ناجیان بدون حامی
نبود بیمه، صدمات ناشی از مواد ضدعفونی آب استخر، دستمزد کم و کمبود تجهیزات ازجمله مشکلات ناجیان البرزی است
راضیه شعبانی | البرز - خبرنگار
بازار استخرها در تابستان داغتر از فصول دیگر است. همین داغی بازار در کنار شور و شوق بودن در آب مشکلاتی را نیز با خود برای جامعه ورزش آبی به همراه دارد. ناجیان عضوی از این جامعه هستند که در استخرها تمام وقت خود را صرف نجات و مراقبت از شناگران میکنند. در کنار این وظیفه خطیر و سنگین اما هیچگاه آنطور که باید دیده نمیشوند.
ناجیان حافظ زندگی شناگرانند و در کوچکترین اتفاق نیز پای آنها در میان است، اما با مشکلات زیادی روبهرو هستند که با بیمهری مسئولان هر روز نیز بیشتر میشود. در این گزارش سعی کردهایم گوشهای از مشکلات ناجیان را مطرح و پاسخی از مسئولان دریافت کنیم.
فعالیت بدون بیمه؛ مهمترین مشکل
یکی از نجاتغریقهای هشتگردی که حدود یک دهه در این حرفه مشغول است، از بیمهری مسئولان میگوید: تنها موردی که باعث جذب افراد به نجات غریقی میشود عشق و علاقه است. ناجیان در طول سالهای کاری به واسطه علاقهای که به کار خود دارند، مشکلات زیادی را تحمل میکنند.
«بهنام حیدری» ادامه میدهد: در حرفه و شغل نجاتغریقی مشکلات متعددی وجود دارد که برخی افراد آنها را نادیده میگیرند. مشکلات مربوط به بیمه ناجیان، از مهمترین آنها به شمار میرود. بیمه مهمترین امید ناجیان به این کار است که از سوی صاحبان استخرها نادیده گرفته میشود. بسیاری از ناجیان سالها در این حرفه بدون بیمه فعالیت میکنند.
وی میافزاید: با توجه به فرا رسیدن تابستان و افزایش مراجعه مردم به استخرها باید اهمیت کار این قشر بیش از پیش احساس شود، اما ناجیان هیچگاه مورد توجه مسئولان قرار نگرفتهاند. هرچند تلاشهای رئیس فدراسیون نجات غریق را هم که در این زمینه فعالیتهای خوبی انجام داده است، نباید نادیده گرفت.
وی با بیان اینکه در تمامی استخرهای هشتگرد موضوع بیمه نادیده گرفته میشود، میگوید: تنها برخی استخرها که مدیران آنها ورزشی و از شرایط ناجیان مطلع هستند، در رعایت نکات و ضوابط، ریزبین و نکته سنج هستند اما سایر استخرها به قوانین کلی در این رشته و حق و حقوق نجات غریقها توجه کمی دارند.
حیدری اضافه میکند: تصور مردم و مسئولان از نجاتغریقها، نشستن روی صندلی در کنار استخر است، اما نمیدانند ناجیان با تمام وجود و با چشمان ریزبین خود به تکتک حرکات افرادی که در آب هستند توجه دارند که اگر خطری افراد را تهدید کرد سریع دست به کار شوند. اغلب فکر میکنند که این شغلی آسان و بدون دغدغه است، اما ضرورت و حساسیت آن زمانی روشن میشود که روزی استخر ی بدون ناجی باشد، زیرا در آن زمان و با بروز حوادثی که در غیاب ناجی رخ میدهد حتی خانوادهها هم حاضر نیستند که جان خود را برای نجات افراد به خطر بیندازند.
بروز مشکلات تنفسی
وی با بیان اینکه ناجی حامی سلامت مردم در استخرهاست، میگوید: باوجود اینکه نجاتغریقها جان خود را برای مردم به خطر میاندازند، اما نجات خودشان از برخی مشکلات، با دردسرهای متفاوتی روبهروست.
حیدری در ادامه با اشاره به اینکه مشکلات تنفسی هم از دیگر مسائلی است که برای ناجیان اتفاق میافتد، میگوید: در گذشته استخرها روباز و هوا درجریان بود و افراد در تابستان به عنوان شغل دوم خود، در این استخرها به عنوان ناجی فعالیت میکردند، اما امروزه دیگر نجاتغریقها به عنوان شغل اول خود این حرفه را انتخاب کردهاند و این درحالی است که برخی استخرها با عدم رعایت استانداردها در محیط استخر باعث بروز مشکلات تنفسی برای ناجیان میشوند.
وی ادامه میدهد: یکی از ناجیان بعد از 27سال فعالیت در این شغل دچار شبه سرطان ریه شده است. برای درمان که اقدام کرده متوجه شده تنها 17سال برایش بیمه رد شده است. بودن در فضای کلردار مشکلات ریه و تنفسی زیادی برای ناجیان به وجود میآورد که مسئولان از این مساله بیاطلاعند. حیدری میگوید: شبها خواب راحتی نداریم و مدام سرفه میکنیم و این مساله ناشی از مواد ضدعفونیکننده آب است که برای سلامتی بسیار خطر دارد.
چالشهای پرداخت حقوق ناجیان
یکی دیگر از نجاتغریقهای هشتگرد که از سال 92 فعالیت خود را آغاز کرده نیز از مشکلات این حرفه سخن به میان میآورد و میگوید: متاسفانه این روزها و با وجود مشکلات اقتصادی خانوادهها، پرداخت حقوق نجاتغریقها هم با مسائلی روبهرو شده است.
