• چهار شنبه 2 خرداد 1403
  • الأرْبِعَاء 14 ذی القعده 1445
  • 2024 May 22
سه شنبه 28 خرداد 1398
کد مطلب : 60130
+
-

روزگار سبز کشاورزان در جنوب کرمان

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان: امسال شاهد گردش مالی مطلوب در بخش کشاورزی جنوب کرمان هستیم و تولید محصولات افزایش یافته است

کشاورزی
روزگار سبز کشاورزان در جنوب کرمان

کشاورزان جنوب کرمان هر سال در این فصل کنار مزارع کشاورزی خود به دلیل خشکسالی و کم‌بار بودن محصولات خود زانوی غم بغل می‌کردند، اما امسال زندگی کشاورزان به دلیل بارندگی‌های سال جاری متحول شده است. 

به گزارش مهر، این روزها به سادگی می‌توان جاری شدن شعار اقتصاد مقاومتی را در رگ‌های مناطق محروم جنوب کرمان مشاهده کرد. کشاورزانی که تا سال گذشته بعد از برداشت محصولات کشاورزی در عمق چشمانشان فقط غم دیده می‌شد، امسال چهره خندانشان در مزارع به چشم می‌خورد. 

همین سال گذشته بود که کشاورزان حتی برای بازپرداخت وام‌های کشاورزی خود با مشکل مواجه می‌شدند. 

خیارکاران باید برای هزینه برداشت خیار پول بیشتری از محصولات برداشت‌شده به کارگران می‌پرداختند و در نهایت خیارها خوراک دام می‌شد. 

پیازهای کشاورزان به دلیل افت قیمت آن‌قدر در مزارع می‌ماند که همراه با خاک شخم زده می‌شد و در نهایت محصولی که خرید توافقی یا تضمینی شده بود در انبارهای شهر جیرفت آن‌قدر بدون مصرف می‌ماند که بوی نامطبوع تمام شهر را فرامی‌گرفت. 

این جملات نه سیاه‌نمایی است نه داستان تخیلی، بلکه داستان تلخی بود که هر سال در جنوب کرمان تکرار می‌شد. دسترنج کشاورزان فروش نمی‌رفت و دلالان محصولات را با قیمت‌های بسیار اندک می‌خرند و با چندین برابر قیمت به مردم می‌فروختند، حمل‌ونقل محصولات به بازارهای مصرف با چالش مواجه می‌شد و شرکت‌های بیمه باید مبالغ هنگفت به کشاورزان پرداخت می‌کردند. 

اما حالا ورق در جنوب کرمان برگشته است؛ دیگر از آن بغض‌ها خبری نیست و همه‌چیز برای یک جشن بزرگ آماده است. 

تولید ملی رونق گرفته و اقتصاد خانوار در این مناطق دگرگون شده است. حداقل در سال جاری با توجه به افزایش قیمت نهایی محصول و افزایش تقاضا، خبری از ورشکستگی کشاورزان نیست. 

طبق آمارها قیمت هر کیلوگرم گوجه‌فرنگی در سال گذشته حتی به زیر هزار تومان هم رسید در حالی‌که همین گوجه در تهران هر کیلوگرم ۵ هزار تومان فروخته می‌شد، اما امسال هر کیلوگرم گوجه در کنار مزرعه ۱۵۰۰ تا ۱۸۰۰ تومان خریده می‌شود. 


محصولات کشاورزی کرمان ارجحیت صادراتی پیدا کرده‌اند

دیگر نه خبری از تجمعات اعتراضی کشاورزان است و نه جلسات متعدد در خصوص رفع مشکلات کشاورزان تشکیل می‌شود. پس از بارندگی‌های مطلوب سال جاری که گاه تا چند برابر سال گذشته نیز بوده است، دشت‌ها و مزارع جنوب کرمان که به هندوستان ایران شهره است مملو از انواع محصولات کشاورزی شده است. 

فصل برداشت محصولات مختلف یکی پس از دیگری فرا می‌رسد. در جاده‌ها می‌توان کامیون‌های مملو از محصولات را دید که به سمت بازارهای مصرف به‌خصوص در کلان‌شهرها در حال حرکت هستند. 

اما این محصولات فقط به بازارهای مصرف داخلی ارسال نمی‌شوند، بلکه یکی از مقصدهای اصلی محصولات کشاورزی بازارهای خارجی است که به دلیل کیفیت مناسب و قیمت ارزان محصولات ایران از آن‌ها استقبال مطلوبی شده است. 


رضایت کشاورزان 

یکی از کشاورزان جنوب کرمان می‌گوید: خدا را شکر در سال جاری پس از بارندگی‌ها شاهد افزایش تولید محصولات کشاورزی هستیم و بازار مصرف هم در داخل و هم خارج از کشور مطلوب است. 

 «محمد اسماعیلی» می‌افزاید: در سال گذشته به ‌زحمت می‌توانستیم محصول را در بازار داخلی بفروشیم و بیشتر محصولات در زمین‌های کشاورزی خراب می‌شد، اما امسال بخش جالب توجهی از محصولات به کشورهای همسایه صادر می‌شود و در کنار ارزآوری برای کشور موجب بهبود وضعیت اقتصادی مردم شده است. 

وی می‌گوید: بازاریابی مطلوبی در کشورهای مختلف شده است و بازار کسب‌وکار در جنوب کرمان هم در بخش کشاورزی و هم در زمینه حمل‌ونقل و صنایع وابسته بهبود یافته است. 


