درگذشت معمار اقتصاد ایران
علینقی عالیخانی، پایهگذار صنعت ایران درگذشت. عالیخانی، در طول سالهای ۱۳۴۲ تا ۱۳۴۸ در 3دولت اسدالله علم، حسنعلی منصور و امیرعباس هویدا، وزیر اقتصاد بود. آنطور که خود او در خاطراتش بیان کرده، در اوایل دهه 40خورشیدی، روزی در حضور شاه، بین وزیران صنایع و بازرگانی بحثی تند درمیگیرد و شاه به نخستوزیر دستور میدهد هر 2وزیر را عزل و با ادغام هر 2وزارتخانه، وزارت اقتصاد را تاسیس کند. در نتیجه علینقی عالیخانی که در آن زمان جوانی 30ساله و فارغالتحصیل رشته اقتصاد از فرانسه بود، وزیر اقتصاد میشود.
در دوران حضور عالیخانی بهعنوان وزیر اقتصاد، نرخ تورم به زیر 5درصد کاهش مییابد و اقتصاد ایران رشدهای بالا و حتی دورقمی را تجربه میکند.
میانگین رشد اقتصادی مستمر در دوران عالیخانی بالاتر از 10درصد و میانگین نرخ تورم کمتر از 3درصد بوده است. این رشد اقتصادی مستمر همین حالا که در سال 2018هستیم در زمره بالاترین رشدهای اقتصادی جهان است. عالیخانی در عین حال نهادساز اقتصاد بود. در زمان او صنعت خودروی ایران پایهگذاری میشود و بر مبنای سیاست موازنه مثبت، او صنایعی چون ذوبآهن اصفهان را از بلوک شرق وارد ایران میکند.
او در عین حال زیرساختهای آماری اقتصاد ایران را بر مبنای متدهای پیشرفته داده ستانده توسعه میبخشد و گامهایی در این حوزه برمیدارد. عالیخانی با وجود همه موفقیتهایی که در عرصه اقتصاد برای ایران رقم میزند بر اثر حسادتهای امیرعباس هویدا، نخستوزیر وقت در آستانه 40سالگی از وزارت اقتصاد کناره میگیرد و اتفاقا پس از دوران اوست که موج سیاستگذاری عمدتا اشتباه در یک دهه پایانی حکومت سلسله پهلوی در ایران رقم میخورد.
این سیاستهای اشتباه در نهایت در سالهای میانی دهه 50 به بروز تورم دورقمی و نارضایتی عمومی منجر میشود. جدا از عرصههای مدیریت در اقتصاد، یکی از مهمترین یادگارهای علینقی عالیخانی ویراستاری و انتشار خاطرات امیر اسدالله علم، وزیر دربار شاهنشاهی است. این مجموعه خاطرات هماکنون یکی از مهمترین منابع در شناخت دوران پایانی حکومت سلطنتی در ایران است.