قلیانهایی که با «بستههای ورزشی» عوض میشوند
با دریافت مجوزهای لازم، طرح تعویض قلیان با بستههای ورزشی و طرحهای دیگر برای مقابله با مصرف دخانیات اجرا خواهد شد
با الهام از نمونه طرحهای موفقیتآمیز استانهای مختلف کشور، اجرای طرح اهدای بسته ورزشی در قبال دریافت قلیان با استقبال مسئولان تصمیمساز همراه شد. به گزارش مهر، کاهش سن مصرف، افزایش محبوبیت بین اقشار مختلف مردم و از بین رفتن کراهت مصرف قلیان در انظار عمومی مزید بر علت شده تا در محافلی همچون پارکها و دورهمیهای خانوادگی نیز قلیان به عنوان همدم بزرگ و کوچک شمرده شده و مهر تأییدی بر وخامت اوضاع شود.
این اپیدمی که گویا نه مرد میشناسد و نه زن، آغوش خود را برای استفاده کودکان و نوجوانان نیز باز کرده تا رواج روزافزون آن زنگ خطر جدی برای اقشار مختلف جامعه باشد. در این زمینه تلاش دستگاههای مختلف اجرایی برای بازگویی عوارض مصرف قلیان همچون ابتلا به انواع سرطانها و بیماریهای مزمن قلبی و ریوی گاهی با اجرای برخی از برنامههای کلیشهای نیز همراه میشود که شاید از بازخورد چندان مثبتی برخوردار نباشد.
روشهای تازه به جای صحبتهای تکراری
نسل جوان خسته از صحبتها و حرفهای تکراری است و بهره مندی از روشهایی که تازگی داشته باشد باعث افزایش کارایی برنامهها میشود. این صحبتهای «مهدی حسینپور» از ورزشکاران پیشکسوت استان است. او معتقد است: هر روشی که باعث استقبال بیش از پیش جوانان به ورزش شده و دوری آنان از مصرف دخانیات را باعث شود، به شرط فراگیر بودن و برخورداری از سبقه کارشناسی میتواند به نتایج ارزشمندی منجر شود.
به گفته این پیشکسوت ورزشی، استقبال جوانان از قلیانسراها که برخی از آنان مصرفکننده مستمر قلیان نیز هستند، نگرانکننده بوده و باید با طرحهای تشویقی و عملی جوانان را با ورزش آشتی داد. حسینپور نبود پیشنهادها و تفریح سالم جایگزین را از عوامل رشد مصرف قلیان میداند و میگوید: بستههای تشویقی که در ازای تحویل قلیان به جوانان اعطا شود، میتواند به عنوان کار نمادین با دستاوردهای ارزشمند همراه شود.
طرحهایی برای کاهش مصرف دخانیات
معاون ورزشی اداره کل ورزش و جوانان استان اردبیل هم میگوید: نمونه اجرای موفقیتآمیز طرح ارائه بستههای ورزشی در قبال دریافت قلیان در برخی از استانهای کشور مورد استقبال کارشناسان ورزشی استان اردبیل نیز قرار گرفته است.«محمدرضا برادران» با بیان اینکه اردبیل از آمادگی لازم برای اجرای طرحهای مشابه فرهنگی برای افزایش رغبت جوانان به ورزش برخوردار است میافزاید: چنانچه جوانان با ورزش آشتی کنند و به خوبی با فواید و آثار مثبت آن آشنا شوند هرگز به سمت دخانیات و دیگر موارد مشابهی که سلامت انسان را در معرض تهدید قرار میدهد نخواهند رفت.
وی بر ضرورت بهرهگیری از ظرفیت سمنها برای فرهنگسازی بین اقشار مختلف مردم بهویژه نسل جوان تاکید میکند و میگوید: به دلیل اینکه جوانان شاکله اصلی سازمانهای مردمنهاد را تشکیل میدهند، با بهرهگیری از ذهن خلاق و ایدهپرداز آنان میتوان در رفع بسیاری از چالشهای جامعه مفید واقع شد. برادران از بررسی تخصصی چگونگی اجرای طرح اهدای بستههای ورزشی در قبال دریافت قلیان با حضور کارشناسان و جامعه شناسان استان خبر میدهد و اظهار امیدواری میکند که با دریافت مجوزهای لازم در آیندهای نزدیک شاهد اجرای این طرح یا دیگر طرحهای مشابه باشیم.
فرابخشی بودن مقابله با شیوع مصرف قلیان
رئیس هیأت ورزشهای همگانی استان اردبیل هم بیان میکند: اخیرا نمونه موفقیتآمیز طرح اعطای بستههای ورزشی در قبال دریافت قلیان در استان یزد اجرا شد که طی آن در روزهای ابتدایی ۱۵۰ نفر قلیانهای خود را به مراکز ورزشی این استان تحویل دادند. «مرتضی تاجمهر» اجرای موفقیتآمیز طرح مذکور را وابسته به حمایت همه دستگاههای فرهنگی میداند و میگوید: تعامل سازنده سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری در کنار همه عوامل ورزشی استان میتواند نویددهنده اجرای مناسب این قبیل طرحها باشد.
به گفته این مسئول، با وجود افزایش برگزاری برنامههای فرهنگی و ورزشی و رشد چشمگیر ورزش همگانی در اردبیل، کماکان نیازمند اجرای طرحهای شاخص و نوینی هستیم که در آن شیب دوری و دلزدگی جوانان از مصرف دخانیات و قلیان تندتر شود. پیش از این به ابتکار هیأت ورزشهای همگانی استان یزد در قبال دریافت قلیان هدیهای شامل بن کارت خرید لوازم ورزشی به همراه کارت ۱۰ جلسهای استفاده از استخر به علاقهمندان اعطا شد که با استقبال مناسبی نیز همراه شد.
همچنین در شیراز پویش مردمی جالبی با عنوان «قلیانها را گلدان کنیم» و ارائه بن کتاب در ازای دریافت قلیان اجرایی شد. طرحهایی که شاید با وجود سادگی و چندان دشوار نبودن اجرای آن، به مراتب سودمندتر از برگزاری دهها همایش و کارگاه مرتبط باشد تا در قبال گرفتن تفریح مرگبار از جوانان به آنان تفریح سالم جایگزین دیگری هدیه شود.