• پنج شنبه 27 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 8 ذی القعده 1445
  • 2024 May 16
یکشنبه 10 شهریور 1398
کد مطلب : 75839
+
-

گام‌های استوار فارس در مسیر توسعه

استاندار: میزان سرمایه‌گذاری خارجی انجام‌شده در فارس در 5 ماه ابتدایی امسال 44 میلیون دلار برآورد می‌شود

گام‌های استوار فارس در مسیر توسعه

«مرکز فرهنگی و پرچمدار تمدن باستانی ایران» عنوانی بود که رئیس‌ جمهوری در 4 شهریور هنگام افتتاح ویدئوکنفرانسی طرح‌های توسعه روستایی استان فارس به کار برد. 

به گزارش ایرنا، «حسن روحانی» در این آیین از فارس به عنوان مرکز مهم فرهنگی و گردشگری در کشور یاد کرد و گفت: فارس مرکز بسیار مهمی برای گردشگری ایران است که حرم مطهر حضرت احمد بن موسی شاه‌چراغ(ع) آثار تاریخی مهم و توانایی جذب گردشگران سلامت از جمله ظرفیت‌های آن است. 

در چنین افق نگاهی، تلاش‌های دولتمردان در یک‌ سال گذشته در استان فارس برای بازشناساندن ظرفیت‌های گردشگری فارس درعرصه بین‌الملل برجسته به‌ نظرمی‌رسد. ثبت جهانی آباده به عنوان شهر جهانی منبت، تلاش برای ثبت شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع دستی و ثبت آثار تاریخی دوره ساسانی در فهرست میراث جهانی یونسکو از رخدادهای مهم در حوزه گردشگری فارس است. 

با این حال، تلاش‌های دولت‌مردان در استان طی‌ یک ‌سال گذشته در سایر حوزه‌ها نیز پررنگ بوده و تکاپو برای حرکت چرخ صنعت و رفع موانع تولید، توسعه صادرات، تسهیل جذب سرمایه‌گذاری با صدور مجوزهای بی‌نام و توسعه راه‌ها و زیرساخت‌ها همچون بخش‌های آب و برق از محورهای مهم کارنامه عملکردی دولت در این استان محسوب می‌شود. 

توسعه کشت گلخانه‌ای در کنار اصلاح الگوی کشت از برنامه‌های محوری دولت برای فارس، دیار آسیب‌دیده از خشکسالی، است و از این طریق، جایگاه استان در تولید محصولات کشاورزی مورد نیاز کشور حفظ می‌شود و ارتقا می‌یابد. 


جاذبه‌های جدید در تقویم جهانی گردشگری

از جمله دستاوردهای دولت در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان می‌توان به پیگیری ثبت 3 شهر آباده به عنوان شهر جهانی منبت، ثبت نشان جغرافیایی خاتم شیراز در سازمان مالکیت فکری و معنوی (وایپو) و همچنین زمینه‌سازی ثبت جهانی شیراز به عنوان شهر صنایع دستی اشاره کرد که مورد اول در یک سال اخیر محقق و آباده به عنوان شهر جهانی منبت شناخته شد. 

همچنین به گفته مسئولان، مراحل ثبت نشان جغرافیایی خاتم شیراز نیز مراحل نهایی خود را طی کرد و در نخستین گام شیراز به عنوان شهر ملی صنایع دستی ثبت شد تا مقدمات جهانی‌ شدن این عنوان تسهیل شود. 
ایجاد بیش از هزار مورد اشتغال در حوزه صنایع دستی روستایی و همچنین ایجاد ۷۰ بازارچه صنایع دستی در سال ۹۷ و همچنین ایجاد ۶۵ فروشگاه جدید در این حوزه در سال جاری در مجتمع تجاری مهستان شیراز از جمله اقدامات دولت در این حوزه بوده است. 

