• پنج شنبه 13 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 23 شوال 1445
  • 2024 May 02
چهار شنبه 13 شهریور 1398
کد مطلب : 76962
+
-

پیش‌بینی 2 نهاد بین‌المللی نشان می‌دهد؛ در یک دهه آینده رژیم غذایی ایرانی‌ها تغییر خواهد کرد

سفره ایرانیان؛ 10سال بعد


 براساس پیش‌بینی‌ها‌ی بین‌المللی، مصرف محصولات لبنی تا 10 سال آینده در ایران افزایش و سرانه مصرف مرغ کاهش خواهد یافت

 در یک دهه آینده؛ سرعت مصرف گوشت گاو ، گوساله  و مرغ در ایران کاهش خواهد یافت، در مقابل مصرف گوشت گوسفند رشد خواهد کرد

گزارش دو سازمان مرجع بین‌المللی پیش‌بینی می‌کند تا یک دهه آینده ذائقه و رژیم‌غذایی ایرانی رفته رفته تغییر خواهد کرد و ایرانیان به سمت مصرف بیشتر لبنیات و کاهش مصرف روغن، شکر و حتی مصرف کمتر گوشت مرغ، روی خواهند آورد.

به گزارش همشهری، مصرف مواد غذایی بیشتر و متنوع‌تر رابطه زیادی با توسعه پیدا کرده است. هرچه کشورها در جریان مدرن‌سازی، توسعه بیشتری پیدا می‌کنند سبک زندگی و رژیم غذایی‌شان هم تغییر می‌کند. این رویه در نیم قرن گذشته در ایران هم تجربه شده است. به‌طوری که تا نیم قرن گذشته برنج به مثابه یک خوراک همیشگی، سر سفره‌های ایرانی حاضر نبود و مصرف آن عمدتا به اعیاد و مهمانی‌ها محدود می‌شد. البته طبقه ثروتمند از این قاعده مستثنی بود، اما بخش بزرگی از جامعه ایرانی‌، فقط در مراسم‌ خاص، برنج می‌خوردند و اصطلاح لباس پلوخوری از همین جا شهره شده، اما اکنون در فرایند توسعه جهانی، برنج به یک ماده غذایی پرمصرف در ایران تبدیل شده است.

مطابق تازه‌ترین گزارش‌های جهانی، این تغییر رویه در مصرف خوراکی‌ها و تغییر در رژیم غذایی ملل، همچنان ادامه دارد. براساس تازه‌ترین پیش‌بینی‌ها، در یک دهه آینده سفره ایرانی‌ها دوباره تغییرات جدیدی را به‌خود خواهد دید. گزارشی که سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) و سازمان همکاری و توسعه اقتصادی
(OECD) با همکاری یکدیگر تهیه و تدوین کرده‌اند نشان می‌دهد؛ تا یک دهه آینده تولید محصولات کشاورزی و مواد غذایی تحت‌تأثیر پیشرفت تکنولوژی در دنیا افزایش خواهد یافت. برهمین مبنا در حجم مصرف مواد و محصولات کشاورزی در دنیا تغییراتی پدید خواهد آمد، ایران هم از این قاعده مستثنی نیست.

مطابق این پیش‌بینی، برنج همچنان برسر سفره ایرانیان خودنمایی خواهد کرد و دست‌کم تا 10 سال آینده یعنی سال 2028 میلادی مقدار مصرف برنج در ایران همچنان رو به رشد خواهد بود، اما در مقابل مصرف روغن و شکر در ایران کاهش خواهد یافت.


مصرف بیشتر لبنیات
گزارش دو سازمان‌جهانی؛ یعنی فائو و همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) نشان می‌دهد؛ محصولات لبنی تازه در 10 سال آینده به یکی از پر مصرف‌ترین محصولات در ایران تبدیل خواهد شد.هم‌اکنون سالانه 565 هزار تن محصولات لبنی در ایران تولید می‌شود و هر نفر سالانه 7کیلوگرم محصولات لبنی استفاده می‌کند که این مقدار در یک دهه آینده به هر نفر 7.7 کیلوگرم خواهد رسید.

طبق این گزارش مقدار تولید شیر که هم‌اکنون 6.5میلیون تن است تا 10 سال دیگر به 7.8 میلیون تن خواهد رسید و مصرف آن هم که در تولید محصولات لبنی نقش دارد به همین میزان افزایش خواهد یافت.
تخمین‌های این دو نهاد جهانی نشان می‌دهد در کنار افزایش مصرف شیر و لبنیات، مصرف شیرخشک بدون چربی هم در ایران تا 10سال آینده دست‌کم هزارتن افزایش خواهد یافت.هم‌اکنون سالانه 5 هزار تن شیر خشک در ایران استفاده می‌شود که این مقدار تا سال 2028 میلادی به 6هزار تن خواهد رسید. باوجود این، مقدار مصرف پنیر در ایران تا 10 سال آینده کمتر خواهد شد. این پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهد؛ مقدار مصرف پنیر از 259 هزار تن به 250 هزار تن در سال خواهد رسید که نشان‌دهنده کاهش سرعت مصرف پنیر تا یک دهه آینده است.


مصرف بیشتر گوشت گوسفند
گزارش فائو وسازمان همکاری و توسعه اقتصادی(OECD) نشان می‌دهد مقدار تولید گوشت در ایران تا سال 2028 میلادی، از 3 میلیون تن در سال به 3.6 میلیون تن خواهد رسید و به همین میزان مقدار مصرف گوشت هم تحت‌تأثیر رشد جمعیت افزایش خواهد یافت اما در یک دهه آینده  سرعت مصرف گوشت گاو، گوساله و مرغ در ایران کاهش خواهد یافت؛ البته در مقابل، سرعت مصرف گوشت گوسفند رشد خواهد کرد.

این برآوردها نشان می‌دهد؛ سرعت مصرف گوشت گوساله به مقدار کمی کاهش پیدا می‌کند اما در مقابل مصرف گوشت مرغ به‌مراتب با سرعت بیشتری کاهش خواهد یافت. مطابق محاسبات انجام شده سرعت رشد مصرف گوشت مرغ در میان خانواده‌های ایرانی از 3 به 1.7 درصد کاهش خواهد یافت که نشان می‌دهد در یک دهه آینده تمایل ایرانی‌ها به استفاده از مرغ در خوراک‌شان کمتر  می‌شود.

از دیگر نکات قابل تامل در این گزارش، کاهش مصرف سرانه ماهی و غذاهای دریایی در ایران است. در این گزارش پیش‌بینی شده کشورهای دیگر جهان به‌دلیل افزایش محدودیت‌ها برای صید ماهی به سمت آبزی پروری حرکت می‌کنند و بخش عمده مصرف غذاهای دریایی در جهان، تا یک دهه آینده، شامل محصولاتی خواهد بود که از آبزی پروری به‌دست می‌آید اما در ایران مقدار تولید و مصرف و صادرات محصولات دریایی کاهش خواهد یافت.

این خبر را به اشتراک بگذارید