رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری خاتم از ثبت ٣۵ هکتار بافت تاریخی روستای ترکان این شهرستان در فهرست آثار ملی کشور خبر داد.
«عباس قدیریان» در گفتوگو با ایرنا اظهار کرد: در دومین جلسه شورای ثبت آثار ملی که در سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در سال ۹۸ برگزار شد، بافت روستایی ترکان واجد شرایط شناخته شد و با تائید مسئولان در حوزه آثار غیر منقول در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
وی گفت: بافت تاریخی ترکان از نظر نوع ساختار ابنیه و کالبدی دارای ارزش معماری روستایی است؛ میتوان به «دستکند» بودن قسمتی از معماری آن اشاره کرد که این روستا بر روی شیبی ملایم و تپهای سنگی بنا شده که از این سنگ طبیعی به عنوان مصالح بسیاری از خانهها و درواقع از این سنگ بستر، به عنوان دیوار خانهها استفاده و دستکند شده که همین موضوع معماری این روستا را خاصتر کرده است.
به گفته وی وجود کوچهباغهای بسیار زیبا و سرسبز که در بافت خشت و گلی ادغام شده و بافت روستایی با مصالح بومآوردی را بهوجود آورده نیز از دیگر خصوصیات این بافت ارزشمند است.
قدیریان افزود: ترکان از نظر تقسیمات جغرافیایی و سیاسی بخشی از استان یزد بوده و دارای اقلیمی گرم و خشک است و این باعث شده معماری خانههای روستایی آن ترکیبی از درونگرا و برونگرا باشد. در واقع اکثر خانهها دارای حیاط مرکزی و بالاخانه برونگرا و طبقه همکفی با معماری درونگراست و به طور کلی فرم شکلگیری معماری آن فرمی خطی است که در این فرم، معبر اصلی بافت، نقش اصلی این گونه شکلگیری را برعهده دارد.
وی همچنین گفت: در بافت تاریخی و ثبتی ترکان تاکنون حداقل 10 بنای تاریخی دیگر در قالب آثار غیر منقول ثبت شده است.
این مسئول یادآور شد: طبق قانون و مقررات میراث فرهنگی در بافتهای ثبتی، از این پس مردم و مالکین خانههای موجود برای هر اقدامی اعم از مرمت، تغییر و یا تعمیر در این بافتها، باید ابتدا درخواست خود را به میراث فرهنگی ارسال و ضوابط استعلام مورد درخواست را اخذ کنند و سپس با نظارت میراث فرهنگی به مرمت بنای خود اقدام کنند و از اقدام و دخل و تصرف خودسر در بناهای داخل بافت بپرهیزند.
وی یاد آور شد: یکی از موارد مهم و شایان ذکر این است که ثبت بافت تاریخی، هیچ خللی را در مالکیت مردم نسبت به بناهای خود در بافت بهوجود نمیآورد.
ثبت ملی بافت تاریخی روستای ترکان
در همینه زمینه :