ایجاد زمینه حضور فعالین عرصه صنایع دستی این استان در نمایشگاه خارجی در کشورهای قبرس، مجارستان، گرجستان و ترکیه و افزایش ۱۷ درصدی صادرات صنایع دستی استان طی یک سال گذشته از جمله دیگر دستاوردهای این بخش است. ثبت میراث ناملموس و احیای رشته‌های منسوخ‌ صنایع دستی از جمله هنر سیاه‌چادربافی و مسگری در فارس نیز طی یک سال اخیر حاصل شده است. 

ثبت جهانی پرونده محور باستان‌شناسی ساسانی در استان از جمله دیگر دستاوردهای دولت طی سال ۹۷ در فارس بود و با این اقدام تعداد آثار تاریخی ثبت جهانی شده فارس از 4 به ۱۱ اثر افزایش یافت. محور ساسانی شامل کاخ ساسانی در سروستان، مجموعه فیروزآباد شامل شهرگور، بنای موسوم به آتشکده و کاخ اردشیر و مجموعه آثار دوره ساسانی بیشاپور کازرون شامل شهر تاریخی بیشابور، نقوش برجسته تنگ چوگان و غار شاپور است. 


جذب سرمایه‌گذاران

جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برای طرح‌های استان فارس طی‌ یک سال گذشته از محورهای تلاش دولت‌مردان در این استان بوده است.

 در حوزه داخلی، صدور مجوزهای بی‌نام برای کاهش بوروکراسی و در حوزه خارجی، مراودات با کشورهای حوزه خلیج ‌فارس و اروپا برای جذب سرمایه‌های آن سوی مرزها حائز اهمیت بوده است. استاندار فارس میزان سرمایه‌گذاری خارجی انجام شده در استان طی 5 ماه امسال را ۴۴ میلیون دلار برآورد کرد و گفت: برای افزایش این سرمایه‌گذاری‌ها تلاش شد که فرایندهای پیچیده و سخت اداری کاهش یابد. 

این آمار گویای آن است که استان فارس از جمله استان‌های موفق در جذب سرمایه‌گذاری خارجی است. طی یک سال گذشته، دولت قدم‌های خوبی دراین عرصه در فارس برداشته است، به گونه‌ای که گفته شده فارس در زمره 5 استان برتر کشور در جذب سرمایه‌گذاری خارجی است.

 همچنین، ۲۷۶ فرصت سرمایه‌گذاری در ۲ سال گذشته در این استان فراهم و به سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی ارائه شد. این فرصت‌های سرمایه‌گذاری در قالب نقشه راه تامین مالی خارجی به ارزش افزون بر ۲۷ میلیارد دلار شناسایی شده است.

  در حوزه سرمایه‌گذاری داخلی نیز ١٢٩ مجوز بدون نام برای کاهش بوروکراسی و مدیریت زمان برای سرمایه‌گذاران متفاضی در بخش صنعت و معدن و صنایع تبدیلی کشاورزی استان فارس صادر شده است. بنا بر اعلام استاندار فارس، ١٢ طرح از این تعداد طرح در مرحله درخواست متقاضی و طی مسیر عملیاتی شدن است. بر این اساس، ٧١ مورد از این مجوزهای بدون نام مربوط به صنعت و معدن و ٥٨ مورد مربوط به صنایع تبدیلی کشاورزی و گلخانه‌ای است. 


رتبه دوم فارس در کاهش آمار بیکاری

رتبه دوم فارس از نظر کاهش شاخص آمار بیکاری، خبر خوشی بود که استاندار فارس در آغاز هفته دولت امسال اعلام کرد. «عنایت‌الله رحیمی» با اشاره به کاهش1/9درصدی آمار بیکاری استان در 4 ماه امسال نسبت به سال ٩٧ گفت: آمار بیکاری فارس در مدت مذکور به ٧‌درصد رسیده و رتبه دوم کشور پس از همدان را به خود اختصاص داده است.

