• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
یکشنبه 30 تیر 1398
کد مطلب : 67180
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/3W8M
+
-

کوچه‌های خلوت گردشگری در خراسان شمالی

سالانه حدود ۲۰ میلیون مسافر از خراسان شمالی می‌گذرند، اما هنوز عده کمی این استان را به عنوان مقصد سفر انتخاب می‌کنند

گردشگری
کوچه‌های خلوت گردشگری در خراسان شمالی

  نفس عمیقی بکشید و طراوت و سبزینگی را تا آخرین مویرگ حیات خود احساس کنید. اینجا خراسان شمالی است. شمال آن زیبا و سبز و جنوب آن سرشار از زندگی، شرق و غرب آن با کوه و آبشار و باغ و مزرعه رنگین است و در یک کلام، این خطه همه اقلیم‌ها و ‌زیست‌بوم‌ها را دارد. به گزارش ایرنا، خراسان شمالی سرزمینی چهارفصل است. کوه و چشمه و اسب و یوزپلنگ، کبک و هوبره و مرال و آهو و جنگل‌های هیرکانی که ثبت جهانی شده‌اند اما با همه اینها حال گردشگری در آن خوب نیست و محور دوم توسعه استان، پویایی و تحرک لازم را ندارد. به گفته معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان، یکی از دلایل این امر آن است که خراسان شمالی همچنان در دامنه نفوذ خراسان رضوی و مشهد تعریف می‌شود و باید تلاش کرد که این استان به عنوان مقصدی مستقل برای سفر معرفی شود. 


روستاهای هشتگانه هدف گردشگری

خراسان شمالی دارای 8 روستای هدف گردشگری است و علاوه بر این 2 منطقه نمونه ملی و ۲۲ منطقه نمونه گردشگری دارد. ‌روستاهای هدف گردشگری در خراسان شمالی با طبیعت زیبا و جاذبه‌های زیست‌محیطی منحصر به فرد، سخاوتمندانه سفره بی‌آلایش خود را برای پذیرایی از مهمانان و گردشگران گسترده‌اند. درکش مانه و سملقان، رویین اسفراین، استاد و خسرویه فاروج، اسپیدان بجنورد، زو ارم و گلیان شیروان و دشت گرمه از جمله این بهشت‌های زمینی استان خراسان شمالی هستند که جان و روح بیننده اهل دل را تا آسمان‌ها پرواز می‌دهند و چشمه آبگرم ایوب پیامبر نیز در زمره روستاهایی است که گردشگران را به خود جذب می‌کند. در این استان 8700 جاذبه گردشگری شناسایی شده در حوزه‌های مختلف وجود دارد. 


خراسان شمالی معرفی نشده است

استان خراسان شمالی در حد فاصل ۲ قطب اصلی گردشگری و زیارتی کشور قرار گرفته و سالانه حدود ۲۰ میلیون مسافر از این استان گذر می‌کنند اما این منطقه هنوز نتوانسته از فرصت اقتصادی حضور و عبور گردشگران بهره لازم را برداشت کند. ضعف زیرساخت‌های حمل‌و‌نقل و فرهنگ مسافرت، نبود آموزش برای فعالان گردشگری و معرفی نشدن جاذبه‌های خراسان شمالی در درون و بیرون مرزها از جمله موانع رونق اقتصاد گردشگری در این استان عنوان می‌شود. یکی از گردشگرانی که چندی قبل به خراسان شمالی سفر کرده بود در این باره گفت: دیدنی‌های استان شما چشم را خیره می‌کند اما ناشناخته و گمنام است. «سینا جلالی» که از خراسان رضوی به این استان آمده بود، گفت: مردم این خطه مهمان‌نوازند و همه مناطقی که برای دیدن آنها راهنمایی شدیم، مانند بناهای قدیمی، روستاهای گردشگری، بوستان‌های مختلف و حتی صنایع‌دستی زیبا و منحصر به فرد و جالب بودند. وی با بیان این‌که معرفی این همه جاذبه گردشگری مغفول مانده است، گفت: در برخی نقاط کشور حتی نام این استان نیز شنیده نشده و بجنورد را با بیرجند و بروجرد اشتباه می‌گیرند. 


لزوم تعریف دامنه نفوذ خراسان شمالی

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان شمالی هم در این باره گفت: یکی از نقاط قوت خراسان شمالی برای جذب گردشگر، آب‌وهوای خوب و مناسب آن است و البته اکنون ظرفیتی به نام فضای مجازی هم برای معرفی خراسان شمالی به کشور وجود دارد که همه از آن استفاده می‌کنند اما نگهداری مسافر در حرف آسان است و در عمل باید گام‌هایی برای حفظ مسافران در خراسان شمالی برداشته شود. «علی کاظمی» افزود: نگهداری مسافران به عوامل مختلفی بستگی دارد اما به این نکته باید اشاره کرد که در علم جغرافیا، مقوله‌ای به نام حوزه نفوذ داریم. به این معنا که برخی از مناطق، به‌ویژه ابرشهرها، بر شهرهای پیرامونی خود نفوذ داشته و به عبارتی بر آنها سایه می‌اندازند.

