• دو شنبه 1 اردیبهشت 1404
  • الإثْنَيْن 22 شوال 1446
  • 2025 Apr 21
دو شنبه 30 اردیبهشت 1398
کد مطلب : 56371
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/QEk7
+
-

رمزگشایی از طرح اینترنت۳ برای کشور

دبیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در مراسم روز جهانی ارتباطات اعلام کرد که ایران باید به فکر حکمرانی نوع سوم اینترنت باشد. اما این طرح و ایده چه جزئیاتی دارد؟

فناوری
رمزگشایی از طرح اینترنت۳ برای کشور

بحث اینترنتی جدید و متفاوت برای کشور ماجرایی جدید نیست اما روز گذشته سعیدرضا عاملی، دبیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی به‌صورت رسمی در مراسم روز جهانی ارتباطات اعلام کرد که «با تکمیل چرخه شبکه ملی اطلاعات ایران باید به فکر حکمرانی نوع سوم اینترنت باشد.» در مراسمی که وزارت ارتباطات میزبان آن بود دبیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در سخنرانی خود گفت: بحث دو تکه شدن اینترنت دیگر یک فرضیه نیست؛ اتفاقی است که رخ داده است. اینترنت الان حکمران چینی و آمریکایی دارد. اگر این دو اینترنت وجود دارند، ‌آیا نمی‌توانیم یک اینترنت سوم را ایجاد کنیم؟ به‌نظر من ما ظرفیت طراحی اینترنت با قابلیت‌های کشور خودمان را داریم، اگر امیدوارانه شبکه ملی اطلاعات را پیش ببریم باید به اینترنت 3فکر کنیم. سعیدرضا عاملی در این سخنرانی به تجربه چین با توجه به جمعیت عظیم آن اشاره داشته و تأکید کرده است: ما هم قابلیت‌های منطقه‌ای داریم که می‌توانیم اینترنتی متناسب با شرایط ایران طراحی کنیم.


احراز هویت در همه جا نیاز نیست


امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوی می‌گوید: احراز هویت در شبکه ملی اطلاعات ‌طبق شرایط خاصی و صرفا در محدوده‌های ویژه‌ای تعریف شده است. به گفته ناظمی، احراز هویت برای همه کسب و کارهای اینترنتی یا شبکه‌های اجتماعی ایجاد نمی‌شود و این موضوع صرفا به حوزه‌های کسب‌وکاری و فین‌تک (استارتاپ‌های حوزه مالی) مربوط می‌شود. امیرناظمی درباره دیدگاهی که بر احراز هویت شهروندان در شبکه‌های اجتماعی ایرانی، پیام‌رسان‌ها، سرویس‌دهنده‌های آنلاین وبلاگ و... تأکید دارد و چنین رویکردی را موجب مسئولیت‌پذیر بودن کاربر می‌داند، به همشهری ‌می‌گوید: «ما عمیقا مخالف چنین نگاهی هستیم و می‌گوییم که در حیطه وبلاگ، شبکه‌های اجتماعی و کسانی که تولید محتوا دارند نباید ضرورتی به احراز هویت وجود داشته باشد. یکی از کارکرد همین شبکه‌ها این است که مردم به من مدیر ارتباطات بازخورد بدهند. بخشی از این بازخوردها منفی است و ممکن است ادبیات مناسبی هم نداشته باشد ولی من به‌عنوان یک مدیر نباید خودم را از گرفتن این بازخورد محروم کنم. باید همه این صداها شنیده شوند. ما باور داریم که اگر خودمان را از بازخورد شهروندان محروم کنیم، نتیجه‌اش برای کـــشور بسیار بد خواهد بود.»  وی تأکید می‌کند: «این‌طور نیست که همه کسب‌وکارها یا سرویس‌های آنلاین بتوانند احراز هویت را انجام بدهند. آنها باید برای دریافت این سرویس، درخواستی به ما ارائه کنند و ما صرفا با درخواست‌هایی موافقت می‌کنیم که منطقی باشند. اینکه همه اپ‌ها بخواهند کاربران‌شان را احراز هویت کنند، ‌اشتباه است و آزادی‌های جامعه را محدود می‌کند. ما احراز هویت را در جایی ایجاد می‌کنیم که به آن نیاز باشد.» او در عین‌حال گفته، بهای سرویس دریافت احراز هویت را نباید صفر درنظر گرفت تا از ایجاد «دومینوی احراز هویت» در کشور جلوگیری شود.