 استاندار فارس همچنین گفت: ۱۲ هزار فرصت شغلی جدید با اجرای طرح «هر بنگاه اقتصادی، یک اشتغال» از ابتدای امسال در ۲۹‌شهرستان استان ایجاد شده است که مشخصات افراد شاغل همراه با کد ملی و کد بیمه‌شده قابل ارائه است. 


جهش در گازرسانی

آمارها در بخش گازرسانی استان فارس نیز نویدبخش است. بنا بر اعلام استاندار فارس، ۶۸۳ روستای استان در سال ۹۲ از گاز برخوردار بودند که با تلاش‌های صورت‌گرفته در دولت تدبیر و امید، ‌امروز به 1۷۶۰ روستا رسیده است که این آمار افزایش ۱۵۸ درصدی و جهش در گازرسانی به روستاهای استان را نشان می‌دهد. 

از این تعداد، ۱۷۴ روستا امسال گازرسانی شده‌اند. از ابتدای سال ۹۷ تاکنون 3۴۶۴ کیلومتر شبکه‌گذاری گاز در سراسر استان فارس صورت گرفته و ۳۹ هزار و ۹۲۳ انشعاب و ۸۷ هزار و ۷۷۱ اشتراک ایجاد شده است. 


حوزه سلامت

دولت با تداوم حمایت از حوزه سلامت طی یک سال گذشته خدمات ارزشمندی در این حوزه در استان فارس ارائه کرده است. بر اساس گزارش‌های موجود، بیش از ۹۰ طرح خدمات سلامت با اعتباری افزون بر ۱۱۰ میلیارد تومان طی یک سال اخیر دراستان فارس به بهره‌برداری رسید. از مجموع اعتبارات این طرح‌ها بیش از ۶۷ میلیارد تومان برای ساخت و عملیات عمرانی پروژه‌ها صرف شده است.

 همچنین، از مجموع ۱۱۰ میلیارد تومانی که برای این طرح‌ها هزینه شده ۴۳ میلیارد تومان آن صرف تجهیز پروژه‌ها شده که از این میزان ۲۵ میلیارد تومان آن مربوط به تجهیزات طرح‌های درمانی، ۱۰ میلیارد تومان متعلق به تجهیزات طرح‌های بهداشتی و مابقی برای تجهیزات حوزه توسعه صرف شده است.
 

 آب و آب‌رسانی

سرمایه‌گذاری درامور زیربنایی و توسعه از جمله مواردی است که مورد توجه دولت تدبیر و امید در استان فارس بوده است. تنها در دهه فجر گذشته، ‌۹ طرح تامین آب و توسعه خطوط فاضلاب افتتاح شد. این طرح‌ها و پروژه آب و فاضلاب در 7 شهر استان فارس با اعتباری افزون بر ۵۳ میلیارد تومان اجرا شده است. 

در سال جاری نیز به مناسبت هفته دولت ۱۰ طرح و پروژه آب‌رسانی در 8 شهر استان فارس به بهره‌برداری رسید. این پروژه‌ها با صرف اعتباری افزون بر ۱۲ میلیارد تومان آماده بهره‌برداری شده است. 


محیط زیست

در عرصه برخورد با متخلفین صید و شکار، ممانعت از تخریب مناطق، اطفای حریق و دیگر وظایف محوله محیط ‌زیست دراستان فارس در یک سال اخیر تحول جدی ایجاد شده است. بنا بر گزارش مسئولان اداره کل حفاظت محیط‌ زیست فارس، با وجود کمبود نیروی انسانی و تجهیزات مناسب اغلب اهداف دراین حوزه محقق شده است، به گونه‌ای که با فاصله قابل توجهی استان فارس برترین یگان در کشور شناخته شده و تلاش‌ها برای حمایت همه‌جانبه حقوقی، قضایی و تجهیز محیطبانان به طور مستمر ادامه داشته و طی 2 سال اخیر، کوشش‌های پرثمری در استان صورت گرفته است، به گونه‌ای که کلیه مراکز و پاسگاه‌های محیطبانی نوسازی و تجهیز شده و اقلام ضروری در اختیار یگان قرار گرفته است. 