وی با بیان این‌که حوزه نفوذ، دارای عملکرد در دامنه اقتصادی، دامنه فرهنگی، دامنه اجتماعی و حتی دامنه سیاسی است و خارج شدن از این حوزه نفوذ، امری سخت و زمان‌بر است، افزود: به طور مثال، خیلی‌ها در سفر به شمال، مینودشت و علی‌آباد را رد می‌کنند تا به بابلسر برسند، در صورتی که این شهرهای عبوری هم جاذبه دارند اما دامنه نفوذ شمال، به نوعی این حوزه است. این مسئول گفت: از این نگاه، خراسان شمالی همچنان در دامنه نفوذ خراسان رضوی و مشهد تعریف می‌شود و ما باید تلاش کنیم با معرفی جاذبه‌های خود، به‌تدریج زمان رهایی خود از دامنه نفوذ اقتصادی خراسان رضوی را کاهش دهیم. 


آفت مقصداندیشی در سفر

معاون گردشگری خراسان شمالی با اشاره به این‌که یکی دیگر از مواردی که سبب می‌شود یک نقطه به عنوان گذر و مکانی، مقصد سفرها باشد، فرهنگ مسافرت است، خاطرنشان کرد: اصولا سفر ما ایرانی‌ها، مبدأ و مقصدی است. یعنی طول راه برای ما جزو سفر محسوب نمی‌شود و به همین علت، از نظر مسافر، بین راه ماندن و شب را جایی گذراندن، اتلاف وقت است. وی تصریح کرد: یکی از مصادیق این امر، این است که در مسیر بزرگراه جنگل گلستان تا انتهای فاروج، جایگاه‌های پمپ بنزین همه در سمت راست محور ایجاد شده است. از جوزک، مهمانک، کریک، باباامان تا ادامه مسیر وضعیت همین است. 

کاظمی اظهار کرد: برخی از جاذبه‌های استان از جاده اصلی فاصله دارند. جاذبه‌هایی همچون روستای رویین، میاندشت جاجرم و یا گلیل و سرانی شیروان، از جاده اصلی فاصله دارند و به همین دلیل مسافران باید به این مناطق کشانده شوند اما خستگی راه موجب می‌شود که حتی اگر هم بخواهند به این نقاط بروند نتوانند و ترجیح دهند با یکی، دو ساعت استراحت، راه خود را به سمت مشهد و یا گرگان ادامه دهند. این مسئول ضعف زیرساخت‌ها را از مشکلات اقتصاد گردشگری در استان عنوان کرد و گفت: برای استفاده از ظرفیت‌های موجود، باید زیرساخت‌ها رونق گیرد و در این استان، خدمات جاده‌ای ضعیف است و در مسیر گردشگران مجتمع‌ها و کمپینگ‌های قوی نداریم. وی راه‌اندازی خیابان غذا را یکی از راهکارها برای توسعه گردشگری عنوان و بیان کرد: استقبال مسافران از این خیابان خوب بود و نشان داد که می‌توانیم در این زمینه با ایده‌های جدید به نتایج خوب برسیم. 


ظرفیت بزرگ بوم‌گردی 

رئیس هیات مدیره جامعه حرفه‌ای اقامتگاه‌های بوم‌گردی خراسان شمالی بوم‌گردی را یکی از بهترین ظرفیت‌ها برای رونق گردشگری دانست و گفت: طبیعت‌گردی و بوم‌گردی این روزها با توجه به شرایط اقتصادی مردم با استقبال بیشتری روبه‌رو است و اقامتگاه‌های بوم‌گردی جاذبه‌هایی هستند که بهتر از هتل‌ها از مردم را جذب کرده‌اند. «علی وصالی» خواستار حمایت مسئولان از فعالیت اقامتگاه‌های بوم‌گردی شد و ادامه داد: درخواست ما این است برای حمایت از فعالیت بخش خصوصی، مسافران و گردشگران به این اقامتگاه‌ها سوق داده شوند و دستگاه‌های دولتی از پذیرش مهمان خودداری کنند. وی اظهار کرد: اگر ادارات، اردوها و گل‌گشت‌های خود را به اقامتگاه‌های بوم‌گردی بکشانند، کمک شایانی به رونق این بخش کرده‌اند. به گفته وصالی، در این استان ۳۳ اقامتگاه بوم‌گردی آماده پذیرایی از گردشگران است. 
 

این خبر را به اشتراک بگذارید