اکسیر اشتغال در گلخانهها
285 واحد گلخانه ای در خراسان جنوبی فعال است
کشت گلخانهای منطبق با الگوهای جدید از ضرورتهای اقتصاد حوزه کشاورزی است و توسعه این بخش ضمن مدیریت آب، همگام با اهداف اقتصاد مقاومتی، اشتغالزایی و بهبود امنیت غذایی را به دنبال دارد. به گزارش ایسنا، خراسانجنوبی به دلیل شرایط خاص آب و هوایی و محدودیتهای منابع آبی از جمله استانهایی است که نیاز به تجدید نظر اساسی در ساختار نظام کشت دارد و در این راستا توسعه کشت گلخانهای میتواند یک راهکار مناسب باشد. در حال حاضر یکی از مهمترین نیازهای کشور را تأمین مواد غذایی و زیستی به خود اختصاص میدهد. لذا برنامهریزی در راستای احیا و اصلاح منابع آب و خاک، سرمایهگذاری در زمینههای مختلف تولیدی بخش کشاورزی، فعالیتهایی در زمینه زراعی و آموزشی و ترویج و... از جمله مواردی است که افزایش تولید و بهرهوری بهینه در بخش کشاورزی را به دنبال دارد.
واحدهای گلخانهای میتوانند با ایجاد تعاونی و مجتمعهای گلخانهای، ضمن برخورداری از نهادههای باکیفیت و ارزانقیمت، واحدهای بستهبندی، فراوری محصولات و صنایع تبدیلی را در این مجتمعها ایجاد کنند. کشت گلخانهای به دلیل قابلیت کنترل شرایط محیطی مناسب رشد گیاهان در فصول مختلف سال و استفاده بهینه از زمین، آب و نهادههای کشاورزی، از بهترین شیوههای تولید کشاورزی است که در صورت برنامهمحوری و حمایت اصولی با خود ارزش افزوده مناسب، فرصتهای شغلی مستقیم و غیرمستقیم، مهار هزینههای سربار و بهبود شاخص تولیدات را به همراه دارد. رقابتی کردن تولید در حوزه کشاورزی با شیوههای سنتی حاکم بر این بخش امکانپذیر نیست و نیاز است با تغییر شیوههای تولید باز به گلخانهای و جایگزینی محصولات کمآببر به صورت هدفمند، مولفههای این تغییرات نهادینه شود.
فعالیت 285 واحد گلخانه
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی از اعطای تسهیلات 7 درصدی برای ساخت گلخانهها خبر داد و گفت: تعهد استان در زمینه توسعه کشت گلخانهای در سال جاری ۶۰ هکتار است. «غلامرضا قوسی» توسعه کشتهای متراکم و گلخانهای را از اولویتهای سازمان جهاد کشاورزی دانست و اظهار کرد: این اقدام به عنوان یکی از سیاستهای محوری و بخشی از طرحهای مصوب اقتصاد مقاومتی مورد نظر و توجه قرار دارد. رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی با اعلام اینکه سهم استان برای توسعه کشت گلخانهای در سال جاری 60 هکتار اعلام شده است، بیان کرد: در 40 سال گذشته 67 هکتار گلخانه در استان ایجاد شده، اما براساس هدفگذاری امسال کشت گلخانهای به میزان 60 هکتار توسعه مییابد. وی از فعالیت 285 واحد گلخانهای در استان خبر داد و افزود: در مقطعی به دلیل نوسانات قیمت، مصرف محصولات گلخانهای دچار کاهش شدید و تعدادی از گلخانهها تعطیل شد، اما طی 4 سال گذشته با توجه به افزایش قیمتها بهویژه برای محصولات باکیفیت، گلخانهای تعطیل نشده است و تعدادی از گلخانههای غیرفعال به چرخه تولید بازگشتند.
محدودیت اعتباری وجود ندارد
قوسی با بیان اینکه در استان 3/0 هکتار گیاه زینتی پرورش داده میشود که 5/1 هکتار آن گل شاخهبریده رز و مابقی گیاهان آپارتمانی است، افزود: از محل تبصره ۱۸ به متقاضیان ساخت واحدهای گلخانهای تسهیلات بانکی با نرخ 7 درصد تعلق میگیرد. رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به تخصیص 20 درصدی اعتبارات مصوب برای توسعه صنعت گلخانهای و ابلاغ آن در کمتر از 2 ماه گذشته در استان، اعلام کرد: هیچ محدودیت اعتباری وجود ندارد و متناسب با طرح ارائهشده، تسهیلات پرداخت میشود. قوسی با اشاره به اینکه نرخ سود این تسهیلات نسبت به سال گذشته کاهش یافته است، بیان کرد: متقاضیان میتوانند برای ساخت گلخانههای کوچکمقیاس زیر ۳۰۰ مترمربع و گلخانههای تجاری بالای ۳۰۰ مترمربع از تسهیلات 7 درصد استفاده کنند.
ایجاد گلخانهها یکی از عوامل مهم افزایش تولید و اشتغال در بخش کشاورزی و جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و از شاخصههای مهم تحقق اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل به شمار میرود. کارشناسان معتقدند سرمایهگذاری و توجه هرچه بیشتر به این بخش ضمن کاهش مصرف آب کشاورزی، افزایش کیفیت محصول و کاهش ضایعات محصولات کشاورزی، نقش مهمی در کاهش واردات و افزایش صادرات این محصولات به خارج از کشور دارد.