ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی
جنگلهای هیرکانی ایران به عنوان دومین اثر بزرگ طبیعی ایران، در چهل و سومین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در باکو به ثبت جهانی رسید. با ثبت جنگلهای هیرکانی کشور در یونسکو، ۲۵ هزار هکتار از عرصه جنگلهای هیرکانی خراسان شمالی نیز ثبت جهانی شد و برگ تازهای در حمایت از منابع ارزشمند این خطه ورق خورد. به گزارش ایرنا، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: در استان ۲۵ هزار هکتار جنگل هیرکانی وجود دارد که زیر پوشش طرح صیانت از جنگلهای شمال قرار گرفته است. «حسن وحید» افزود: حدود 5 هزار هکتار از جنگلهای هیرکانی استان قرق است که سبب شده زادآوری در این عرصهها افزایش یابد.
وی با بیان اینکه گونههای غالب این جنگلها، بلوط، افرا و زبان گنجشک است، گفت: حدفاصل جنگلهای ایرانی تورانی و هیرکانی، مناطق موسوم به اکوتون قرار دارد که به لحاظ زیستی، حفاظت خاک و زیستمحیطی از اهمیت ویژهای برخوردار است. وحید اظهار کرد: برای حفاظت از جنگلهای هیرکانی، هر سال طرحهای حفاظت، قرق، غنیسازی جنگل، گشت و مراقبت، پیشگیری و کنترل آفات و بیماریها و پیشگیری از حریق اجرا میشود. وی افزود: سال گذشته برای جلوگیری از قطع درخت در این مناطق، در روستای هاور ۳۴ آبگرمکن خورشیدی میان روستاییان توزیع شد.
این مسئول بیان کرد: با توجه به اینکه تغییر شرایط اقلیمی، کاهش بارندگی و گاه خشکسالی، تا اندازهای بر این عرصهها تاثیر گذاشته، حفاظت از این جنگلها و جلوگیری از زوال و نابودی، اهمیت ویژهای دارد و در این زمینه نیازمند کمک جوامع محلی و مردم هستیم. مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی با بیان اینکه این جنگلها، به لحاظ گردشگری هم ظرفیت بالا و اهمیت زیادی دارند، گفت: این جنگلها به دلیل اینکه در حد فاصل مناطق خشک و نیمهخشک و منطقه خزری واقع هستند، اهمیت اکولوژیکی زیادی دارند. ایران پیش از این دارای ۲۳ اثر تاریخی و طبیعی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو شامل ۲۲ اثر تاریخی و یک اثر طبیعی (بیابان لوت) بود که با ثبت این پرونده، تعداد آثار جهانی ایران به ۲۴ مورد رسیده است. گستره جنگلهای خراسان شمالی ۴۳۴ هزار هکتار در ۲ ناحیه رویشی است که ۲۵ هزار هکتار از این میزان مربوط به جنگلهای ناحیه هیرکانی در شهرستان مانه و سملقان و بقیه مربوط به ناحیه جنگلی ایرانی تورانی و در جای جای استان پراکنده است.