قرار دارد.
وی افزود: امسال تعاونی تولید روستایی کشت چغندر قند را در 3 استان کرمانشاه، ایلام و فارس و در سطحی حدود هزار هکتار اجرا خواهد کرد.
به گفته این مقام مسئول، برای سهولت توسعه چغندر قند کارگروه استانی متشکل از نمایندگان جهاد کشاورزی، تعاون روستایی، صندوق بیمه و بانک کشاورزی با دبیری اتحادیه استان تشکیل شده است و برای مدیریت بهتر کشت و کمک به کشاورزان، اتحادیه تعاونی کشور با برخی کارخانههای قند قرارداد منعقد کردهاند.
رزاقی گفت: اتحادیه مرکزی تعاونیهای تولید شامل 1500 شرکت تعاونیهای تولید در کشور و بیش از 170 شرکت در استان فارس است و بالغ بر500 هزار بهرهبردار بخش کشاورزی عضو این شبکه هستند و 3/3 میلیون هکتار از اراضی کشور در حوزه شرکتهای تعاونی قرار دارد. او با بیان اینکه 66 اتحادیه شهرستانی و استانی در کشور وجود دارد که 10 هزار نفر با تحصیلات کاردانی تا دکترا در این اتحادیه شاغل هستند گفت: تشکلهای تعاونی تولید باید با توجه به سیاستهای کلان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان مرکزی، برنامههای کوتاهمدت و طولانیمدت خود را تنظیم کنند.
رزاقی گفت: در اتحادیه کشور برنامهها در 4 محور فنی-مهندسی، پایداری و توسعه، مالی و اعتباری و بازرگانی تنظیم شده است. از این رو در سال جاری 3 محور اصلی تولید بذر، توسعه تشکلها و تعاونیها و مدیریت کشت در قالب کشت کشاورزی قراردادی یا مشارکتی در دستور کار قرار دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس نیز در این نشست گفت: متقاضیان احداث کارخانه فراوری چغندر قند و گوجهفرنگی با فناوری جدید و در مناطق مورد نیاز از تسهیلات با بهره ۱۵ درصد برخوردار میشوند.
«محمدمهدی قاسمی» افزود: در زنجیره تولید صنایع فراوری نقش موثری دارند. از این رو در برنامه طولانیمدت «مدیریت کشت چغندر قند وگوجهفرنگی» توسعه کارخانهها با مدیریت کشاورزان و تعاونیها تولید در دستور کار قرار دارد.
وی با اشاره به شرایط تحریم و جنگ اقتصادی حاکم بر جامعه گفت: در شرایط موجود، تامین امنیت انرژی و کالری جامعه از جمله تولید شکر استحصالی از چغندر قند ضرورت دارد، چراکه واردات این محصول ارزبری به دنبال دارد.
قاسمی با تاکید بر اینکه کشت چغندر قند پاییزه نسبت به بهاره به دلیل صرفهجویی 50 درصدی در مصرف آب در اولویت است با توجه به افت کمی و کیفی آبهای زیرزمینی گفت: اولین و مهمترین راهبرد جهاد کشاورزی آبمحوری است.
از این رو انتقال کشت بهاره به پاییزه و در رأس آن چغندر قند در دستور کار قرار دارد. این مقام مسئول با بیان اینکه چغندر قند بهاره در شرایط سنتی ۱۵ هزار متر مکعب و با روشهای نوین آبیاری ۹ تا ۱۰ هزار متر مکعب در هکتار آب مصرف میکند افزود: در چغندر قند پاییزه امکان استفاده از آب سبز فراهم میشود.
وی از دیگر مزایای کشت چغندر قند پاییزه «گندمبنیان بودن» این محصول زراعی برشمرد و اضافه کرد: کاشت این محصول به اصلاح و بهبود ساختار خاک و کنترل عوامل خسارتزا کمک میکند. اگرچه چغندر قند پاییزه عیار پایینتری نسبت به بهاره دارد، با توجه به تناژ تولید بالاتر این نقصیه برطرف میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس فراهم کردن بستر تولید را وظیفه و مسئولیت این سازمان دانست و افزود: از برنامه کوتاهمدت در توسعه کشت چغندر قند پیگیری مطالبات سال گذشته چغندرکاران است و اگرچه از ابتدا به صورت قهری با کارخانهداران برخورد نشد، هر روش ممکنی که حق و حقوق کشاورزان را به رسمیت بشناسد دنبال میشود.