• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 5 تیر 1398
کد مطلب : 62320
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/JoPK
+
-

«مرگ با شفقت» پایان گرگاس‌ها و گوزن‌های قرمز

دامپزشک باغ‌وحش ارم می‌گوید حذف گونه‌های گرگاس و گوزن‌های قرمز اروپایی با هدف استانداردسازی برای پیوستن به اتحادیه باغ‌وحش‌های اروپا انجام می‌شود

گونه‌های جانوری
«مرگ با شفقت» پایان گرگاس‌ها و گوزن‌های قرمز

الهام مصدقی‌راد/خبر‌نگار

4قلاده «گرگاس» اوایل هفته جاری از مجموعه باغ وحش ارم حذف شدند و قرار است تا پایان تابستان، چند قلاده گرگ خاکستری به جای آنها به باغ وحش ارم منتقل شوند.
این اقدام در راستای تلاش برای استانداردسازی باغ وحش ارم و پیوستن به اتحادیه باغ وحش‌های اروپا در حال انجام است.
ایمان معماریان، دامپزشک باغ وحش ارم تهران به همشهری می‌گوید: باغ وحش ارم تهران، ‌کاندیدای عضویت اتحادیه باغ وحش‌های اروپاست و براساس توصیه نامه‌های اتحادیه باغ وحش‌ها، ‌گونه‌هایی که برای حیات وحش خطرساز هستند نباید در باغ وحش‌ها نگهداری شوند چرا که هدف باغ وحش‌ها، ‌حفاظت از ژن با ارزش حیات وحش است نه گونه‌هایی که می‌توانند به حیات وحش آسیب برسانند.
به گفته او گرگاس که یک گونه مخلوط از سگ و گرگ است، ازجمله گونه‌های خطرساز برای حیات وحش است.
معماریان می‌گوید: پس از اهلی‌سازی گرگ و به‌وجود آمدن سگ برای مقاصد انسانی، سگ‌های رها شده در طبیعت با گرگ‌ها در ارتباط بودند که نتیجه آن، به‌وجود آمدن گونه گرگاس است.
او می‌گوید: گرگاس خصلت رفتاری سگ و گرگ دارد. مانند سگ‌ها در اجتماعات بشری حضور دارد و مانند گرگ‌ها حمله‌ور می‌شود. این درحالی است که گرگ‌ها معمولا به جوامع انسانی نزدیک نمی‌شوند و همین موضوع، گونه گرگاس را خطرساز کرده است. چراکه هم برای مردم و هم برای حیات وحش خطر دارد.
 دامپزشک باغ وحش ارم تهران می‌افزاید: گزارش‌هایی از حمله گرگ به انسان در اطراف همدان وجود دارد. اما بررسی‌ها نشان داده که گونه مهاجم گرگ نبوده و گرگاس است.
آنطور که معماریان به همشهری گفته است، خصلت حمله‌وری به جوامع انسانی از سوی گرگاس ‌موجب بروز رفتار انتقام‌جویانه جوامع انسانی با گرگ‌ها و کشتار و از بین بردن این‌گونه حیات‌وحش می‌شود. درحالی‌که مقصر اصلی گرگاس‌ها هستند.

گرگ‌سگ‌های ارم معدوم می‌شوند
به‌گفته معماریان،گرگاس‌های باغ وحش ارم تهرانپیر بودند و میانگین سنی بالای 15سال داشتند. وی افزود: این‌گونه جانوری سال‌ها به‌دلیل نامناسب بودن مدیریت در حوزه حیات وحش ‌به‌عنوان گرگ در باغ وحش ارم در معرض دید علاقه‌مندان قرار می‌گرفت که با مجوز سازمان محیط‌زیست و با روش «‌مرگ با شفقت»  بااستفاده از داروی بیهوشی با دوز بالا، حذف شدند.
معماریان می‌افزاید: هم‌اکنون باغ وحش ارم درحال آماده‌سازی جایگاهی مناسب و استاندارد برای نگهداری گرگ‌های خاکستری کشور است و این‌گونه که تعدادی از آن در پارک پردیسان نگهداری شده و به‌دلیل حضور در پارک از دوران کودکی، امکان رهاسازی در طبیعت را ندارند به باغ وحش ارم منتقل خواهند شد.
غیرازگرگاس، نمونه‌های دیگری از گونه‌ها نیز در باغ وحش ارم نگهداری می‌شوند. گوزن قرمز اروپایی یکی از همین نمونه‌هاست که برای ژن با ارزش گوزن‌ قرمز ایرانی با نام «‌مَرال» مشکل ایجاد خواهد کرد و به گفته دامپزشک باغ‌وحش ارم، این گونه نیز با مجوز سازمان محیط‌زیست و با همان روش «‌مرگ با شفقت» حذف خواهد شد و فقط مرال در باغ‌وحش حضور خواهد داشت.
معماریان تأکید می‌کند:باغ‌وحش‌های عضو اتحادیه باغ‌وحش‌ها باید برنامه مدون از گونه‌های هدفشان داشته باشند که هدفشان از نگهداری گونه‌های مختلف چیست. این اهداف باید حتما مرتبط با آموزش، فرهنگسازی و حفاظت باشد. یعنی گونه‌ای را نگهداری کنیم که متعاقب آن بتوان به مردم آموزش داد و آنها را با حیات‌وحش آشنا کرد یا ژن گونه با ارزش را برای روزی که لازم است به طبیعت کمک شود، حفظ کرد. آموزش و فرهنگسازی با گونه‌های خطرساز، ‌امکانپذیر نیست.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید
در همینه زمینه :