توسعه کشت گلخانه‌ای

توسعه گلخانه‌ها یکی از اولویت‌های جهاد کشاورزی فارس و مدیریت ارشد این استان محسوب می‌شود؛ استانی که در رده‌های نخست تولید محصولات زراعی و باغی کشور است. استاندار فارس در همین زمینه نوید افزایش 2 برابری سطح زیر کشت گلخانه را که در ابتدای امسال حدود ۵۰۰ هکتار بود، تا پایان سال ۹۸ داده است. 

در شهرستان‌های استان فارس زیرساخت مناسبی از سوی جهاد کشاورزی برای توسعه گلخانه ایجاد شده است و به عنوان مثال، در شهرستان داراب در سال جاری مجوز ۲۷ هکتار گلخانه صادر شده و این واحدها اکنون در مرحله احداث قرار دارند و به‌زودی به افتتاح می‌رسند و این در حالی است که از ابتدا تاکنون تنها ۱۴ هکتار گلخانه در داراب ایجاد شده است. 

بنا بر آمارهای اعلامی، در حال حاضر، ایجاد بیش از ۶۰۰‌هکتار گلخانه در سراسر استان فارس در دست اجرا است. افتتاح ۶۴ طرح جهاد کشاورزی با اعتباری بالغ بر ۱۸۷میلیارد تومان از سایر طرح‌های جهاد کشاورزی فارس است که در اواخر سال گذشته به بهره‌برداری رسید. 

صندوق‌های توسعه سرمایه‌گذاری بخش کشاورزی که از سال ۹۷ ایجاد آن در سراسر کشور آغاز شده، اکنون در استان فارس نیز ۱۸ شعبه آن با حدود ۶۰ میلیارد تومان سرمایه اولیه و با هدف تامین سرمایه در گردش کشاورزان و بهره‌برداران این حوزه دایر شده است. 


آبخیزداری برای صیانت از منابع طبیعی

با توجه به رنج دیار فارس از یک دهه خشکسالی، لزوم مدیریت منابع آبی و بهره بردن از بارش‌های جوی با اجرای پروژه‌های آبخیزداری بیش از پیش احساس می‌شود که اجرای پروژه‌های آبخیزداری از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی گام مهم سازمان جنگل‌ها برای رفع بحران خشکسالی در یک سال اخیر بوده است. 

اجرای طرح‌های آبخیزداری در ۱۳۷ هزار هکتار از اراضی ملی استان فارس از جمله دستاوردهای منابع طبیعی این استان در سال جاری است. این پروژه‌ها در حوزه‌های آبخیز ۱۱ شهرستان فارس با اعتباری معادل ۱۵ میلیارد تومان از محل صندوق توسعه ملی اجرا شده است. 

طرح‌های آبخیزداری شهرستان اقلید، حوزه آبخیز دفر بوانات، آبخیزداری بجدانه شهرستان بوانات، تنگ بانو و آب‌گرم شهرستان جهرم، حوزه تنگ قلی خرمبید، خسویه داراب، حوزه آبخیزداری بن‌دشت زرین‌دشت، حوزه‌های آبخیز زکیان و بابا کوهک، جورک، کرخه و کارون شهرستان سپیدان، حوزه شیب جدول شیراز، موردک کازرون، گچ نقاشی شیراز و حوزه آبخیزداری فاز یک منطقه خسرو و شیرین شهرستان آباده از جمله این پروژه‌ها است. بنا بر اعلام مدیران اداره کل منابع طبیعی فارس، با بهره‌برداری از این طرح‌ها به طور مستقیم و غیرمستقیم زمینه اشتغال 3۹۰۰ نفر فراهم شده است. 

