تراژدی فیلمسازی در کرمانشاه
اشکان چاوشی که اخیرا تندیس جشنواره و مقام اول جشنواره ملی موج کیش را از آن خود کرد، از مشکلات فیلمسازی در کرمانشاه میگوید
فرحناز چراغی | کرمانشاه- خبرنگار:
فیلمنامه «سلامون» نوشته «اشکان چاوشی» تندیس جشنواره و مقام اول جشنواره ملی موج کیش را از آن خود کرد. اشکان چاوشی متولد ۱۳۵۴ در کرمانشاه مدرس و فیلمساز عضو انجمن سینمای جوان کرمانشاه پیش از این با فیلمنامه سلامون تندیس جشنوارههای شبدیز، ژیار، و momo سوئیس را نیز کسب کرده بود. این جشنواره پنج تا هفتم شهریور در جزیره کیش برگزار شد. وی همچنین مدرک لیسانس نرمافزار و فوق لیسانس MBA و دانشآموخته انجمن سینمای جوانان ایران در رشته کارگردانی فیلم کوتاه است و اکنون مدرس فیلمنامهنویسی انجمن سینمای جوانان کرمانشاه نیز است. در ادامه گفتوگوی همشهری را با این نویسنده میخوانید.
از چگونگی ورودتان به عرصه دنیای هنر بگویید.
از سالهای دبیرستان یعنی دهه 70 شروع به نوشتن داستان کوتاه و شعر کردم. شعر مدام با من بوده اما سالهای دانشجویی و بعد از آن داستان را رها کردم. تا اینکه به واسطه داشتن دوستان فیلم کوتاهساز با انجمن سینمای جوان آشنا شدم. آزمون دادم و دوره کارگردانی فیلم کوتاه را گذراندم. در حین دوره، وسوسه نوشتن داستان به شکل فیلمنامه در من بیدار شد و تا الان تبدیل به مهمترین تفریح و دلمشغولی من شده است. چند فیلمنامه کلاسی داشتم که بعدها با کمی دستکاری به آنها سر و ریختی دادم و بعدها هم در جشنوارهها موفق بود و هم به سراغ ساختشان رفتم.
اولین اثرتان چه بود و تاکنون چند فیلم ساختهاید؟
اولین فیلمنامه جدی من «چمدان» نام داشت. من تا امروز 3 فیلم به نامهای «چمدان»، «کفش» و «سهمی از یک قبر» ساختهام. الان هم مشغول مراحل پیشتولید فیلم جدیدم به تهیهکنندگی انجمن سینمای جوان کرمانشاه هستم.
در کارهایتان به دنبال چه هستید؟
نمیتوان گفت که موضوعات خاصی را برای نوشتن و ساختن انتخاب میکنم. علاقهمندی من به سینمای داستانگو است. در نتیجه هر داستانی که برای من جذاب باشد و البته مناسب مدیوم فیلم کوتاه باشد میتواند دستمایه کار قرار بگیرد.
فیلمنامه سلامون درباره چیست؟
فیلمنامه سلامون یک اقتباس آزاد از داستان «زیباترین غریق جهان» نوشته «گابریل گارسیا مارکز» است. داستان در یک دهکده ساحلی در جنوب ایران اتفاق میافتد. جسدی بسیار بزرگ و اسرارآمیز به ساحل میآید. جسد متعلق به سلامون دریانورد است. همراه با جسد، ماهیهای فراوانی به ساحل دهکده میآیند اما از طرف دیگر زنان مسحور سلامون میشوند. داستان ماجرای بلاتکلیفی مردان در این شرایط است. به نظرم داستان این بلاتکلیفی این آونگ بودن بین تامین معاش و حفظ علاقهمندیها و روابط انسانیِ دلخواه، یک داستان همیشگی و همهگیر است.
فیلمنامه در چند دقیقه ساخته شد؟
این فیلمنامه حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان برای فیلم به خود اختصاص خواهد داد.
سلامون علاوه بر جشنواره موج در کدام جشنوارهها موفق شد؟
این فیلمنامه در جشنوارهای در زوریخ سوئیس برنده جایزه بهترین فیلمنامه شده است. همچنین تندیس جشنوارههای شبدیز، ژیار و موج را از آن خود کرده اما هنوز حامی مالی برای ساخت آن پیدا نشده است. امیدوارم بهزودی این اتفاق بیفتد و سلامون ساخته شود.
