
گلایه زاهدانیها از قطعی آب
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری استان: با توجه به منابع محدود آبی برخی نقاط شهر زاهدان با افت فشار و قطعی آب روبهرو هستند

فرشته بامری | خبرنگار:
قطع یا افت فشار آب در سیستان و بلوچستان بهعنوان یکی از استانهای کمباران کشور که سالها با کاهش ریزشهای جوی و تبعات ناشی از آن دست و پنجه نرم کرده است با بارندگی و سیلابهای اخیر نیز همچنان ادامه دارد. حجم بارشها، اگرچه نویدبخش روزهای پرآبی برای رودخانهها و سدهای استان بود اما نتوانست به رفع کمبودها کمک کند و مردم بهویژه شهروندان زاهدان، همچنان با قطعی یا افت فشار آب روبهرو هستند.
مسئولان اعلام کردهاند؛ تابستان امسال نیز مانند سالهای گذشته، امکان قطع و افت فشار آب وجود دارد و شهروندان نباید صرفهجویی را فراموش یا تصورکنند مشکل کمآبی پایان یافته است. این در حالی است که روزهای پایانی اردیبهشت را سپری میکنیم و تا رسیدن به تابستان یکماه باقی مانده است.
نارضایتی شهروندان
«آمنه براهویی» ساکن خیابان امام خمینی(ره) شهر زاهدان میگوید: همزمان با آغاز اردیبهشت با افت فشار آب مواجه شدهایم. هفته گذشته، آب منطقه یک روز از صبح تا شب قطع بود، تحمل قطع شدن آب در یک روز، آن هم جمعه که اعضای خانواده برای یک هفته کاری آماده میشوند، دشوار است.وی میافزاید: در این روز شستوشوی البسه، استحمام، مهمانیها و مراسم خاص بیشتر از دیگر روزهای هفته انجام میشود و این برای میزبان مشکلاتی را ایجاد میکند.
وی ادامه میدهد: شستوشو و نظافت جزء لاینفک زندگی است. در نبود آب بیماری و میکروبهای بیماریزا در فضای خانه افزایش مییابد اما قطع شدن آب در برخی مناطق به امر عادی بدل شده است.«حمید زابلی» ساکن خیابان دانش زاهدان هم میگوید: متاسفانه قطع شدن آب در این منطقه موضوعی عادی است. ما هر روز عصر با قطع آب منازلمان مواجه هستیم. مسئولان دستکم به ساعت قطع آب توجه کنند تا شهروندان در ایام سحر و افطار از آب شرب بهداشتی محروم نباشند.
وی با اشاره به این مطلب که انتظار میرود نحوه آبرسانی به مناطق مختلف شهر زاهدان عادلانه باشد، تصریح کرد: چرا برخی مناطق شهر زاهدان کمتر با قطعی آب مواجه هستند؟ ما در شهری زندگی میکنیم که استفاده از کولر آبی رایج است. نبود آب با وجود گرمای منطقه، برابر با نارضایتی مردم از مسئولان آب و فاضلاب است.
قطعی و افت فشار آب
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری استان در گفتوگو با همشهری اظهار میکند: بارانهای اخیر سبب نشده از شرایط خشکسالی خارج شویم و تبعات خشکسالیهای چندساله همچنان دامنگیر استان است. با توجه به وجود منابع محدود آبی و فرارسیدن فصلهای گرم سال در برخی نقاط شهر زاهدان با افت فشار آب روبهرو هستیم. ساکنان برخی مناطق نیز قطع آب را تجربه کردند.
«حمیدرضا قاسمی» میافزاید: دلیل افت فشار آب در برخی مناطق ارتفاع بیشتر آن منطقه است. این اختلاف ارتفاع برخی نقاط شهر سبب شده برخی مناطق با افت فشار بیشتری روبهرو شوند.مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان با اشاره به اینکه با کسری ۳۵۰ لیتر در ثانیه آب روبهرو هستیم، تشریح میکند: این میزان کسری آب در سالهای گذشته هم بوده اما مدیریت شده است. در سال جاری مشکلی برای تامین آب شرب در زاهدان ومنطقه سیستان وجود نداشته و چاهنیمهها که منبع تامین آب شرب هستند با بارشهای اخیر، آبگیری شدهاند اما پیشبینی میشود کسری ۳۵۰ لیتر در ثانیه در سال جاری هم تکرار شود.
اقدامات دستگاه قضایی
معاونت پیشگیری از وقوع جرم استان اظهار میکرد: برای صیانت از منابع آبی موجود و جلوگیری از آسیب رسیدن به سفرههای آب زیرزمینی 2 اقدام مهم و اثرگذار در دستور کار قرار دارد.
«محمدعلی حمیدیان» میافزاید: در سال گذشته برنامههای مختلفی با موضوع صیانت از منابع آبی، انسداد چاههای غیرمجاز و استفاده از کنتورهای هوشمند اجرا شده است. شهرستان ایرانشهر یکی از شهرهای پرمصرف و دارای بیشترین چاههای غیرمجاز در استان است.
وی ادامه میدهد: ۹۰۰حلقه چاه غیرمجاز در این شهرستان وجود دارد که از این تعداد تا کنون۵۳ حلقه چاه در ایرانشهر مسدود شده است. طی یک سال گذشته ۱۵۷حلقه و از ابتدای امسال تاکنون ۴۰حلقه چاه در استان مسدود شده است. وی اضافه میکند: شعبه ویژه برای رسیدگی به جرائم مربوط به آب برای رسیدگی فوری در دادگستری استان ایجاد شده است.
وی یکی دیگر از اقدامات برای صیانت از منابع آبی را نصب کنتورهای هوشمند عنوان میکند و میگوید: طی 3 ماه آینده ۵۰۰ کنتور هوشمند در دشتهایی که به لحاظ سفرههای آب زیرزمینی بحرانی اعلام شدهاند، نصب میشود. مجموعه این اقدامات زمینه را برای صیانت از منابع آبی و مصرف بهینه آب فراهم میکند.حمیدیان با بیان اینکه شهروندان نیابد فراموش کنند که ایران یکی از کشورهای کمآب دنیا است، میافزاید: اگر به گذشته رجوع کنیم از سال ۴۷ تاکنون منابع آبی کشور روندی نزولی داشته و هر سال از میزان آبهای موجود کاسته شده است.
صرفهجویی در مصرف آب
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان هدررفت آب در بخش خانگی و همچنین کشاورزی را یکی از چالشهای آب و فاضلاب اعلام میکند و میگوید: کمبود منابع آبی ضرورت صرفهجویی و استفاده بهینه از آب را دوچندان کرده است. در مصارف خانگی توجه به نکات سادهای از جمله جلوگیری از هدر رفت آب در استحمام، آبیاری درختان و گیاهان میتواند زمینه صرفهجویی در مصرف آب را فراهم کند.
«حمیدرضا قاسمی» میافزاید: آبیاری غرقابی سبب هدر رفتن آب میشود و استفاده از آبیاری نوین مصرف آب را کاهش میدهد. در برخی مناطق استان، کشاورزان منطقه از حفر چاه برای آبیاری زمینهای کشاورزی استفاده میکنند که آسیب جدی به سفرههای آب زیرزمینی وارد میکند و سبب خشکسالی و کمبود آب میشود.