اعزام نیروی نمایشی به منطقه گام دوم سناریوی کره
تناقضهای بیپایان دولت ترامپ درباره ایران سؤالات متعددی را پیرامون استراتژی کاخ سفید مطرح کرده است
پیش از ترک خاک آمریکا به مقصد ژاپن، دونالد ترامپ سرانجام با اعزام 1500سرباز جدید به خلیجفارس موافقت کرد؛ سربازهایی که براساس بیانیه پنتاگون برای حمایت از نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه، راهی خاورمیانه شدهاند. نگاهی کوتاه به گزارشهای منتشر شده در خبرگزاریهای آمریکایی طی روزهای گذشته اما نشان از سیری نزولی در تعداد نیروهای اعزامی ارتش آمریکا به منطقه دارد؛ از 120هزار سرباز مدنظر جان بولتون، تا 10هزار نیرو برای پیشگیری از بحران و در نهایت موافقت ترامپ با 1500نیرو برای تامین امنیت نیروهای مستقر!
از سوی دیگر رئیسجمهور آمریکا در شرایطی با اعزام این تعداد از نیروهای جدید به خلیجفارس موافقت کرده که مواضع مختلف و گاهی متناقض منتشر شده از داخل دولت آمریکا به حجم بیسابقهای رسیده است:
1ـ خبر رویترز درباره توصیه جان بولتون برای اعزام 120هزار نیرو
2ـ خبر نیویورکتایمز درباره مخالفت پاتریک شاناهان با تعداد اولیه و کاهش آن به 10هزار نیرو
3ـ خبر الجزیره به نقل از سنتکام مبنی بر اینکه اصولا نیازی به اعزام نیروی جدید به منطقه نیست
تناقضهای یادشده البته صرفا به تعداد نیروها محدود نماند، چرا که روایت رسانههای آمریکا از ماموریت این نیروها نیز بهتدریج تغییر کرد؛ از درگیری با ایران تا پیشگیری از بحران و در نهایت تامین امنیت نیروهای مستقر در پایگاههای آمریکا در منطقه.
تمام اینها در حالی است که دولت ترامپ با استفاده از اختیارات خود در «شرایط اضطراری» موفق به عبور از سد کنگره برای فروش بیش از 8میلیارد دلار سلاح به کشورهای عربی شد. پیش از این نمایندگان دمکرات به همراه برخی جمهوریخواهان کنگره با هدف توقف جنگ یمن قانونی را برای منع فروش تسلیحات به عربستان تصویب کرده بودند؛ قانونی که حالا با وتوی رئیسجمهور زیر پا گذاشته شده است. بهعبارت دیگر، دولت ترامپ ناچار است برای مهار بحران نظامی احتمالی در منطقه، قانون کنگره را زیر پا گذاشته و به کشورهای عربی سلاح بفروشد، درحالیکه برای نقشآفرینی در همین منطقه، به اعزام تنها 1500نیرو بسنده کرده است!
روزنامه العربیالجدید در گزارشی با بررسی این تناقضها نوشت: براساس روایت رسانههای آمریکا گفته میشود ترامپ نسبت به تلاش بولتون برای ایجاد درگیری نظامی با ایران ناخشنود است و از آن زمان، مشاور امنیت ملی رئیسجمهور آمریکا از صفحه بحران میان واشنگتن و تهران غیب شده است. دو تصمیم فروش سلاح و کاهش تعداد نیروهای اعزامی به منطقه نیز در غیاب مشاور امنیت ملی اتخاذ شده؛ مشاوری که ظاهرا طی روزهای گذشته به ژاپن سفر کرده است. در ادامه این گزارش آمده است: گویی درخواستهای متعدد برای گشایش کانالهای گفتوگو با ایران (حتی به شکل غیرمستقیم) سرانجام به گوش کاخ سفید رسیده است، همانگونه که در پرونده کرهشمالی اینگونه شد؛ ترامپ تسلیحات در اختیار همسایگان ایران قرار داده و همزمان به ارسال نیرویی نمادین بسنده میکند و تمام اینها در حالی است که توجه اصلی او معطوف به واشنگتن است، از تحقیقات مولر گرفته تا فشار کنگره بر کاخ سفید در تمامی تصمیمهای دولت.
مکث
موقعیت نیروهای آمریکا در منطقه
سال گذشته نشریه نیوزویک گزارشی را درباره تعداد نیروهای آمریکایی مستقر در کشورهای خاورمیانه به قلم جان هالتونگر منتشر کرد. اطلاعات این گزارش از بولتنهای فصلی پنتاگون و برخی منابع در داخل کاخ سفید بهدست آمده بود. اگرچه چنین گزارشهایی با توجه به ماهیت امنیتی پایگاههای نظامی هیچگاه قادر به بیان کامل واقعیت نیست اما بهنظر میرسد گزارش نیوزویک (که وضعیت پایگاههای آمریکا پایان سال2018 را نشان میدهد) دستکم در حوزه کشورهای عربی تا حد زیادی به واقعیت نزدیک است.