• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
چهار شنبه 5 تیر 1398
کد مطلب : 62141
+
-

رشد اقتصاد طلایی گندم در مازندران

استقبال از کشت گندم در استان طی سال‌های اخیر به دلیل بیشتر شدن حمایت‌ها و خرید تضمینی در حال افزایش است

کشاورزی
رشد اقتصاد طلایی گندم در مازندران

اشکان جهان‌آرای | ساری-خبرنگار


فصل برداشت گندم در مازندران از یک ماه پیش آغاز شده و گندمکاران در حال جمع کردن محصولات خود از گندمزارها هستند.

 نخستین برداشت گندم امسال، نیمه خرداد در بهشهر انجام و پس از آن به مرور در سایر گندمزارها نیز برداشت آغاز شد. گندم محصولی استراتژیک است که با توجه به نیاز کشور به آن و امکان صادرات، هر اندازه تولیدش بیشتر شود به سود اقتصاد کشور و گندمکاران است.

شاید میزان کشت گندم در مازندران زیر سایه کشت برنج و خوشنام‌تر بودن برنج استان در کشور چندان مورد توجه قرار نگرفته باشد، اما نمی‌توان فراموش کرد که مازندران از قطب‌های تولید گندم در کشور است و گندمکاران زیادی هر سال برای کشت این محصول مهم و اساسی اراضی خود را زیر کشت می‌برند. این محصول علاوه بر ارزش اقتصادی، نقش مهمی در تامین امنیت غذایی کشور دارد و به دلیل کم‌آب‌بر بودن، کارشناسان کشت آن را توصیه می‌کنند.


فراگیری کشت گندم در مازندران

کشت گندم در تمام شهرستان‌های مازندران و معمولا بیشتر در مناطق کوهستانی انجام می‌شود. از غرب تا شرق استان مناطق مستعدی برای کشت این محصول وجود دارد. روند صعودی تولید آن در استان تقریبا در همه شهرستان‌ها مشهود است.

 به گفته مدیر اداره جهاد کشاورزی نوشهر، امسال در این شهرستان 861 هکتار از اراضی کشاورزی به کشت 3 گونه گندم احسان، مروارید و محلی اختصاص داده شد که پیش‌بینی می‌شود با توجه به تنوع گونه‌های کشت شده، از هر هکتار 2 هزار و 346 کیلوگرم برداشت شود. 

«حسن پورمقدم» پیش‌بینی این اداره از مجموع گندم قابل برداشت در این شهرستان را بیش از 2 هزار و 20 تن عنوان کرد و گفت: علاوه بر کشت گندم، در سال‌های اخیر کشت جو نیز در اراضی این شهرستان رونق گرفته است. 

پیش‌بینی می‌شود امسال حدود 4 هزار تن جو از هزار و 927 هکتار اراضی زیر کشت در نوشهر برداشت شود. حمایت‌های دولت از کشت گندم در سال‌های اخیر سبب شده که حتی در مناطق پایین‌دست و جلگه‌ای نیز اراضی مستعد به کشت آن اختصاص داده شوند. برای مثال در بابلسر نیز این محصول کشت می‌شود. 

«حمیدرضا رحمانی» مدیر اداره جهاد کشاورزی شهرستان بابلسر از زیر کشت گندم رفتن 88 هکتار زمین کشاورزی در این شهرستان خبر داد و گفت: تاکنون از 66 هکتار از این گندمزارها برداشت شده است.

 به گفته این مسئول میانگین عملکرد و برداشت گندم از اراضی این شهرستان 4 هزار و 847 کیلوگرم در هکتار است که تقریبا 2 برابر میانگین برداشت از گندمزارهای نوشهر است.


خرید تضمینی

در سال‌های اخیر با حمایت بیشتر دولت در زمینه خرید تضمینی گندم، بازگشت سرمایه و کسب درآمد از کشت این محصول با ارزش نیز به نوعی تضمینی شده و هر سال هم زمان پرداخت مطالبات کوتاه‌تر می‌شود.

 همه این عوامل باعث شده گندمکاران در سال‌های اخیر سطح زیر کشت گندم را افزایش دهند تا تولید این محصول که زمانی رو به کاهش بود، دوباره روی نمودار تولید در شیب صعودی قرار بگیرد.

قیمت پایه خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم در سال زراعی جاری براساس 4 درصد افت مفید و یک درصد افت غیرمفید هزار و 700 تومان تعیین شده است. 

مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه2 کشور (مازندران، گلستان، سمنان) درباره اقدامات انجام شده در زمینه خرید تضمینی گندم مازندران در سال زراعی جاری گفت: تاکنون بیش از 80 درصد مطالبات گندمکاران مازندرانی پرداخت شده است. 

از دهه دوم خرداد و ابتدای فصل خرید تضمینی گندم تاکنون بیش از 29 هزار و 958 تن گندم به ارزش 522 میلیارد و 542 میلیون ریال توسط گندمکاران مازندرانی تحویل 23 مرکز خرید شرکت غله شد که با توجه به ثبت اطلاعات محموله‌های دریافتی در سامانه در صف انتظار برای پرداخت قرار گرفتند. 

«سیدمحمد جعفری» با اشاره به این‌که خرید گندم فقط از گندمکاران ثبت‌نام شده در سامانه پهنه‌بندی سازمان جهاد کشاورزی انجام می‌شود، اظهار کرد: گندمکارانی که تا 27 خرداد محصول خود را تحویل مراکز خرید شرکت غله دادند مطالباتشان را به مبلغ 422 میلیارد و 689 میلیون ریال دریافت کردند و با پیگیری‌های صورت گرفته مطالبات سایر گندمکاران مازندرانی نیز به‌ زودی پرداخت خواهد شد.


افزایش سطح زیر کشت گندم

این اقدامات و حمایت‌ها و سیاست‌های تشویقی سبب شده که کشت گندم در مازندران روند رو به رشدی داشته باشد. 

طبق آمارهای سازمان جهاد کشاورزی و شرکت غله منطقه2 کشور، پارسال گندمکاران مازندرانی نزدیک به 87 هزار تن گندم تحویل مراکز خرید دادند، اما به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران، امسال سطح زیر کشت گندم استان نسبت به سال گذشته 5 درصد بیشتر شد و پیش‌بینی می‌شود دست‌کم 
20 درصد در تولید این محصول نیز شاهد رشد باشیم.

پیش‌بینی می‌شود برداشت گندم با توجه به افزایش سطح زیر کشت و رسیدن مساحت آن به 51 هزار هکتار در مازندران و همچنین بارش‌های مناسب، رشد محسوسی داشته باشد.

 یکی دیگر از امتیازهای گندم مازندران، کیفیت بالای آن از نظر ارزش غذایی و همچنین کارایی در فراوری و تولید محصولات وابسته به‌ویژه نان است. 

کارشناسان و مسئولان جهاد کشاورزی معتقدند؛ گندم تولید شده در مازندران رتبه ممتاز گندم داخلی را دارد، به همین دلیل می‌تواند فرصت اقتصادی مهمی برای استان به شمار بیاید و برای افزایش تولید آن برنامه‌ریزی بیشتری انجام شود. 

مازندران تقریبا تمام شرایط لازم برای تبدیل شدن به قطب تولید گندم را در منطقه دارد.در دسترس بودن بندر و راه‌آهن فرصت بسیار مناسبی برای افزایش کشت گندم در اختیار مازندران قرار می‌دهد. هر سال هزاران تن گندم به صورت ریلی به استان‌های سیستان و بلوچستان، اصفهان، هرمزگان و یزد ارسال می‌شود.

 این موضوع کاهش بار ترافیکی جاده‌ها و در نتیجه کاهش تصادفات، هزینه پایین‌تر در جابه‌جایی کالا، آلایندگی کمتر و کاهش هزینه‌های سوخت را به دنبال دارد. حمل ریلی حتی در مواردی از حمل دریایی هم ارزان‌تر است.


افزایش حجم سیلوهای استان

افزایش حجم سیلوهای استان هم یکی دیگر از راهکارهای بالا بردن میزان تولید گندم در مازندران است که طی چند سال اخیر مورد توجه مسئولان قرار گرفته است.

 این موضوع به‌ویژه در بندر امیرآباد که پایلوت غلات در شمال کشور است، به شکل قابل توجهی دیده می‌شود. 

سال 1396 ظرفیت سیلوهای نگهداری گندم این بندر 10هزار و 500 تن افزایش یافت و به 171 هزار و 500 تن رسید. پارسال نیز کلنگ ساخت سیلوی 20 هزار تنی ذخیره گندم در نکا به زمین زده شد که با به بهره‌برداری رسیدن این سیلو، ظرفیتی جدیدی در ذخیره‌سازی گندم در شهرستان نکا به‌وجود خواهد آمد.