رعایت نشدن الگوی کشت

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس هم می‌گوید: یکی از مشکلات عمده‌ای که در استان کرمان در زمینه اقتصادی روی می‌داد افت شدید قیمت محصولات کشاورزی و عدم رعایت الگوی کشت بود که موجب افزایش عرضه نسبت به تقاضا، دلال‌بازی و در نهایت مشکلات متعدد در کشاورزی جنوب کرمان می‌شد.
 
 «محمدرضا پورابراهیمی» می‌افزاید: یکی از اقدامات مناسبی که در استان کرمان انجام شده است تعیین معین اقتصادی برای مناطق محروم است که در نهایت به ایجاد اتاق‌های فکر و رفع موانع تولید در این مناطق بر پایه توانمندی‌های بومی و منطقه‌ای منجر شد. 

وی ادامه می‌دهد: ایجاد پنجره‌های جدید بازارهای مصرف به‌خصوص در کشورهای همسایه منجر به بهبود وضعیت خرید و فروش محصولات کشاورزی استان شده است؛ به همین دلیل شاهد افزایش نرخ برخی محصولات و در نهایت افزایش عرضه شده است و تعادل بین عرضه و تقاضا بهبود یافته است. 


صادرات محصولات کشاورزی باید مدیریت شود

پورابراهیمی می‌گوید: در کنار آزاد شدن صادرات محصولات کشاورزی به‌خصوص مایحتاجی که جزو کالاهای اساسی مردم است، دولت باید صادرات را مدیریت کند تا در کنار رونق تولید، مصرف‌کنندگان داخلی نیز با مشکلات کمتری مواجه شوند. 

وی ادامه می‌دهد: باید مراقبت کرد گرانی منجر به کوچک شدن سفره مردم نشود؛ اما از سوی دیگر باید از فرصت صادرات کالاهای غیرنفتی نیز استفاده کنیم. 

وی با اشاره به مشکلاتی که تحریم‌ها ایجاد کرده است، می‌گوید: باید از قابلیت‌های اقتصادی هر منطقه برای خلق ثروت و ایجاد ارجحیت‌های اقتصادی استفاده کنیم و در راستای ارزآوری برای کشور گام برداریم. 

پورابراهیمی با اشاره به این که بسیاری از محصولات داخلی هم‌اکنون زمینه صادراتی پیدا کرده‌اند، می‌گوید: افزایش نرخ ارز در کنار مشکلاتی که دارد موجب شده زمینه برای صادرات محصولات داخلی افزایش یابد و از این فرصت برای کاهش صدمات نوسانات ارز باید استفاده شود. 


گردش مالی مطلوب در بخش کشاورزی 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان می‌گوید: امسال شاهد گردش مالی مطلوب در بخش کشاورزی جنوب کرمان هستیم و تولید بیشتر محصولات افزایش یافته است. 

 «سعید برخوری» با اشاره به اقلیم مناسب جنوب کرمان می‌افزاید: هم‌اکنون هزاران نفر در شهرستان‌های جنوب کرمان هم‌زمان در حال کاشت، داشت و برداشت انواع محصولات هستند. به‌طوری‌که در زمان برداشت یک محصول در مزارع مجاور کار کاشت محصول دیگر در حال انجام است.  

برخوری با اشاره به هماهنگی‌های صورت‌گرفته می‌گوید: هیچ مشکلی در زمینه حمل‌ونقل محصولات نیز وجود ندارد و تقاضای بازارهای خارجی برای محصولات ایرانی بالاست؛ به همین دلیل مازاد تولید در جنوب کرمان وجود ندارد. 

وی می‌افزاید: با وجود گرمای شدید در جنوب کرمان، هزاران نفر در مزارع و باغ‌ها در حال کار و تلاش شبانه‌روزی هستند و مشکلات کمبود آب در حوزه کشاورزی نیز کاهش یافته است.  

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان ادامه می‌دهد: پیش‌بینی ما برداشت بیش از 4/5 میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در جنوب کرمان است و در صورت هماهنگی دستگاه‌های مختلف به‌خصوص در زمینه صادرات شاهد ارزآوری بسیار مطلوب در سال جاری خواهیم بود.

  برخوردی می‌گوید: در حال حاضر شاهد برداشت انواع محصولات جالیزی و گلخانه‌ای در جنوب کرمان و در شهرستان‌های جیرفت، عنبرآباد، قلعه‌گنج، فاریاب، کهنوج، منوجان و رودبار جنوب هستیم. 

رونق کشاورزی در کرمان موجب شده است سود ناشی از این کسب‌وکار موجب بهبود زندگی و معیشت کشاورزان شود و بخش جالب توجهی از این محصولات راهی بازارهای کشورهای عربی می‌شود و گردش مالی شایان توجهی در منطقه ایجاد شده است.


ملخ‌ها هنوز به مزارع و باغ‌ها راه نیافته‌اند 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در خصوص حمله ملخ‌های صحرایی به جنوب کرمان می‌گوید: ملخ‌ها یک تهدید کشاورزی در تمام کشورها هستند، اما در جنوب کرمان جازموریان مهم‌ترین کانون حضور ملخ‌ها محسوب می‌شود که در همان روزهای اول مشاهده ملخ‌ها یک فرودگاه در جازموریان احداث و کار سم‌پاشی هوایی و زمینی به‌صورت هم‌زمان و گسترده آغاز شده و صدها گله ملخ از بین رفته است.  «سعید برخوری» می‌افزاید: ملخ‌ها هنوز به مزارع و باغ‌ها راه نیافته‌اند و خسارتی در این زمینه گزارش نشده است. این حشرات فقط در مراتع و دشت‌ها دیده شده‌اند که کار نابودی آن‌ها به‌صورت شبانه‌روزی در حال انجام است. 

این خبر را به اشتراک بگذارید