تأکید بر احراز هویت همه افراد 
به گزارش همشهری،دبیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی در سخنرانی خود جزئیات چندانی درباره این اینترنت جدید برای کشور نگفته است. او در بخشی از صحبت‌هایش با اشاره به اینکه یک نظام حکمرانی آمریکایی با محوریت آیکان و یک نظام حکمرانی چین هم‌اکنون وجود دارد اعلام کرده چین یکی از اقدامات اساسی‌اش در راستای این حکمرانی این است که تقویت زیرساخت‌های فناوری ملی اطلاعات را انجام می‌دهد تا حتی IPهای خود را از آیکان جدا کند. بر این اساس به‌نظر می‌رسد که طرح اینترنت۳ بیشتر از هر چیز روی استقرار کاربران در شبکه‌ای داخلی که احتمالا در درگاه‌هایی مرتبط با اینترنت جهانی است قرار دارد. ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای‌عالی فضای مجازی اما پیش از این در گفت‌وگو با همشهری جزئیات بیشتری از این طرح گفته است. دبیر شورای‌عالی فضای مجازی هم مانند دبیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی تأکید دارد که در کنار مدل اینترنت کالیفرنیایی و اینترنت چین، ایران هم باید مدل اینترنت خود را داشته باشد. او درباره جزئیات این اینترنت جدید می‌گوید: این مدل جدید شبکه ملی اطلاعات همراه با ارتباط با جهان است. اینترنتی است که در آن هویت مشخص می‌شود و در آن احراز هویت داریم و امیدواریم در چارچوب شبکه ملی اطلاعات روی اینترنت کار کنیم ولی هرکس که به آن داخل می‌شود هویت مشخصی دارد. رئیس سازمان پدافند غیرعامل هم چندی پیش بحث اینترنت ایرانی -اسلامی را مطرح کرد. سردار غلامرضا جلالی در این رابطه گفته بود: می‌توانیم اینترنت ایرانی - اسلامی داشته باشیم که با حفظ تمام ارزش‌های ملی و اسلامی، خدمات، فرصت‌ها و زیرساخت‌های لازم را در اختیار مردم قرار دهد.


تعبیر شبکه ملی اطلاعات دیوارکشیدن نیست

محمدجواد آذری‌جهرمی، وزیر ارتباطات چندی پیش در گفت‌وگو با همشهری با اعلام اینکه آمریکا و چین هر دو به‌دنبال یکجانبه‌گرایی هستند در این رابطه گفته بود: اینکه ما باید برای خودمان مدل داشته باشیم و پشت توسعه فضای مجازی ایدئولوژی داشته باشیم که اسیر یکجانبه‌گرایی آمریکایی‌ها در این فضا نشویم، حرف درستی است. ما باید ایدئولوژی خودمان را در توسعه فضای مجازی داشته باشیم که کلیدواژه آن می‌شود شبکه ملی ‌اطلاعات. اما عده‌ای تعبیرشان از شبکه ملی اطلاعات این است که باید دور خودمان دیوار بکشیم. استقلال را با قطع ارتباط با دنیا مساوی می‌دانند. استقلال معنایش این نیست که ارتباط‌مان را با دنیا قطع کنیم. هر وقت از شبکه ملی اطلاعات صحبت می‌کنند، کلمات فیلترینگ و حذف وابستگی به سرویس‌های خارجی را کنارش می‌‌آورند. این تعبیر غلطی است. دیده‌ام که در برخی تریبون‌ها می‌گویند ما هم باید مثل چین باشیم. هر وقت ما هم بیشتر از یک میلیارد نفر جمعیت داشتیم، می‌توانیم ادعا کنیم می‌خواهیم مثل چین باشیم.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید