حفاظت در برابر آتشسوزی تابستانه
آتش نشانان در ارتفاعات جنوبی مشهد برای اقدام سریع نسبت به آتش سوزی احتمالی مستقر شدهاند
تابستان داغ بلایی برای درختان شده است، چون هر سال با فرا رسیدن فصل تابستان و گرمای هوا شاهد آتشسوزی در جنگلها و مراتع هستیم و گرمای شدید هوا منجر به آتشسوزی خودبهخودی درختان میشود و در این میان عوامل انسانی نیز این بلا را مضاعف میکنند. سهلانگاری بشر همیشه تهدیدی بزرگ برای طبیعت است، اما آثار تخریبی این سهلانگاری در تابستان بسیار حادتر و شدیدتر میشود، چراکه طبیعت در تابستان داغ مستعد آتشسوزی است و با کوچکترین جرقه، آتشی مهیب دامنگیر طبیعت و درختان میشود. به گزارش ایرنا، طبق آمار موجود، سالانه حدود ۱۵ هزار هکتار جنگل در کشور در آتش میسوزد و زخمی عمیق بر تن طبیعت باقی میگذارد؛ زخمی که مرهمی برنمیتابد، اما با کمی درایت و احتیاط میتوان از وقوع اینگونه حوادث جلوگیری کرد.
انسانها؛ عامل ۹۰ درصد آتشسوزی جنگلها
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: عامل ۹۰ درصد آتشسوزیها در عرصههای منابع طبیعی و جنگلها عوامل انسانی هستند، از این رو ارائه آموزش در این زمینه به عموم مردم از اهمیت بسزایی برخوردار است و نقش مهمی در کاهش وقوع اینگونه آتشسوزیها خواهد داشت. «علیرضا صحرایی» افزود: در این راستا هر ساله دورههای آموزشی مختلفی برای سطوح مختلف مدیریتی نظیر فرمانداران و دهیاران برنامهریزی و برگزار میشود. وی ادامه داد: با توجه به بارندگیهای امسال که سبب افزایش پوشش گیاهی در عرصههای منابع طبیعی شد و در پی آن شروع فصل گرما و خشکیدن گیاهان مرتعی و جنگلی، احتمال وقوع آتشسوزی در گستره منابع طبیعی نسبت به پارسال افزایش یافته است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: به همین دلیل با هدف آمادگی بیشتر نیروهای یگان حفاظت محیطزیست در سراسر خراسان رضوی و افزایش توان و کارآمدی آنها، مانور اطفای حریق در یکی از عرصههای منتخب شهرستان طرقبه- شاندیز واقع در شمال غرب مشهد برگزار شد. صحرایی تاکید کرد: به محض دریافت درخواست کمک از سوی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری، طبق الزام قانونی تمامی نیروهای لشگری و کشوری موظف به همکاری هستند. وی ادامه داد: از مجموع ۱۱ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار مساحت خراسان رضوی، 8 میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار عرصه منابع طبیعی و حوزه فعالیتی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری است.
افزایش پنجبرابری آتشسوزی در زمینهای کشاورزی مشهد
مدیرعامل سازمان آتشنشانی مشهد گفت: با توجه به افزایش آتشسوزی جنگلها و زمینهای کشاورزی در تابستان، از ابتدای مرداد امسال، آتشنشانان به همراه خودروهای سنگین آتشنشانی برای پشتیبانی در عملیات خاموش کردن آتش احتمالی در ارتفاعات جنوبی شهر مشهد مشرف به قله «زو» مستقر شدهاند تا در صورت وقوع آتشسوزیهای احتمالی به کمک محیطبانان این منطقه بشتابند. آتشپاد دوم «امیر عزیزی» افزود: تاکنون مدیریت خدمات شهری با تجهیز مجموعه مراقبتی و حفاظتی کمربند سبز به کپسولهای اطفای حریق و موتورسیکلت چهارچرخ آتشنشانی، موجبات مهار حریقهای رخداده در منطقه را فراهم کردهاست.
وی ادامه داد: میزان آتشسوزیهای رخداده طی بهار امسال در زمینهای کشاورزی مشهد ۱۱۷ مورد بود که نسبت به مدت مشابه پارسال حدود 5 برابر رشد داشته است و منشأ اصلی آنها نیز حرارت زمینهای کشاورزی، کبریت، فندک و زغال افروخته است که در پی بیاحتیاطی شهروندان رخ میدهد. عزیزی با بیان اینکه شهروندان باید از رها کردن تهسیگار و افروختن آتش در عرصهها خودداری کنند، افزود: به طور متوسط روزانه 2۲۰۰ تماس با سامانه ۱۲۵ برقرار میشود که حدود ۱۰۰ مورد از این تعداد منجر به عملیات میشود.
مهپاشی درختان
شهرداری مشهد همهساله در تابستان با افزایش دما و مشاهده علائم تنش حرارتی در درختان، برای جلوگیری از شدت تنش حرارتی و شادابی درختان عملیات شستوشو و مهپاشی درختان شهر را انجام میدهد. معاون محیطزیست و خدمات شهری شهردار مشهد گفت: از ابتدای تیر امسال با اولویت محورهای مهم و درختان حساس به گرما عملیات مهپاشی و شستوشوی درختان سطح شهر مشهد به صورت شبانه از ساعت ۲۲ تا 5 بامداد انجام شده و تاکنون اکثر محورهای اصلی سطح شهر مهپاشی و شستوشو شدهاند. «مهدی یعقوبی» ادامه داد: این عملیات توسط پیمانکاران نگهداری فضای سبز مناطق سیزدهگانه تا پایان فصل گرما همچنان ادامه دارد.