مرهم گلخانهها بر زخم خشکسالی و بیکاری
توسعه کشت گیاهان گلخانهای در یزد با توجه به محدودیت منابع آبی شتاب میگیرد
استان یزد به واسطه خشکسالیهای اخیر و کاهش شدید منابع آب زیرزمینی به سمت کشتهای گلخانهای و تولید و عرضه برخی از محصولات کشاورزی به شیوههای نوین در راستای کاهش استفاده از منابع آبی رفته است.
به گزارش تسنیم، استان یزد طی سالهای متمادی با مسئله خشکسالی و نبود بارندگیهای مناسب روبهرو بوده و این خشکسالی تا جایی پیش رفته که همهساله شاهد کاهش دهها سانتیمتری سطح آبهای زیرزمینی در استان بودهایم.
کاهش بارندگی از یکسو و کم شدن ذخایر آب زیرزمینی از سوی دیگر سبب شده بود کاهش کشتهای پرآبخواه در استان در سالهای گذشته مطرح شود و کشاورزان برای حفظ این منابع آبی ارزشمند و جلوگیری از کاهش آن، محصولات پرآبخواه را به داخل گلخانهها انتقال دادند که هم بهرهوری بیشتری داشته باشد و هم اینکه بتوانند گامی مؤثر در راستای کاهش استفاده از منابع آبی استان بردارند.
اما به یکباره سال جدید به شکل دیگری آغاز شد و بارشهای فراوان در کشور و بهویژه در استان یزد سبب شد همه فکر کنند که دیگر خشکسالی در استان یزد وجود ندارد و دوره ترسالی آغاز شده است.
این میزان بارشها به گفته هواشناسی استان به حد نرمال خود رسیده، ولی بنا بر اعلام شرکت آب منطقهای تاثیر آنچنانی بر منابع آب زیرزمینی یزد نداشته که نشان میدهد مردم باید به همان شکل گذشته در مدیریت مصرف آب دقت نظر داشته باشند.
افزایش تولید کشتهای کمآبخواه در استان
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان یزد با بیان اینکه به دنبال افزایش کشتهای کمآبخواه مانند زیره و زعفران در استان یزد هستیم، خاطرنشان کرد: در همین راستا به دنبال کاهش کشت محصولات پرآبخواهی مانند برخی سبزیها و صیفی در استان و انتقال این نوع کشتهای پرآب خواه به داخل گلخانهها هستیم که بهرهوری بیشتر و بهتری دارد.«محمدعلیحاتمیزاده» اضافه کرد: یکی از سیاستهایی که دنبال میکنیم این است که محصولات زراعی پرآبخواه را در داخل گلخانهها و به روشهای نوین تولید کنیم.
وی با اشاره به اینکه کشتهای گلخانهای سبب افزایش بهرهوری و عملکرد با همان میزان آب مصرفی و حتی کمتر از آن میشود، گفت: با توجه به کاهش منابع آب زیرزمینی و مشکلی که کشاورزان در استفاده از آب برای کشتهای خود دارند، امروزه شرایط به شکلی پیش رفته که کشاورزان استان از سالهای گذشته به سمت کشتهای گلخانهای رفتهاند و بسیاری از محصولات خود را به روشهای جدید تولید و به بازار عرضه میکنند.
حاتمیزاده عنوان کرد: کشتهای گلخانهای علاوه بر اینکه فضای کمتر و بهرهوری چند برابری محصولات کشاورزی را به دنبال دارد در کاهش استفاده از منابع آبی ارزشمند استان نیز تأثیرات بسیار زیادی خواهد داشت.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان یزد در پاسخ به این سؤال که آیا گندم جزو محصولات پرآبخواه است و آیا کشت آن به دلیل مشکلات منابع آبی استان کاهش پیدا میکند یا خیر، گفت: گندم جزو کشتهای پرآبخواه محسوب نمیشود و برنامهای هم برای کاهش کشت آن در استان نداریم.
گسترش کشت گیاهان گلخانهای
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی یزد نیز گفت: توسعه کشت گیاهان گلخانهای با توجه به محدودیت منابع آبی و مزایایی که در کاهش مصرف آب، ایجاد اشتغال، بهرهوری بالا، رشد ارزش افزوده و تاثیر آن در شکوفایی اقتصاد استان دارد، شتاب بیشتری پیدا می کند.
«محمدحسین ملانوری» افزود: باید موانع و مشکلات موجود در توسعه گلخانههای استان رفع و تسهیل شود.
وی خواهان همکاری بیشتر دستگاههای اجرایی موظف یزد بهخصوص شرکت آب منطقهای و بانکهای عامل با سرمایهگذاران گیاهان گلخانهای استان شد.
ملانوری ادامه داد: ساخت مجتمعها و شهرکهای گلخانهای در تقویت ایجاد زنجیره تولید داخلی و رونق صادرات به بازارهای خارجی نقش موثری دارد.
معاون سازمان جهاد کشاورزی یزد تاکید کرد: برای توسعه و ساخت مجتمعهای گلخانهای افرادی جدید برای سرمایهگذاری و فعالیتهای تولیدی اعلام آمادگی کردند. ملانوری با اشاره به اینکه 80 درصد شهرکهای کشاورزی استان در خاتم قرار دارد، تصریح کرد: تاکنون 200 نفر از فارغالتحصیلان دانشگاهی رشتههای مرتبط کشاورزی برای سرمایهگذاری در شهرکهای گلخانهای آمادگی خود را اعلام کردند.
به گفته این مسئول، سال 1397 به دلیل محدویت منابع آبی و با توجه به ارزش افزوده در فروش محصول، مجوز ساخت 6 شهرک گلخانهای با اشتغالزایی 500 نفر در ابرکوه و خاتم برای بخش خصوصی صادر شد.
ملانوری اظهار کرد: سال گذشته 51 میلیارد ریال وام برای احداث گلخانه به 3 متقاضی در شهرک گلخانهای بهشت ارنان مهریز پرداخت شد که زمینه اشتغال مستقیم و غیرمستقیم حدود 100 نفر از افراد جویای کار فراهم شد.
معاون جهاد کشاورزی استان یزد یادآور شد: هزار و 690 هکتار اراضی استان به محصولات گلخانهای اختصاص دارد که از این میزان سطح کشت، پارسال 485 هزار تن محصول تولید شد.
وی با بیان اینکه 22 درصد خیار سبز گلخانه کشور در استان یزد تولید میشود، تصریح کرد: پارسال 60 درصد، معادل 42 هزار تن محصول، به روسیه و عراق و کشورهای حوزه خلیجفارس صادر شد.
وی تصریح کرد: هماکنون زمینه اشتغال 16 هزار نفر در حوزه تولید محصول گلخانهای در استان فراهم است.
این مسئول کشاورزی میزان تولید محصول در فضای باز را در هر هکتار 30 تن، در گلخانههای معمولی 300 تن و در گلخانههای جدید هیدروپونیک (nft) بیش از 600 تن ذکر کرد.
به گفته وی مصرف آب برای کاشت محصول گلخانهای نسبت به کاشت در فضای باز 10 برابر کاهش و اشتغال همین برابر افزایش دارد.
10 درصد سطح زیرکشت گلخانههای کشور در استان یزد قرار دارد. زمینهای قابلکشت استان 170 هزار هکتار است که در حال حاضر به دلیل تداوم 2 دهه پدیده خشکسالی، کاهش بارندگی و توسعه کشت گیاهان کمآبخواه، 116 هزار هکتار آن کشت میشود و از این میزان 69 درصد مربوط به باغها و 31 درصد مربوط به زمینهای زراعی است.
رتبه دوم یزد در کشت محصول گلخانهای
رئیس سازمان جهاد کشاورزی یزد گفت: این استان با دارا بودن هزار و 690 هکتار سطح زیر کشت گلخانهای در میان 31 استان، رتبه دوم را در کشور داراست.
«سید جمال سجادیپور» اظهار کرد: از این مقدار 142 هکتار مربوط به سال قبل است و میزان تولید هم به 485 هزار تن افزایش یافته است.
وی افزود: سال 98 که سال رونق تولید نامگذاری شد، افزایش 150 هکتار کشتهای متراکم در استان برنامهریزی شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی یزد اضافه کرد: تنوعبخشی در محصولات گلخانهای و تولید انواع سبزی، صیفی و گیاهان دارویی، تولید کشتهای نشایی در راستای صرفهجویی 25درصدی آب و 20 درصدی مصرف انرژی از برنامههای سازمان در افزایش بهرهوری در تولید محصولات کشاورزی است.