• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
چهار شنبه 13 شهریور 1398
کد مطلب : 76809
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/rP44
+
-

دشت اسفدن؛ یک میراث ملی

دشت اسفدن قاین در همایش میراث طبیعی کشور در فهرست میراث طبیعی- ملی به ثبت رسید

گزارش
دشت اسفدن؛ یک میراث ملی

 دشت اسفدن یکی از زیبایی‌ها و شگفتی‌های طبیعی استان خراسان جنوبی است که در این دشت با مساحت ۲۴۰ کیلومتر مربع 2 اثر شاخص شامل دق اسفدن به شکل نمکزاری مسطح و بدون هیچ پوشش گیاهی و دره هندوستان با سرسبزی و پوشش گیاهی بسیار غنی به فاصله ۱۰ کیلومتری هم قرار دارند. به‌تازگی دشت اسفدن قاین در استان خراسان جنوبی شامل دق اسفدن و دره هندوستان در فهرست میراث طبیعی- ملی ثبت شده است.به گزارش ایرنا، این دشت زیبا به دلیل هوای نسبتا خنک،

نزدیکی به ارتفاعات مرتفع شاسکوه، نزدیک چندین مخروط افکنه بزرگ، خاک حاصلخیز دارای پوشش گیاهی و جانوری بسیار غنی و مستعد است که به عنوان یکی از مناطق حفاظت شده سازمان محیط‌ زیست ثبت شده است. دشت اسفدن از به هم پیوستن مخروط‌افکنه‌های متوالی ایجاد شده و ارتفاعات منطقه آن را محاصره کرده‌اند و چاه‌های کشاورزی متعددی در آن وجود دارد. 


پرورش آهوی ایرانی 

دشت اسفدن یکی از دشت‌های منطقه حفاظت‌ شده شاسکوه است که محل پرورش آهوی ایرانی است. جمعیت آهوی ایرانی منطقه حفاظت شده شاسکوه در داخل سایت 45 هکتاری فنس‌کشی شده و همچنین دشت‌های این منطقه پرورش می‌یابند. جمعیت آهوی ایرانی در این منطقه چیزی نزدیک به 30 تا20 راس است. 


پوشش گیاهی دشت

کارشناس ثبت میراث طبیعی استان خراسان جنوبی گفت: دره هندوستان اسفدن دره‌ای با پوشش گیاهی متنوع است که در قسمت کوهستانی درخت‌های انجیر وحشی، بنه، پسته کوهی، بادامشک و گز آن را فراگرفته و بوته‌های آویشن و زیره نیز در آن می‌روید. «زهرا رضایی ملکوتی» با بیان این‌که پوشش گیاهی دامنه‌های این دشت سوسن، شقایق و غیره است، عنوان کرد: درون دره نیز زرشک، عناب، پسته و کاج، قیچ، تاغ و گل شقایق می‌روید. وی با بیان این‌که دق به سرزمین‌های نسبتا هموار گفته می‌شود که دارای شیب ناچیز و کم است، ادامه داد: دق‌ها یکی از پدیده‌های زمین‌شناسی هستند که قابلیت نفوذپذیری کمی دارند، به جهت شوری خاک، این مناطق از پوشش گیاهی بسیار ضعیف برخوردارند. همچنین پوشش جانوری منطقه به دلیل نبود آب و گیاهان بسیار ضعیف است. 


سفر در ایام مختلف سال

کارشناس ثبت میراث طبیعی استان خراسان جنوبی گفت: طبیعت بهاری دره هندوستان اسفدن در روزهای بهاری بسیار آرامش‌بخش بوده و پوشش گیاهی این منطقه بسیار متنوع است، به طوری که انواع گیاهان دارویی و بوته‌های قیچ، تاغ و دشتی سرسبز و سرتاسر گل شقایق در بهار این منطقه را فرا می‌گیرد. ملکوتی افزود: انواع گیاهان دارویی به عنوان پوشش گیاهی این دشت جلوه زیبایی به منطقه می‌دهد؛ به گونه‌ای که جمع زیادی از مردم منطقه برای استفاده از طبیعت بکر منطقه در ایام سال به این جا سفر می‌کنند. وی گفت: آب سرد و گوارای دره هندوستان که از دل رشته کوه سرچشمه می‌گیرد بر لطافت و زیبایی این منطقه می‌افزاید. 

کارشناس ثبت میراث طبیعی خراسان جنوبی اظهار کرد: دشت اسفدن قاین در همایش میراث طبیعی کشور که در استان گیلان- بندر انزلی برگزار شد، در فهرست میراث طبیعی- ملی به ثبت رسید. اسفدن در فاصله ۵۷ کیلومتری شرق قاین مرکز شهرستان قاینات قرار دارد و فاصله قاین تا بیرجند ۱۰۰ کیلومتر است. استان خراسان جنوبی 4 اثر ثبت جهانی شامل باغ اکبریه بیرجند، قنات بلده فردوس، بیابان لوت و توبافی روستای خراشاد دارد و چند اثر دیگر این استان در فهرست پیشنهادی جهانی شدن قرار دارد.

این خبر را به اشتراک بگذارید