«یعقوب عباسی» ادامه میدهد: فدراسیون نجاتغریق برای تمامی ناجیان مبالغی را در نظر گرفته و برای استخرها ابلاغ کرده است، اما متاسفانه بسیاری از این استخرها به آن بیتوجه هستند و مبلغ کمتری نسبت به هزینه تعیینشده به ناجیان میپردازند.
وی میافزاید: درواقع در هشتگرد هیچ یک از 8 استخر موجود، دستمزد ناجیان را طبق مبلغ تعیینشده فدراسیون پرداخت نمیکنند حتی اداره کار هم در مورد این موضوع حساسیتی نشان نمیهد و گویا فکر میکنند کار ناجی فقط دیدهبانی و ساعتها نشستن کنار استخر است و همواره نجات افراد را نادیده میگیرند.
یعقوبی اضافه میکند: با توجه به فرارسیدن تابستان حساسیت این شغل بیشتر میشود چراکه با سهلانگاری افراد اتفاقات ناگوار بسیاری رخ میدهد که بیشتر آنها نیز در بخش کمعمق است و اگر نجاتغریق نباشد، اتفاقات بیشتر و بدتری رخ خواهد داد.
وی تاکید میکند: با این حال تنها دلخوشی ما این است که حداقل رئیس فدراسیون با آگاهی کاملی که از مسائل این رشته دارد تصمیمهای درست و دلسوزانهای با درک شرایط نجاتغریقها میگیرد. این ناجی میافزاید: تنها اقدام مورد نیاز این است که هیات و دستگاههای مرتبط، نظارت دقیقی بر عملکرد استخرها و مدیران استخرها داشته باشند.
همیشه پای نجاتغریق در میان است
نجاتغریق 33 ساله کرجی هم با 11 سال سابقه در عرصه نجاتغریقی در این باره میگوید: کمبود تجهیزات در اکثر استخرهای کرج باعث کاهش کیفیت امدادرسانی از سوی ناجیان میشود. «محمدرضا امینی» همچنین ادامه میدهد: مدیران استخرها باید نسبت به تجهیز استخرها حساسیت نشان دهند تا با حوادث کمتری مواجه شویم.
وی با بیان اینکه در صورت بروز حوادث همیشه پای ناجیان در میان خواهد بود، تاکید میکند: متاسفانه برخی مدیران استخرها در زمان بروز حوادث پاسخگو نیستند و تمامی مسائل را به گردن نجاتغریق میاندازند و این درحالی است که در برابر حق و حقوق ناجیان هم کمکاری میکنند. امینی میگوید: با تامین تجهیزات و تامین نیازهای معمول و طبیعی نجاتغریقها میتوان از بروز حوادث احتمالی جلوگیری کرد.
نجات غریقها مشکلاتشان را مطرح نکردهاند
معاون توسعه امور ورزش اداره کل ورزش و جوانان البرز در این باره میگوید: تاکنون هیچ نجاتغریقی برای طرح مسائل و مشکلات خود به این اداره مراجعه نکرده است.
«سعید کولیوند» ادامه میدهد: باتوجه به مسائل طرحشده، ابتدا هیات نجاتغریق باید پاسخگوی تمامی مشکلات باشد.
وی درخصوص عدم پرداخت حقوق ناجیان نیز میگوید: استخرهای تمامی شهرستانهای البرز موظف به رعایت پرداخت حقوق تعیینشده از سوی فدراسیون هستند و در غیر این صورت با آنها مقابله خواهد شد.
استمداد از اداره کل ورزش و جوانان
کمک به حفظ جان انسانها از کارهایی است که برخى از روى علاقه و برخى برحسب نوع شغل و وظیفه خود این امر را انجام مىدهند. نجاتغریقها هم که نقش بسیارى در نجات جان افراد در استخرها ایفا مىکنند، امروزه با مشکلات معیشتى بسیارى دست و پنجه نرم مىکنند و بهشدت از این وضعیت و توجه کم مسئولان گلایهمند هستند.
به گزارش همشهری، رئیس هیات نجاتغریق با اشاره به مشکلات معیشتى متعدد نجاتغریقهاى البرزى گفت: ادارهکل ورزش و جوانان داراى پشتوانه قانونى است و باید این نهاد به موضوع مشکلات نجاتغریقها ورود کند. «حسین زارع» میگوید: مشکلات مربوط به حقوق و بیمه نجاتغریقها سالهاست که مطرح شده است اما متاسفانه هر راهکارى که ارائه مىدهیم به سرانجام نمىرسد.
وى افزود: اداره کل ورزش و جوانان بهراحتى مىتواند در راستاى احقاق حقوق نجاتغریقها موثر واقع شده و با مدیران استخرها مقابله کند. رئیس هیات نجاتغریق البرز اضافه کرد: از آنجا که هیات نجاتغریق هیچگونه پشتوانه قانونى ندارد درواقع وقتى دربرابر استخرداران ایستادگى مىکند، هیچگونه تاثیرى نخواهد داشت.
وى ادامه داد: اداره کل ورزش و جوانان مى تواند در هنگام مجوز دادن به استخرها و یا تمدید جواز آنها مدارکى از جمله قراردادهاى ناجیان، تاییدیه بیمه و استانداردهاى استخر را بررسى و درخصوص این موارد به صورت جدى با استخرداران رفتار کند.
زارع همچنین میافزاید: متاسفانه مشکلات بیکارى و اقتصادى جوانان و جامعه عاملى شده است تا ناجیان حتى با دستمزدهاى پایین فعالیت کنند و در مواردى هم در مقابل بازرسان ادعا کنند که بیمه آنها رد مى شود که امیدواریم با تصمیماتى از سوى اداره کل ورزش و جوانان، مدیران استخرها موظف به رعایت پرداخت حقوق، بیمه و استانداردهاى استخر شوند.