• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
یکشنبه 17 شهریور 1398
کد مطلب : 77454
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/vNqL
+
-

عزاداری در نقطه مرزی آستارا

آیین‌ها و عزاداری‌ها در اقصی نقاط جهان با فرهنگ‌ها و آداب و رسوم خاص و منحصر‌به‌فرد ملت‌ها برگزار می‌شود. در نقطه صفر مرزی آستارا هم این آیین‌ها شکلی خاص و منحصربه‌فرد دارند. به گزارش ایسنا، شهرستان مرزی بندر آستارا با 94 هزار نفر جمعیت در غرب گیلان واقع شده که از طریق مرز زمینی با کشور جمهوری آذربایجان، راه ریلی با کشورهای اروپایی و از مرز دریایی با کشورهای حاشیه دریای خزر مراودات تجاری، اقتصادی و اجتماعی دارد.محله‌هایی در شمال آستارا و روستاهای خشکه دهنه، جلال‌آباد، باغچه‌سرا، قلعه، ونه، کشفی و حیران، بین خاک کشورمان و جمهوری آذربایجان، در نقطه صفر مرزی قرار دارند و با برخی محله‌ها و روستاهای آستارای جمهوری آذربایجان همسایه هستند. بیشترین جمعیت جمهوری آذربایجان، شیعه هستند. برادران و خواهران اهل تسنن نیز به عنوان اقلیتی مذهبی در کنار شیعیان 2 کشور در صلح، آرامش و امنیت زندگی می‌کنند. مردم جمهوری آذربایجان و ایران، اشتراکات فرهنگی زیادی دارند. در مناسبت‌های مذهبی، به ‌ویژه ایام محرم و صفر، نوای یا حسین(ع) و یا ابوالفضل(ع) آنها در کوچه‌ها و خیابان‌ها به گوش می‌رسد.کمتر کسی از آستارایی‌های تبعه 2 کشور وجود دارد که به کشور مقابل سفر نکرده باشد و با آیین‌ها و مشترکات دینی و فرهنگی آشنا نباشد. با فرارسیدن محرم، تعداد زیادی از زنان و مردان آذربایجانی با تردد از مرز زمینی آستارا که شبانه‌روز فعال است، خود را برای شرکت در مراسم عزاداری‌ سالار شهیدان به مساجد این شهرستان می‌رسانند.


2 ماه تعطیلی مجالس شادی در آستارای آذربایجان

«سارا اسکندراف» زنی میانسال اهل آستارای جمهوری آذربایجان که با چشمانی گریان به حرکت دسته‌های عزاداری امام حسین(ع) در ایران نگاه می‌کرد، گفت: تا لحظاتی دیگر به آن سوی مرز باز می‌گردم تا در عزاداری مسجد محله خودمان، «بوم مسجدی» شرکت کنم.وی با بیان این‌که عشق به امام حسین(ع) و برپایی آیین‌های عزاداری توسط مردم 2 خطه، پیونددهنده فرهنگ‌هاست، افزود: محرم در آن طرف مرز به شکل سنتی و همانند نسل‌های گذشته ما برگزار می‌شود و هر روز شور و حال بهتری به خود می‌گیرد.این شهروند اظهار کرد: در آستارای آذربایجان 6 مسجد وجود دارد. از اول محرم تا پایان ماه صفر، همه مجالس عروسی و شادی تعطیل می‌شود و مردم علاوه بر عزاداری به توزیع نذور هم می‌پردازند.


توزیع 40 روزه نذور

زنی دیگر از آستارای آذربایجان که در حال خرید سربند یا حسین(ع) برای تعدادی از زنان محله خود بود، گفت: حرکت دسته عزاداری در مسجد مرزی «روده کران» (محله‌ای آذری در نزدیکی رودخانه مرزی آستاراچای و همجوار با روستای باغچه‌سرای ایران) تقریبا به شکل آیین‌های آستارای ایران است.وی افزود: عاشقان امام حسین(ع) با به حرکت درآوردن دسته‌های عزاداری و اهتزاز پرچم‌های یا حسین(ع) و نواختن طبل و مرثیه‌سرایی، به سایر مساجد می‌روند و عزاداری می‌کنند. در منطقه ما مردم به شکل خودجوش 40 روز شیرین چورک، خوراک جوجه و سوتی پلو را به عنوان نذری پخش می‌کنند. 


برای عزاداری به ایران می‌آییم

«رئوف» که از جوانان اهل لنکران آذربایجان است، به دلیل عجله در بازگشت به کشورش و پیراهن سیاه منقش به یا ابوالفضل (ع) بین جمعیت توجه بیشتری به خود جلب می‌کند. وی درباره دلیل عجله‌اش گفت: باید با سرعت از مرز بگذرم تا بتوانم در عزاداری امام حسین(ع) مسجد محله خودمان در 60 کیلومتری آستارای آذربایجان شرکت کنم.رئوف، حذف ویزا برای اتباع آذری را از بهترین اقدامات سران ایران برشمرد و تصریح کرد: لنکران هر روز حسینی‌تر می‌شود و جوانان زیادی در این آیین‌ها شرکت می‌کنند. وی با بیان این‌که شهر لنکران مساجد زیادی دارد، افزود: محرم در آستارای ایران شرایط معنوی دیگری دارد. چندمین بار است که برای حضور در این آیین معنوی و مذهبی به ایران می‌آیم. قرار است تاسوعا و عاشورا همراه با 10 نفر از جوانان مسجد به آستارای ایران برگردم.پس از دهه نخست محرم و پشت سر گذاشتن این ماه و نزدیک شدن به روز اربعین، حال و هوای آستارا به گونه‌ای دیگر می‌شود. هزاران نفر از عاشقان امام حسین(ع)، خود را از کشورهای جمهوری آذربایجان، روسیه، گرجستان و سایر مناطق به آستارای آذربایجان می‌رسانند تا با عبور از مرز، به سیل زائران بزرگ اربعین در کشورمان بپیوندند. سال گذشته افزون بر 16 هزار نفر از مرز زمینی آستارا عبور کردند و خود را به جمع راهپیمایی‌کنندگان اربعین رساندند.پیش‌بینی می‌شود این آمار در اربعین سال جاری به 20 هزار نفر افزایش یابد. این مساله مستلزم ایجاد زیرساخت‌های بهتر و در شأن کشور در نقطه صفر مرزی آستارا، به‌ویژه پایانه و گمرک این شهرستان است.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید