
مرگ 41سرنشین هواپیمای روسی در فرود آتشین

هواپیمای مسافربری روسیه که با 78سرنشین فرودگاه شرمیتوو مسکو را به مقصد شهر مورمانسک ترک کرده بود، هنگام فرود اضطراری شعلهور شد و 41نفر در شعلههای آتش جان باختند.
به گزارش همشهری، رسانههای روسیه روز گذشته تصاویری منتشر کردند که از یک حادثه وحشتناک حکایت داشت. تصاویر هواپیمایی را در باند فرودگاه مسکو نشان میداد که شعلهور شده و آتش هر لحظه بیشتر میشد و در این میان سرنشینان هواپیما تلاش میکردند از طریق درهای خروجی و رسیدن به پلههای اضطراری جان خود را نجات دهند. در این شرایط ماشینهای آتشنشانی نیز هواپیمای شعلهور را محاصره و سعی میکردند با پاشیدن مواد خاموش کننده، حریق را مهار کنند.
این هواپیما مدل Sukhoi Superjet 100 و متعلق به خطوط هوایی ایرفلوت روسیه بود که عصر روز یکشنبه، با 73مسافر و 5خدمه فرودگاه شرمیتوو را به مقصد شهر مورمانسک ترک کرد.
دنیس یودوکیموف، خلبان هواپیما که از این حادثه جان سالم به در برده، به خبرنگاران گفت: لحظاتی پس از برخاستن از فرودگاه رعد و برق به هواپیما برخورد کرد و باعث شد ارتباط رادیویی قطع و کنترل هواپیما از دست خارج شود. با این حال ما موفق شدیم سیستم ارتباطی را بهطور موقت راهاندازی کنیم و با کنترل دستی هواپیما، تصمیم به فرود گرفتیم.
برج مراقبت توانست باند فرود را مشخص کند و در هنگام فرود، سرعت هواپیما طبیعی بود. ما به زمین نزدیک شدیم و همزمان سرعت را کاهش دادیم اما نمیدانم چرا ناگهان به زمین برخوردیم و هواپیما پس از فرود آتش گرفت. من نمیدانم در هنگام فرود، آتشنشانی در محل حضور داشت یا نه، اما زمانی که از کابین خلبان بیرون آمدم، نیروهای آتشنشانی در محل حضور داشتند. اظهارات خلبان هواپیما درباره اصابت رعد و برق در حالی بیان میشود که مقامات هوایی روسیه اعلام کردهاند هواپیما بهدلیل نقص فنی مجبور به فرود اضطراری شده است. هر چند در شرایط بازگشت و فرود اضطراری به فرودگاه، هواپیماها معمولا اقدام به تخلیه بخش زیادی از سوخت باکها در آسمان میکنند اما این هواپیما با مخازن سوخت کامل فرود آمد، چرا که تماس خود با برج مراقبت را از دست داده و از طرفی خالی کردن بنزین در آسمان مسکو خطرناک تشخیص داده شده بود و این مسئله در شدت آتشسوزی هواپیما تأثیر داشت. در جریان این حادثه 41 نفر ازجمله 2کودک و یکی از اعضای کادر پرواز جانشان را از دست دادند و عدهای نیز مجروح شدند که به بیمارستان انتقال یافتند.
بهگفته یکی از مسافران، پس از حادثه خدمه همه تلاش خود را برای تخلیه مسافران انجام دادند اما متأسفانه عده زیادی موفق به فرار نشدند. به گفته کارشناسان، با میلیونها پروازی که هر ساله در جهان اتفاق میافتد، اصابت رعد و برق به هواپیما نسبتا شایع است اما پوسته هواپیماها بهگونهای طراحی شدهاند که توزیع برق بدون آسیب رساندن به هواپیما انجام میشود و اجازه میدهد هواپیما به پرواز خود ادامه دهد. با این حال اصابت رعد و برق میتواند باعث ایجاد مشکل فنی شود که چنین حوادثی نادر است. هماکنون تحقیقات برای مشخص شدن علت دقیق این حادثه در حالی ادامه دارد که با توجه به درخواست برخی نمایندگان دوما، پرواز هواپیماهای مدل
SSJ-100 همچنان لغو نشده است.