با این حال می‌توان گفت که هنوز سهم مازندران از تولید گندم در کشور اندک است. استانی که 470 هزار هکتار زمین کشاورزی دارد و سالانه بیش از 6 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی از این مزارع برداشت می‌شود، می‌تواند سهم بیشتری از تولید گندم به عنوان راهبردی‌ترین محصول کشاورزی داشته باشد. 

برای رسیدن به این چشم‌انداز زیرساخت‌های زیادی نیاز است. توجه به مکانیزاسیون در کشت گندم، ارائه تسهیلات مناسب و مهم‌تر از همه کیفی‌سازی گندم کشت شده در مازندران برای رقابت با نمونه‌های خارجی و حتی داخلی از این قبیل اقدامات است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.


مقرون به صرفه بودن کشت گندم در مازندران

به گفته کارشناسان و مسئولان کشاورزی مازندران؛ کیفیت گندم کشت شده در استان بسیار بهتر از سایر گندم‌های کشت شده در مناطق دیگر کشور است، اما برای رقابت با تولید سایر کشورها و حضور در عرصه صادرات گندم، کشت این محصول در مازندران باید به نقطه‌ای از کیفیت برسد که به عنوان برندی بین‌المللی شناخته شود؛ اتفاقی که در مورد بسیاری دیگر از محصولات مازندران نیز هنوز رخ نداده است، اما انتظار می‌رود با توجه به جایگاه مهم و استراتژیک گندم در بازار جهانی و همچنین زیرساخت‌های مناسب برای صادرات این محصول، دست‌کم در مورد گندم مازندران این موضوع به شکل ویژه‌تری دنبال شود. 

کشت نباید فراموش کنیم که گندم با توجه به بحران آب، نسبت به بسیاری از محصولات مشابه دیگر مقرون ‌به ‌صرفه‌تر است. 

 

آرامش خاطر کشاورزان مازندران در فروش تضمینی گندم و کلزا



آمار میزان خرید تصمینی گندم و کلزا و مقدار پرداختی امسال دولت به کشاورزان نشان می‌دهد که آنان با آرامش خاطر محصولاتشان را به مراکز خرید عرضه می‌کنند.

به گزارش ایرنا، مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ۲ کشور گفت: تاکنون برای خرید ۲ محصول استراتژیک گندم و کلزا و تسویه با کشاورزان حدود 1200 میلیارد ریال پرداخت شده است. خرید تضمینی کلزا از اردیبهشت و خرید گندم از خرداد سال جاری در ۳۰ مرکز خرید شرکت غله مازندران در حال انجام است.

«سید محمد جعفری» افزود: از این میزان بیش از ۵۲۲ میلیارد ریال به گندمکاران و ۶۷۳ میلیارد ریال از طریق سامانه خرید تضمینی بانک عامل بابت تحویل کلزا به کشاورزان پرداخت شد.

مدیرعامل شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه ۲ کشور با بیان این‌که تاکنون ۳۰ هزار تن گندم و ۲۲ هزار تن کلزا از کشاورزان مازندران خریداری شده است، اضافه کرد: کشاورزانی که محصول خود را تا 30 خرداد تحویل مراکز خرید شرکت غله دادند، وجه گندم و کلزا خود را دریافت کردند.

بر اساس آمار جهاد کشاورزی مازندران سطح زیر کشت گندم در سال زراعی جاری ۵۱ هزار هکتار بوده و امسال قیمت خرید تضمینی گندم ۱۷ هزار ریال برای هر کیلوگرم است.

سال گذشته ۸۹ هزار تن گندم مازاد بر مصرف گندمکاران مازندران به صورت تضمینی خریداری شد ولی پیش‌بینی شده که امسال این رقم تا ۱۲۰ هزار تن برسد. امسال قیمت خرید تضمینی کلزا نیز با تصمیم شورای اقتصاد با افزایش ۵۵۰ تومانی در هر کیلوگرم نسبت به سال گذشته به 3439 تومان افزایش رسیده است.

در سال زراعی جاری ۲۵ هزار هکتار از اراضی مازندران زیر کشت دانه روغنی کلزا رفت. سال گذشته کشاورزان استان ۳۱ هزار و ۶۰۰ تن کلزا به ارزش ۸۶ میلیارد تومان تحویل مراکز خرید دادند و پیش‌بینی شده امسال این رقم به بالای ۴۰ هزار تن برسد.

این خبر را به اشتراک بگذارید