درباره جشنواره موج نیز توضیح دهید که چه جشنوارهای است و در چه سطحی قرار دارد؟
سومین دوره جشنواره موج در جزیره کیش برگزار شد. تقریبا تمامی نامآوران عرصه فیلم کوتاه در این جشنواره سراسری حضور داشتند و کیفیت آثار ارائه شده بالا بود. میزبانی هم در حد بسیار خوبی ارائه شد. گرمای جزیره باعث شده بود که فیلمسازان در لابی هتل حلقههای دوستانهای شکل بدهند که به نظرم به بهبود روابطشان بسیار کمک کرد. در واقع یکی از مهمترین اهداف و دستاوردهای جشنوارهها نزدیک کردن فیلمسازان به هم است که به نظرم در جشنواره موج این امر محقق شده بود.
وضعیت فیلم کوتاه در سینمای استان کرمانشاه را چگونه ارزیابی میکنید و حمایتهای نهادهای مرتبط را چطور میبینید؟
کرمانشاه همیشه چهرههای مهمی در حوزه فیلم کوتاه داشته. هنوز هم همینطور است. اما راستش را بخواهید وضعیت فیلمسازی در اینجا غمانگیز است. نه حوزه هنری، نه صدا و سیما و نه ارشاد اسلامی هیچکدام نسبتی با انجمن سینمای جوان و فیلمسازان آن ندارند. در نطقها و مصاحبهها حرف از حمایت و اهمیت این حوزه زده میشود، اما دریغ از عمل. انجمن سینمای جوان پر از ایده و تخصص است، اما امکانات به طرز اغراق شدهای برای تولید فیلم ضعیف است. حمایتهای مالی صفر است. هیچ پروژه مشترکی با انجمن باز نمیشود. فقط خود انجمن است که به فیلمسازانش کمکهای مالی البته به شکلی مختصر میکند. در کل به نظرم فضای کرمانشاه فضایی فرهنگی و حمایتگر در هنر نیست.
در پایان اگر نکته خاصی مدنظرتان است بفرمایید.
واقعیت این است که کرمانشاه برای کسی که دنبال هدفهایی بزرگ میگردد، فضای محدودی دارد. همیشه وسوسه رفتن به سراغ آدم میآید. من نمیخواهم با تهران مقایسه کنم یا با اصفهان حتی. به سنندج نگاه کنید؛ فیلمسازان دوست ما در کردستان، پروژههایی مشترک با حوزه هنری و ارشاد اسلامی کردستان دارند و توانستهاند آثاری تولید کنند که در جشنوارههای جهانی با آبرو و اعتبار، افتخار کسب کند. چه میشود کرد؟ من از شما میپرسم برای حمایت از ساخت یک فیلم کوتاه در کرمانشاه، کدام دست از آستین بیرون آمده؟ هیچ.
فعالیتها و موفقیتهای اشکان چاوشی
داوری شصتمین جشنواره منطقهای انجمن سینمای جوانان ایران در بخش فیلمنامه
-برنده تندیس بهترین فیلمنامه از فستیوال MOMO سوئیس-۲۰۱۹
-برنده تندیس بهترین فیلمنامه فیلم کوتاه جشنواره موج کیش- ۱۳۹۸
-برنده تندیس بهترین فیلمنامه فیلم کوتاه جشنواره شبدیز کرمانشاه- ۱۳۹۷
-برنده تندیس بهترین فیلمنامه فیلم کوتاه جشنواره ژیار سنندج- ۱۳۹۷
-برنده تندیس بهترین فیلمنامه فیلم کوتاه جشنواره شبدیز کرمانشاه- ۱۳۹۶
-کسب رتبه دوم فیلمنامهنویسی جشنواره کومش سمنان- ۱۳۹۵
-برگزیده بخش فیلمنامهنویسی جشنواره ملی حسنات اصفهان- ۱۳۹۶
-کاندید دریافت بهترین فیلمنامه جشنواره ملی حسنات اصفهان- ۱۳۹۷
-برگزیده بخش فیلمنامهنویسی جشنواره ملی حسنات اصفهان- ۱۳۹۶
-نشر مجموعه شعر آزاد «عطرهای کهنسال»