از جمله دستاوردهای حوزه آبخیزداری استان فارس که اخیرا به بهره‌برداری رسیده، می‌توان به سد آبخیزداری و حفاظت خاک زیر حوزه سد خسویه داراب از نوع خاکی همگن با ارتفاع موثر ۷ متر و طول تاج ۸۹۶ متر و عرض تاج ۵ متر با حجم عملیات سنگی ۴۶۰۰ متر مکعب و حجم خاک‌برداری ۱۵۴ هزار متر مکعب و حجم خاک‌ریزی ۱۲۷ هزار متر مکعب و با حجم آبگیری ۳ میلیون متر مکعب و مساحت حوزه ۱۴ هزار هکتار اشاره کرد که اجرای آن از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی در سال‌های ۹۷ و ۹۸ انجام شده است. 

در مجموع، با اعتباری افزون بر 4 میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان در مدت کمتر از یک سال ساخته شد و به بهره‌برداری رسید تا مردم در بارش‌های پیش رو از خیر و برکات این پروژه بهره‌‌مند شوند. 


حوزه فرهنگ و آموزش

دانشگاه‌های استان فارس با حرکتی همسو با سیاست‌های رونق تولید دولت گام برداشتند. افتتاح خانه صنعت و جامعه در دانشگاه شیراز، راه‌اندازی شرکت‌های دانش‌بنیان، ایجاد مرکز شتاب‌دهنده کوانتوم در دانشگاه شیراز و شتاب‌دهنده کارنو در مرکز علمی- کاربردی مهم‌ترین فعالیت حوزه دانشگاهی در عرصه تولید علم بوده است. 

 اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان در سالی که گذشت با تدوین سند چشم‌انداز فرهنگی تا پایان دولت تدبیر و امید گام‌های مثبتی در زمینه ارتقای فرهنگی استان برداشته است. این سند با عنوان فرنامک در قالب کتابی هم‌اکنون به وزارت ارشاد ارائه شده است و به‌زودی رونمایی می‌شود. دست‌یابی به مقام نخست در حوزه سوادآموزی در کشور یکی از دستاوردهای بسیار مهم اداره کل آموزش و پرورش فارس بوده است. 

همچنین، در حوزه خیرین مدرسه‌ساز نیز تعهد ۱۱۰ میلیارد تومانی خیرین مدرسه‌ساز در سال جاری که ۳۰ میلیارد تومان از سال گذشته بیشتر است، از ثمرات تعامل دولت و مردم به ‌شمار می‌رود. شیراز صاحب کتابخانه مرکزی می‌شود. پس از ۱۰ سال انتظار و پیگیری، زمین این کتابخانه امسال با حمایت استانداری در شهر شیراز مشخص شد.


مهم‌ترین رخداد حوزه کتابخانه‌های فارس

در کتابخانه‌های عمومی استان فارس مهم‌ترین رویداد طی ۱۰ سال گذشته در یک سال گذشته رخ داد. این اداره کل با حمایت‌های جدی استاندار فارس و همیاری فرماندار شیراز در نهایت قطعه زمینی در خیابان نیایش شیراز برای ساخت کتابخانه مرکزی دریافت کرد؛ کتابخانه‌ای که بودجه آن هر سال بازگشت می‌خورد. هم‌اکنون امید می‌رود که این کتابخانه ظرف 2 سال آینده در هفته دولت یا سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به بهره‌برداری برسد. 


محرومیت‌زدایی از روستاها

تامین مسکن مناسب و متناسب با سطوح درآمدی اقشار آسیب‌پذیر، مقاوم‌سازی بافت‌های فرسوده شهری و روستایی، توسعه معابر و محرومیت‌زدایی از مناطق کم‌برخوردار رویکرد اصلی بنیاد مسکن در استان فارس است که با کمک دولت محقق شده است، در یک سال اخیر، با احتساب اعتبارات ملی و استانی بنیاد مسکن ٦٢٧ پروژه بهسازی روستایی را با اعتبار ٧٢ میلیارد تومان در فارس به سرانجام رساند. 


