درهای میانکاله به روی گردشگران بسته شد
انباشت بیش از اندازه زباله، آتشسوزیهای پیدرپی، تهدید زیستگاه حیاتوحش و درنهایت نابودی محیطزیست در گردشگری غیرمسئولانه به شمال کشور، میانکاله یکی از غنیترین پناهگاههای محیطزیست و حیاتوحش ایران را به روی گردشگران بست.
2روز پس از انتشار خبر ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی در یونسکو حالا خبری تأسفبار در حوزه محیطزیست منتشر شده است که موجب شرمساری صنعت گردشگری است.گردشگری غیرمسئولانه کاری با میانکاله یکی از مهمترین ذخیرهگاههای زیستکره در ایران کرده است که مسئولان استانی در مازندران ورود گردشگر به این جزیره را ممنوع کردند. همین دیروز ایسنا با انتشار خبر ممنوعیت ورود گردشگران به میانکاله دلیل این تصمیم را به نقل از اداره کل حفاظت از محیطزیست بهشهر، رهاسازی بیش اندازه زباله در این جزیره زیستمحیطی و بکر، آتشسوزیهای مکرر بهدلیل آتش افروزی غیرمسئولانه گردشگران در مناطق زیستمحیطی و از میان بردن آرامش حیاتوحش این منطقه از سوی گردشگران اعلام کرد.
اداره کل حفاظت از محیطزیست بهشهر اعلام کرده است: «پناهگاه حیاتوحش میانکاله از ابتدای سال۹۸ همزمان با آغاز تعطیلات نوروز تاکنون پذیرای حجم زیادی از مسافران و گردشگران بود که از این پس تا اطلاع ثانوی از ورود گردشگران به این منطقه جلوگیری میشود.»
ممنوعیت به اطلاع نرسید
مهران حسنی، معاون گردشگری استان مازندران اما به ایسنا گفته است که در جریان جزئیات تصمیم اداره حفاظت از محیطزیست بهشهر قرار نداشته و لازم است اداره محیطزیست بهشهر ممنوعیت ورود گردشگران به منطقه میانکاله را رسما به اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری مازندران اعلام کند که تاکنون چنین ابلاغی صورت نگرفته است.
بهگفته معاون گردشگری استان مازندران، برای جلوگیری از ورود گردشگر به منطقه حفاظت شده میانکاله لازم است ابلاغ رسمی اداره محیطزیست به سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در تهران ارائه شود تا این سازمان به آژانسهای گردشگری برای خودداری از اجرای تور میانکاله اطلاعرسانی کند. حسنی افزود: نیاز است ما هم بررسیهایی انجام دهیم تا علت این ممنوعیت مشخص شود.
بکرترین طبیعت کشور زیر زباله رفت
بهگزارش همشهری، شبهجزیره میانکاله در همسایگی آشوراده یکی از بکرترین جزایر زیستمحیطی ایران است که مامن هزاران پرنده مهاجر و ذخیرهگاه زیستکره است. پوشش گیاهی و حیات جانوری این جزیره از اهمیت بالایی در محیطزیست و حیاتوحش کشور برخوردار است.
میانکاله و تالابهای آن سال54 در کنوانسیون رامسر به ثبت جهانی رسید و در سال55 نیز بهدلیل برخورداری از ظرفیتهای تاریخی و زیباییهای طبیعی منحصربهفرد در فهرست برنامه انسان و کره یونسکو قرار گرفت.
براساس آنچه ایسنا مخابره کرد، میانکاله از نیم قرن پیش تاکنون بهعنوان منطقه حفاظت شده اعلام شد. این منطقه زیستگاه اصلی و محل تخمگذاری ماهیان خزری بهویژه کپور، کفال و خاویار است و هر سال جمعیتی از پرندگان مهاجر را در خود جای میدهد.
میانکاله همچنین یکی از استراحتگاههای فوک خزری - گونه در معرض خطر - جهان است که به همین دلیل توانست در سال53 عنوان پناهگاه حیاتوحش و ذخیرهگاه زیستکره را بهخود اختصاص دهد.
میانکاله در چندین نوبت با چالش هجوم غیرمسئولانه گردشگر مواجه شد که هر بار با انتقادات وسیع فعالان و کارشناسان محیطزیست و حیاتوحش همراه بود. کارشناسان محیطزیست هجوم گردشگران در این منطقه بکر و آرام طبیعی را عامل برهمزدن اکوسیستم میانکاله و ایجاد استرس در زیستگاه حیاتوحش موجود در این ذخیرهگاه زیست کره اعلام کردند.
وضعیت میانکاله اکنون به جایی رسیده است که گردشگری غیرمسئولانه آسیبهای جبرانناپذیر به حیاتوحش و محیطزیست این منطقه حفاظت شده وارد کرده است. رهاسازی و انباشت انبوه زباله در میانکاله و رفتار غیرمسئولانه گردشگران با طبیعت میانکاله کاری کرده است که بنر ممنوعیت ورود گردشگر به میانکاله در ورودی این جزیره بکر و ارزشمند کشور نصب شد و حتی گردشگران مسئول و حرفهای نیز بهدلیل رفتارهای غیرمسئولانه گردشگران مهاجم به طبیعت میانکاله اجازه ورود به ذخیرهگاه منحصر به فرد زیست کره کشور را از دست دادند.