راه و شهرسازی

به گفته مسئولان استان فارس، این استان به کارگاه بزرگ راه‌سازی در حوزه‌های جاده‌ای و ریلی تبدیل شده است. از یک سو، ‌قرار است استان فارس با اتصال راه‌آهن از اقلید به یزد به استان‌های شرقی و شمال ‌شرقی به میزان ۳۵۰ کیلومتر از نظر خطوط ریلی نزدیک‌تر شود و نوید افتتاح آن برای سال ۹۹ داده شده است. 

پروژه راه‌آهن شیراز- گل‌گهر در استان کرمان نیز با وجود مشکلات مالی فراروی دولت فعال است. بنا بر گزارش مسئولان، عملیات ساخت ۱۰۰ کیلومتر نخست و پایان راه‌آهن شیراز- بوشهر نیز هم‌اینک در حال اجرا است تا اتصال ریلی فارس به خلیج ‌فارس نیز فراهم شود. 

اجرای پروژه‌های بزرگراهی نیز به عنوان یکی از نیازهای استان مورد توجه دولت بوده و بر همین اساس، همزمان با هفته دولت امسال ۶۵ پروژه با اعتباری افزون بر ۲۶۰ میلیارد تومان در استان افتتاح شد. آزادراه ۲۲۵ کیلومتری شیراز- اصفهان بزرگ‌ترین پروژه حوزه راه‌سازی جنوب کشور محسوب می‌شود که با توجه به اعتبارات اخذشده برای اجرای این پروژه امید است تا اوایل سال ۹۹ این پروژه که آثار زیادی در زمینه کاهش تلفات جاده‌ای، کاهش هزینه‌های حمل ‌و‌ نقل و دسترسی آسان‌تر به مرکز کشور را برای هموطنان به‌ویژه مردم استان فارس به همراه دارد، به بهره‌برداری برسد.  در اولین روز از هفته دولت ۱۱۶۰ واحد مسکونی مسکن مهر در ۱۰ نقطه شهری استان فارس به طور همزمان افتتاح شد.

 بنا بر اعلام مسئولان استان، ‌تاکنون ۱۲۳‌هزار واحد مسکن مهر توسط دولت ساخته و به متقاضیان تحویل داده شده است که این رقم ۹۴ درصد تعهدات استان در حوزه مسکن مهر است. هم‌اینک 6۴۶۶ واحد مسکن مهر در این استان باقی مانده که نوید تکمیل آنها در زمستان امسال داده شده است. 


توسعه صادرات از فارس 

آمارها از به ثمر رسیدن تلاش‌ها برای توسعه صادرات در استان فارس با وجود محدودیت‌های فرارو در عرصه بین‌الملل حکایت دارد. آمار ارائه‌شده از سوی استاندار فارس حاکی از آن است که در سال ۹۴ میزان صادرات استان به خارج کشور حدود ۶۰۰ میلیون دلار بود که این رقم در سال ۹۵ به ۱۰۲۳ میلیون دلار رسید.

 بر این اساس، این روند صعودی در سال‌های بعد نیز ادامه یافت، به گونه‌ای که در سال‌های ۹۶ و ۹۷ به ترتیب ۱۳۳۳ میلیون دلار و ۱۳۷۶ میلیون دلار محصولات استان فارس به خارج از کشور صادر شد. در این میان، استان فارس از جمله استان‌های شاخص در صادرات به قطر محسوب می‌شود، به گونه‌ای که در ۲ سال اخیر، ۲۵ درصد صادرات ایران به این کشور از استان فارس صورت گرفته است.

 نمایشگاه بین‌المللی فارس نیز در سالی که گذشت موفق شد نمایشگاه طلا و جواهر را پس از 7 سال وقفه احیا کند. همچنین، برگزاری نخستین نمایشگاه صنایع سبک و متوسط و نیز ایجاد پیوند با کشورهای عراق و قطر در حوزه نمایشگاهی از دستاوردهای بسیار مهم این مجموعه در سالی که گذشت به شمار می‌رود.

این خبر را به اشتراک بگذارید